Silmänpohjakuvaus paljasti laskimotukoksen

Silmanpohjakuvaus paljasti laskimotukoksen

Specsaversilla optikon tekemän silmänpohjakuvauksen ansiosta seinäjokelainen Tapani Kortehisto sai ajoissa haettua apua silmän laskimotukokseen. Vähän ennen pääsiäistä 2014 hän alkoi ihmetellä sumentumaa näkökentässään.

”Ajoin autolla ja ihmettelin, miten vastaantuleva liikenne näkyy niin epäselvästi. Töissä en nähnyt kunnolla hitsata. Puhdistin hitsausmaskia ja silmälaseja, mutta mikään ei auttanut. Mistään en kuitenkaan ollut kipeänä.”

Näkökenttä oli hävinnyt vasemman silmän keskialueelta. Koska kipua ei ollut, hänen ei tullut mieleen hakeutua lääkäriin.

”Menin optikolleni vasta pääsiäispyhien jälkeen ensimmäisenä tai toisena arkipäivänä. Optikko Anssi Kivistö teki silmänpohjankuvauksen ja huomasi vasemmassa silmässäni jotain vikaa. Säikähdin, kun kuvassa näkyi paljon verta. Optikon rauhallisuus kuitenkin auttoi ja se, että hän soitti puolestani välittömästi tutulle silmälääkärille, joka pystyi ottamaan minut vielä samana päivänä vastaanotolleen.”

Kortehisto on erittäin tyytyväinen saamastaan palvelusta ja nopeasta avusta.

”Lääkäri tutki ja teki lähetteen sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin. Sairaalasta tuli kutsu alle kahdessa viikossa, vaikka lähetteeni oli käsitelty kakkoskiireellisyysluokassa.”

Sairaalassa selvitettiin myös mahdollisten yleissairauksien vaikutus. Esimerkiksi korkea verenpaine on riskitekijä silmän laskimotukoksille. Kortehistolla on verenpainelääkitys.

Terveet elämäntavat ja verenpaineen hoito pitävät Kortehiston hyvässä kunnossa. Silmää hoidetaan syöpähoitoonkin käytettävillä lääketipoilla, joita annetaan kerran kuukaudessa yhteensä neljän kuukauden ajan. Hoidon alettua Kortehisto on helpotuksekseen huomannut välittömät muutokset parempaan.

56-vuotiaalle autoalan yrittäjälle laskimotukoksen varhainen toteaminen merkitsee myös työkyvyn säilymistä. Kortehisto korjaa ja myy autoja.

”Autojen korjaamisessa tarvitaan tarkkaa näkökykyä. Työolosuhteet vaihtelevat ja korjattava kohta on monta kertaa hankalassa paikassa.”

Optikko ja yrittäjä Anssi Kivistö Seinäjoen Specsaversilta kertoo, että silmänpohjakuvaus kuuluu aina kokonaisvaltaiseen näöntutkimukseen, joten palvelu voidaan tuottaa Specsaversilla nopeasti.

”On tärkeää, että kuvaaminen tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jo nuorena, jotta tiedetään asiakkaan lähtötilanne. Asiakkaan silmänpohjankuvia vertaamalla myöhemmällä iällä havaitaan, mikä on muuttunut ja onko muutos ikääntymiseen liittyvä vai jokin muu.”