Lapsen näön kehittyminen
Hyvä näkö on lapselle erittäin tärkeää, koska oppiminen tapahtuu suureksi osaksi näkemisen ja matkimisen kautta. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa lapsesi näön tutkimista. Suosittelemme, että lapsen ensimmäinen näöntutkimus tehtäisiin noin kolmen vuoden iässä. Korjaamattomat näköongelmat voivat joskus aiheuttaa oppimisvaikeuksia, joten mitä varhaisemmassa vaiheessa näkemisen ongelmat havaitaan, sitä paremmat mahdollisuudet on korjata ne. Alle 8-vuotiaiden lasten silmälasimääräyksen kirjoittaa aina silmälääkäri. Silmälääkäri pitää vastaanottoa useimmissa Specsavers-liikkeissä, katso tästä lähin silmälääkärisi.
Kouluikäisten näönhuolto on erityisen tärkeää, joten lapsen näkö kannattaakin tutkituttaa aina kouluvuoden alussa. Luokkakokojen kasvaessa terävän kaukonäön merkitys korostuu, jotta luokan eteen näkisi myös taimmaisesta pulpettirivistä. Useissa kouluissa on perinteisen liitutaulun ja piirtoheitinkalvojen ohella otettu käyttöön myös älytaulu, jonka seuraaminen edellyttää hyvää näkökykyä.

Tunnista lapsen näköongelmat
Kahdentoista ensimmäisen elinvuotemme aikana omaksumme jopa 80 % kaikesta oppimastamme näköaistimme avulla. Nuoretkin silmät kannattaa tutkituttaa. Jopa yhdellä neljästä suomalaislapsesta on havaitsemattomia näköongelmia, jotka voivat vaikeuttaa oppimista ja kehitystä. Näköongelmat ovat myös usein vaikeita havaita, sillä lapset eivät voi tietää onko heidän näkemänsä erilaista kuin se, mitä muut näkevät. Jos lapsi itse sanoo näkevänsä huonosti tai että näkeminen ei ole enää mukavaa, kannattaa häntä kuunnella. Joskus huonosti näkemisen taustalla voi piillä niinsanottu laiska silmä tai silmän karsastus.

Kymmenen helppoa kysymystä lapselle:
- Näetkö luokan takapulpetista hyvin, mitä taululla lukee?
- Kärsitkö usein päänsäryistä?
- Onko sinun vaikeaa pysyä oikealla tekstirivillä, kun luet?
- Joudutko siristelemään silmiäsi, kun katselet kauas?
- Hierotko silmiäsi usein?
- Pidätkö sormea tekstin alla, kun luet?
- Onko sinun vaikea nähdä selvästi lähellä olevia asioita tai esineitä?
- Joudutko joskus sulkemaan toisen silmäsi tai näetkö esineitä kahtena, kun katselet kauas?
- Pidätkö kirjoja tai sarjakuvia mieluiten mahdollisimman lähellä kasvojasi, kun luet?
- Istutko usein lähellä televisioruutua?
Jos lapsi vastaa myöntävästi jo muutamaankin näistä kysymyksistä, kannattaa varata aika näöntutkimukseen.

