Heikko hämäränäkö on turvallisuusriski

Heikko hämäränäkö on liikenneturvallisuusriski. Huono hämäränäkökyky voi johtua esimerkiksi taittovirheestä, joka on korjattavissa helposti laseilla, tai diagnosoimattomasta silmäsairaudesta. Lue, mitkä oireet kielivät heikosta hämäränäöstä liikenteessä ja vinkit, miten parantaa näkemistä syksyn pimeinä iltoina.

Hämäränäkö tarkoittaa kykyä nähdä hämärässä ja sitä, miten silmä sopeutuu eri valaistusolosuhteisiin ja näkee pimeässä kontrasteja. Silmä sopeutuu hämärästä valaistuksesta kirkkaaseen vain muutamassa minuutissa, mutta sopeutuminen kirkkaasta hämärään vie pidemmän aikaa.

Joissain tapauksissa huono hämäränäkö voi olla merkki myös silmäsairaudesta. Alkava kaihi voi oireilla niin, että vastaantulevien autojen valot häikäisevät pimeässä. Hämäränäkö saattaa heiketä myös iän myötä, kun mykiön lisäksi muutkin valoa taittavat väliaineet samenevat. Myös tietyt sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes, voivat ilmetä hämäränäön ongelmina.

Mikäli hämäränäkö ei kuitenkaan toimi normaalisti, arjen toimet vaikeutuvat. Riskit kasvavat erityisen suureksi liikenteessä. 

Vinkit, joilla parantaa näkemistä liikenteessä syksyn pimeinä iltoina

  1. Tarkasta näkösi ja hanki lasit, joissa on pinnoitetut linssit. Käy näöntarkastuksessa. Hanki sopivat lasit ja niihin pinnoitetut linssit, joissa on heijastuksen esto. Muuten linssien etupintaan syntyy häiritseviä heijastuksia muun muassa vastaantulevien autojen valoista, mikä haittaa näkemistä.
  2. Pidä välineet hyvässä kunnossa. Hanki autoon laadukkaat valot. Pidä huolta, että sekä tuulilasi että silmälasisi ovat puhtaat ja että niissä ei ole naarmuja.
  3. Mukauta näkösi pimeään. Jos tiedät, että näkösi mukautuu hitaasti valoisasta pimeään siirryttäessä ole hetki aikaa pimeässä. Totuttele hämärässä näkemiseen, ennen kuin lähdet liikkeelle.