Silmänpohjakuvaus paljasti diabeteksen aiheuttamat muutokset

Diabetesta sairastava Mika Riekkinen, 38, päätti kesän lopussa tarkistuttaa näkönsä. Mäntsälässä työskentelevän optikko Jukka Vartiaisen tekemässä näöntutkimuksessa ja silmänpohjakuvauksessa Riekkisen silmien verkkokalvolta paljastui tummina täplinä näkyviä verenvuotoja.

Täydellinen yllätys

Mika Riekkiselle silmin liittyvät muutokset tulivat täydellisenä yllätyksenä. Vieläkin kovempi shokki olivat runsas vuosi aiemmin sairastettu sydäninfarkti ja sen yhteydessä löydetty diabetes.

Todennäköisesti olen sairastanut diabetesta tietämättäni jo vuosikausia. Se oli varmasti ainakin osasyyllinen infarktiin. Kaikki sairaudet iskivät niin yllättäen, että jätkä meni kertarysäyksellä remonttiin, Riekkinen naurahtaa.

Optikon näöntutkimukseen ja sen yhteydessä tehtyyn silmänpohjakuvaukseen Riekkinen meni päivittääkseen silmälasinsa.

Muutokset olivat pienimuotoinen järkytys. Silmälääkäri sanoi, että silmieni pohjat ovat kuin haulikolla ammuttu. Koska verenpurkaumat eivät olleet tarkan näön alueella, minulla ei ollut niistä hajuakaan. Laseilla näin edelleen ihan hyvin.

Päijät-Hämeen Keskussairaalassa Mikan silmät operoidaan neljästi vielä loppuvuoden aikana.

Silmänpohjia avarretaan ja elvytetään laserilla, jotta veri pääsee kiertämään niissä paremmin. Sairaalan silmälääkäri sanoi, että minulla kävi hoitoon tulemisen kanssa hyvä tuuri. Silmänpohjassa olevia muutoksia pystytään vielä hoitamaan ja korjaamaan.