Milloin näöntutkimukseen?
Vaikka erityisiä ongelmia ei havaitaisikaan, on näöntutkimus hyvä suorittaa joka toinen vuosi 3-vuotiaasta alkaen tai useammin, jos lapsi alkaa oirehtia tai kertoo itse näkemisen vaikeuksistaan. Jos lapsi on yli 8-vuotias eikä hänen silmissään ole terveydellisiä ongelmia, niin silloin käynti optikolla riittää. Alle 8-vuotias lapsi tulee aina viedä silmälääkärille.
Silmälääkäri ja optikko molemmat tutkivat näkökykyä, mutta he keskittyvät hieman eri asioihin. Silmälääkäri keskittyy enemmän silmän terveydentilan arviointiin, optikko puolestaan keskittyy silmien yhteistoiminnan korjaamiseen ja etsimään ratkaisua parempaan näkemiseen. Optikko voi itsenäisesti tutkia näön ja määrätä silmälasit kahdeksan vuotta täyttäneelle lapselle. Jos optikko epäilee, että lapsen silmän terveydessä on mahdollisesti ongelmia, hän ohjaa lapsen silmälääkärin tutkimuksiin.
Käynti optikolla tai silmälääkärillä on paikallaan, sillä kaikkia näkökyvyn puutteita ei yleensä havaita kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.Kaukotaitteisuuskorjauksen eli pluslasien tarve tai lähinäkemisen viat eivät useinkaan käy ilmi, eikä silmien lihastasapainoa tutkita koulujen näönseulonnoissa. Seurantaväli on usein liian pitkä, sillä näössä voi tapahtua muutoksia lyhyessäkin ajassa.
Mitä näöntutkimuksessa tapahtuu?
Vanhempi voi ennakolta valmistaa lasta optikolla käyntiä varten. Jos näön tutkiminen pelottaa lasta, kannattaa hänet ottaa mukaan ja tulla varaamaan aika näön tutkimiseen paikan päälle. Silloin lapsi voi tutustua myymälään, ja jopa nähdä tutkimushuoneen ja sen laitteet. Usein jännitys näöntutkimusta kohtaan vähenee, kun lapselle kertoo, että vääriä vastauksia ei ole, vaan hän saa kertoa juuri sen mitä itse näkee.
Lapsen näöntutkimus ei oleellisesti poikkea aikuisen näöntutkimuksesta. Näöntutkimuksessa molemmat silmät tutkitaan autorefraktometrillä, jonka sisällä olevaa kuvaa lapsi katsoo. Laite ei satuta ja se antaa arvion silmän mahdollisista taittovirheistä.
Sen jälkeen tutkitaan silmät taskulamppua muistuttavalla skiaskoopilla. Silmästä heijastuvaa valoheijastetta tulkitsemalla arvioidaan silmien taittovirheitä. Tutkimuksessa mitataan myös konvergenssin lähipiste tuomalla kynää lähelle nenänpäätä. Se tarkoittaa pistettä, jossa kuva näkyy vielä terävänä silmien kääntyessä sisäänpäin.
Sopivaa linssivoimakkuutta voidaan selvittää koekehyksellä tai foropterilla, jossa silmien eteen laitetaan eri vahvuisia linssejä. Tärkeää on myös lapsen oma mielipide siitä, millä linssivoimakkuudella näkeminen tuntuu mukavimmalta. Lopuksi tutkitaan silmien yhteisnäköä. Valittu linssivoimakkuus laitetaan vielä koekehykseen, jotta lapsi voi kokeilla, miltä näkeminen tuntuu silmälaseilla ja ilman.
Lastemme silmälasit on valmistettu kestäviksi
Lapsen kasvoille sopivaa kehysmallia valitessa on hyvä kuunnella lapsen omaa mielipidettä, jotta mieluisa malli löytyisi ja lapsi käyttäisi silmälaseja mielellään. Aikuisten myönteinen asenne silmälaseihin heijastuu myös lasten omiin asenteisiin. Lasten kehyksemme on suunniteltu pienille kasvoille, ja valikoimissamme on useita hauskoja merkkejä, kuten Disney, Minions ja Star Wars.
Voit varmistaa linssien kestävyyden valitsemalla niihin kovapinnotteen. Lapsesi uudet silmälasit sovitetaan ja säädetäänliikkeessämme, jotta ne tuntuvat miellyttäviltä käyttää. Silmälasien mukana tulee ilmainen lasien säilytyskotelo ja puhdistusliina linssejä varten. Vahinkoja sattuu, vaikka silmälasit olisivat kestävää tekoa: Specsavers Optikko korjaa tai vaihtaa rikkoutuneet osat tarpeen vaatiessa.
Milloin kannattaa varata näöntutkimus
Silmien karsastuksesta on kyse silloin kun lapsesi silmät eivät suuntaudu tarkasti samaan katselukohteeseen. Tämä aiheuttaa näön sumentumista ja mahdollisesti myös kahtena näkemistä, mikä voi johtaa ns. laiskan silmän kehittymiseen. Karsastusta esiintyy yhdellä kahdestakymmenestä lapsesta. Se ilmaantuu yleensä ennen viidettä ikävuotta ja havaitaan normaalissa näöntutkimuksessa. Karsastusta voidaan hoitaa silmälaseilla ja silmäharjoitteilla. Jos niistä ei ole apua, saatetaan tarvita silmän liikkeitä säätelevien lihasten leikkaushoitoa.
Likinäköisyys tarkoittaa sitä, että pystyt näkemään tarkasti lähellä olevat esineet, mutta et kauempana olevia. Joka kolmas ihminen kärsii likinäköisyydestä. Se todetaan yleensä ensimmäisen kerran noin 12 vuoden iässä, mutta toisinaan myös tätä nuoremmilla. Likinäköisyys on helppo korjata silmälaseilla tai piilolinsseillä.
Jos lapsellasi on diagnosoitu ns. laiska silmä eli ambylopia, se tarkoittaa yleensä sitä, että toinen lapsesi silmistä on heikkonäköisempi, minkä takia lapsi käyttää enemmän parempaa eli ”hyvää” silmäänsä. Laiskasilmäisyyttä esiintyy noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta, ja vaiva diagnosoidaan yleensä normaalin näöntutkimuksen yhteydessä. Silmälasit parantavat usein heikomman silmän näkökyvyn, eikä muuta hoitoa välttämättä tarvita. Heikompaa silmää voidaan myös voimistaa peittämällä lapulla ”parempi” silmä osaksi aikaa päivästä. Tämä hoitotapa on usein tehokas, mutta voi viedä jonkin aikaa ennen kuin vaikutuksia aletaan havaita.
Jos lapsesi hieroo usein silmiään tai valittaa silmiensä kutinaa, kannattaa hakeutua lähimpään Specsavers myymälään, jotta asiantuntijamme voi selvittää asiaa.
Jos lapsesi hieroo usein silmiään tai valittaa niissä epämukavuutta, kannattaa hakeutua lähimpään Specsavers myymälään, jotta asiantuntijamme voi selvittää asiaa.