Mikan tarina - silmänpohjankuvaus paljasti diabeteksen

Silmänpohjakuvaus paljasti diabeteksen aiheuttamat muutokset

Diabetesta sairastava Mika Riekkinen, 38, päätti kesän lopussa tarkistuttaa näkönsä. Mäntsälässä työskentelevän optikko Jukka Vartiaisen tekemässä näöntutkimuksessa ja silmänpohjakuvauksessa Riekkisen silmien verkkokalvolta paljastui tummina täplinä näkyviä verenvuotoja.

- Mikan näöntarkkuus oli edelleen hyvin lähellä normaalia. Jos näöntutkimus olisi tehty ilman silmänpohjakuvausta, diabeteksen aiheuttamat muutokset olisivat todennäköisesti jääneet huomaamatta. Uuden silmänpohjakameran ansiosta Mika jäi seulaan, Vartiainen kertoo.

Optikko Vartiainen varasi Riekkiselle samalta istumalta ajan silmälääkärin vastaanotolle. Lääkäri tutki Riekkisen silmät ja teki hänelle kiireellisen lähetteen Päijät-Hämeen Keskussairaalaan.

- Optikon ja silmälääkärin hyvän yhteistyön ansiosta Mika pääsi hoitoon varsin nopeasti. Hänen tapauksensa on hyvä osoitus siitä, kuin tärkeää diabeetikoille on tutkituttaa silmänsä ja silmänpohjansa säännöllisesti. Silmänpohjissa voi olla vakavia muutoksia, vaikka näöntarkkuus olisikin hyvä, Vartiainen muistuttaa.

Täydellinen yllätys

Mika Riekkiselle silmänpohjamuutokset tulivat täydellisenä yllätyksenä. Vieläkin kovempi shokki olivat runsas vuosi aiemmin sairastettu sydäninfarkti ja sen yhteydessä löydetty diabetes.

- Todennäköisesti olen sairastanut diabetesta tietämättäni jo vuosikausia. Se oli varmasti ainakin osasyyllinen infarktiin. Kaikki sairaudet iskivät niin yllättäen, että jätkä meni kertarysäyksellä remonttiin, Riekkinen naurahtaa.

Optikon näöntutkimukseen ja sen yhteydessä tehtyyn silmänpohjakuvaukseen Riekkinen meni päivittääkseen silmälasinsa.

- Muutokset olivat pienimuotoinen järkytys. Silmälääkäri sanoi, että silmieni pohjat ovat kuin haulikolla ammuttu. Koska verenpurkaumat eivät olleet tarkan näön alueella, minulla ei ollut niistä hajuakaan. Laseilla näin edelleen ihan hyvin.

Päijät-Hämeen Keskussairaalassa Mikan silmät operoidaan neljästi vielä loppuvuoden aikana.

- Silmänpohjia avarretaan ja elvytetään laserilla, jotta veri pääsee kiertämään niissä paremmin. Sairaalan silmälääkäri sanoi, että minulla kävi hoitoon tulemisen kanssa hyvä tuuri. Silmänpohjassa olevia muutoksia pystytään vielä hoitamaan ja korjaamaan.

TARU SCHRODERUS

Lue myös Eevan tarina

Lue, kuinka optikolla käynti pelasti Eevan elämän!

 

"Olin pitkään ihmetellyt päänsärkyäni. Aina oli pää kipeä eivätkä särkylääkkeet auttaneet.

Tuona päivänä kävelin sattumalta tutun optikkoliikkeen ohi ja näin ilmoituksen näöntarkastuksesta."

Eevan tarina - Optikolla käynti pelasti henkeni