Näe hyvin - Suuri silmien terveyspäivä

Näe hyvin - Suuri silmienterveyspäivä ke 30.9.2015

Specsavers ja Terveystalo järjestivät Näe hyvin - Suuri silmienterveyspäivän keskiviikkona 30.9 Sanomatalon mediatorilla klo 12-18.00. Päivän aikana oli mahdollista tulla kuuntelemaan silmälääkärin luentoja aiheista kaihi ja sen hoito, lasten silmäsairaudet, ja silmien laserleikkaus. Lisäksi luento aiheesta optikon Kokonaisvaltainen näöntutkimus ja optikkojen haastatteluja.

Päivä oli maksuton ja avoin kaikille. Specsavers tarjosi päivän ajan näön esitutkimuksia ilmaiseksi. Mukana oli myös Leena Sarvi stailaamassa ja auttamassa sinua löytämään juuri sinulle sopivat kehykset. Terveystalon osastolla annettiin lisätietoa silmäleikkauksista ja silmäterveydestä. Jaossa oli myös etukuponki, jolla saa alennusta silmäleikkauksistamme.

Katso tapahtuman tiedot Facebookissa tästä!

 

Näe hyvin - Suuri silmien terveyspäivä - milloin optikolle?

Milloin optikolle?

Optikon näöntutkimusta suositellaan kahden vuoden välein. Havaitessaan viitteitä mahdollisesta silmäsairaudesta, optikko lähettää asiakkaan silmälääkärin tutkimukseen. Esimerkiksi optikon silmänpohjakuvauksessa voidaan havaita viitteitä osasta oireettomista silmäsairauksista.

Näe hyvin - Suuri silmien terveyspäivä - Mitä optikon näöntutkimuksessa tehdään?

Mitä optikon näöntutkimuksessa tehdään?

Kattavassa näöntutkimuksessa silmien taittovirhemäärityksen eli refraktion lisäksi silmän etu- ja takaosa tutkitaan mahdollisten terveysongelmien havaitsemiseksi. Specsaversoptikolla näöntutkimukseen kuuluvat digitaalinen silmänpohjakuvaus sekä silmänpaineen mittaus. Silmien yhteisnäön tutkiminen auttaa parhaan silmälasiratkaisun määrittämisessä. 

Näe hyvin - Suuri silmien terveyspäivä

Milloin silmälääkärille

Osa silmäsairauksista on oireettomia, ja havaittavissa vain silmälääkärin täydellisessä silmätutkimuksesssa. Iän myötä silmäsairaudet yleistyvät voimakkaasti. Tämän vuoksi yli 40-vuotiaan on suositeltavaa käydä silmälääkärissä vähintään viiden vuoden välein, ja yli 60-vuotiaan vähintään kolmen vuoden välein. (Glaukooman valtakunnallinen Käypä hoitosuositus). Jos suvussa on silmäsairauksia, silmälääkärin tutkimus on usein aiheellinen useammin. Silmälääkärin vastaanotolle kannattaa lisäksi aina hakeutua, jos on näköhäiriöitä, näkökyky on heikentynyt, silmä on poikkeavan näköinen tai silmässä on kipua.

Näe hyvin - Suuri silmien terveyspäivä - Lasten silmäsairaudet

Huolettaako lapsen silmien terveys?

2-4 % lapsista on toiminnallista heikkonäköisyyttä eli amblyopiaa. Sitä aiheuttaa yleisimmin silmien karsastus tai silmien taittovoimakkuuden eriparisuus. Amblyopia on tärkeä hoitaa mahdollisimman nuorena, alle kouluikäisenä. Silmätulehdukset ovat lapsilla yleisiä, ja toistuvina vaativat silmälääkärin arvion. Harvinaisia lasten silmäsairauksia ovat mm. silmän kehityshäiriöt, glaukooma tai kaihi. Silmälääkäri tutkii ja hoitaa lasten silmäsairauksia.

Näe hyvin - Suuri silmien terveyspäivä - Kaihi ja sen hoito

Kaihi ja sen hoito

Kaihi tarkoittaa silmän linssin samentumista, mikä heikentää näöntarkkuutta. Sairauden alkuvaiheessa auttaa silmälasien päivitys vastaamaan muuttunutta näköä sekä tarvittaessa voimakkaampi valaistus päivittäisten toimien tukena. Kaihin lopullisena hoitona on kaihileikkaus, jossa samentunut mykiö korvataan keinomykiöllä. Leikkauksen jälkeen silmälasitarve muuttuu tai joissain tapauksissa jopa poistuu.

Keski-ikäiset suomalaiset tunnistavat huonosti yleisimpien silmäsairauksien oireet

Specsaversin elokuussa 2015 teettämästä tutkimuksesta kävi ilmi, että yli 40-vuotiaat suomalaiset tuntevat kehnosti silmien terveyteen liittyviä asioita. Erityisesti miehet tuntevat heikosti yleisten silmäsairauksien oireet – noin 60 % miesvastaajista kertoi tuntevansa erittäin huonosti tai melko huonosti esimerkiksi silmänpohjan ikärappeuman oireet. Lue tutkimusraportti tästä.