Ikä ja näkö

Lasten näönhuolto

Lasten näönhuolto

Hyvä näkö on lapselle erittäin tärkeää, koska oppiminen tapahtuu suureksi osaksi näkemisen ja matkimisen kautta. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa lapsesi näöntarkastuksia. Suosittelemme, että lapsen ensimmäinen näöntarkastus tehtäisiin noin kolmen vuoden iässä. Korjaamattomat näköongelmat voivat joskus aiheuttaa oppimisvaikeuksia, joten mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmat havaitaan, sitä paremmat mahdollisuudet on korjata ne. Alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen suorittaa aina silmälääkäri.

Nuorten näönhuolto

Nuorten näönhuolto

On tärkeää, että myös nuoret tutkituttaisivat näkönsä säännöllisesti. Korjaamattomat näköongelmat voivat vaikuttaa elämään monella tavalla: opiskelu, työnsaanti ja jopa sosiaalinen elämä tai urheileminen voi kärsiä.

Näönhuolto raskauden aikana

Näönhuolto raskauden aikana

Raskaana ollessasi hormonitasojen vaihtelut voivat heikentää näkökykyäsi. Tulevat äidit voivat kärsiä myös kuivista silmistä, hämärtyneestä tai vääristyneestä näöstä, pilkuista ja “kellujista” (pieniä määriä soluja, jotka irtautuvat silmän sisäosan seinämästä ja kelluvat silmää täyttävässä hyytelömäisessä nesteessä). Lue lisää raskauden aikaisesta näönhuollosta.

Vanhempien näönhuolto

Vanhempien näönhuolto

Vanhempana voit murehtia lapsesi terveydestä niin paljon, että unohdat kokonaan oman hyvinvointisi. Mielestämme on tärkeää, että käyt myös itse säännöllisissä näöntutkimuksissa. Jotkut näköön liittyvät ongelmat ovat perinnöllisiä, joten omien ongelmiesi tunnistaminen auttaa myös lapsiasi. Kun seuraavan kerran varaat pojallesi tai tyttärellesi aikaa näöntarkastukseen, muista varata myös itsellesi aika.

Yli 40 -vuotiaiden näönhuolto

Yli 40-vuotiaat

Aikuisnäkö – luonnollinen muutos näkökyvyssä.
Näkökykysi alkaa muuttua noin 40-vuotiaana. Aikuisnäkö (hämärtynyt lähinäkö) vaikuttaa kaikkiin ennemmin tai myöhemmin. Mutta ei hätää - tarvitset vain näöntarkastuksen, jotta saamme selvitettyä mikä sopii juuri sinun silmillesi.

Yli 60 -vuotiaiden näönhuolto

Yli 60-vuotiaat

Vanhetessa säännölliset näöntarkastukset tulevat entistä tärkeämmiksi. Ammattimainen silmän tutkiminen voi silmiesi terveyden lisäksi kertoa myös alkavasta diabeteksestä, korkeasta verenpaineesta tai viherkaihista. Lääkärin tekemät silmätutkimukset muodostavat yleistä terveydentilaasi koskevan suunnitelman keskeisen osan.