Kasvomaskeja suositellaan tällä hetkellä käytettäväksi laajalti. Maskeista onkin tullut osa arkea ja asuinpaikasta riippuen niiden käyttöä suositellaan muun muassa julkisessa liikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Kasvomaskin käytön yleistyessä ovat monet silmälasien käyttäjät törmänneet linssien huurtumiseen liittyviin ongelmiin. Linssejä täytyy pyyhkiä jatkuvasti ja kosteus saa silmälasit tipahtamaan nenältä - joka on erittäin turhauttavaa. Auttaakseen sinua, asiantuntijamme jakavat parhaat vinkkinsä silmälasien huurtumisen ehkäisemiseksi.

Miksi linssit sitten huurtuvat kasvomaskia käytettäessä?

Linssien huurtuminen johtuu siitä, että hengitettäessä lämmin ilma pääsee ulos maskin yläosasta, osuu lämpötilaltaan viileämpiin linsseihin ja saa ne huurtumaan. Hengitysilma luo myös ylimääräistä kosteutta silmälasien ympärille, mikä vähentää nenätyynyjen pitoa ja saa lasit liukumaan nenänvartta pitkin”, kertoo Specsavers Tikkurilan optikko Pirjo Selkänen.

Parhaat vinkit silmälasien huurtumisen ehkäisyyn

Asiantuntijoidemme parhaat vinkit silmälasien huurtumisen ehkäisyyn. Kokeile näitä vinkkejä kotona, ennen kuin lähdet ulos niin sinun ei tarvitse enää säätää maskiasi julkisilla paikoilla.

1. Varmista, että maski istuu napakasti

Maskin tiiviys on ensimmäinen huomioon otettava asia. Tämä auttaa sinua suojautumaan ilmassa leijailevilta hiukkasilta sekä estää hengitysilman pääsemistä linsseihin. Maski istuu parhaiten, kun se on tiiviisti nenää ja poskia vasten. Mikäli maski ei ole tarpeeksi napakka, kokeile kiristää maskin nauhoja tai valitse pienempi koko.

2. Aseta maski nenän ympärille

Toinen keino rajoittaa ulos pääsevän hengitysilman määrää on pitää huolta siitä, että maski on kunnolla nenän ympärillä. Kokeile siirtää maskia ylemmäksi nenälläsi ja aseta silmälasit maskin päälle. Mikäli tämä ei toimi, voit myös käyttää pientä palaa haavateippiä kiinnittämään maski tiiviisti nenäsi yläosaan. Tämä ehkäisee hengitysilman poistumista yläkautta.

3. Säädä maskin kokoa

Jos maski tuntuu liian löysältä, kiristä maskin kiinnitysnaruja. Voit myös kiepauttaa narut X:n muotoon. Säädettävillä naruilla varustetut maskit on helppo kiristää sopivaksi - varo kuitenkin kiristämästä naruja niin paljon, että ne painavat.

4. Estä silmälaseja valumasta

Jatkuvasti nenää alaspäin valuvat silmälasit ovat todella hankalat. Voit kokeilla sitoa maskin narut silmälasiesi aisoihin. Muista kuitenkin olla tarkkana, kun otat silmälaseja pois maskin ollessa niissä kiinni. Voi myös olla, että kehyksesi ovat löystyneet ajan myötä ja liukuvat siksi - silloin on syytä käydä kiristyttämässä ne omalla Specsavers-optikollasi.

5. Hengitä alaspäin

Maskin säätämisen sijaan voit myös yrittää suunnata hengitystäsi siten, että ilmavirta kulkee alaspäin. Tämä voi vaatia hieman harjoitusta, mutta auttaa lasien huurtumisen ehkäisemisessä.

6. Puhdista linssit

Myös linssien puhdistaminen voi auttaa. Suosittelemme kankaisen liinan ja linssien puhdistukseen tarkoitetun puhdistusaineen käyttöä. Jos haluat, että linssisi pysyvät puhtaana pidempään, voit kokeilla UltraClear SuperClean -linsseillä varustettuja silmälaseja.

7. Pidä silmälaseja alempana

Lasien pitäminen hieman alempana nenällä tuo enemmän tilaa silmien ja linssien välille, jolloin ilma pääsee kiertämään vapaammin. Näin hengitys ei niin helposti huurruta linssejä.

8. Vaihda piilolinsseihin

Jos edellä mainitut silmälaseihin liittyvät vinkit eivät toimi, voi olla paikallaan kokeilla piilolinssejä. Näin vältät huurtuvien linssien aiheuttamat haitat esimerkiksi töissä. Keskustele optikkosi kanssa sinulle sopivimmista piilolinssivaihtoehdoista.

Saadaksesi lisää hyödyllisiä vinkkejä asiantuntijoiltamme, voit varata ajan tai tulla käymään lähimmässä liikkeessä

Lue lisää turvallisesta asioinnista liikkeissämme