Ikänäkö – luonnollinen muutos näkökyvyssä

Näkökykymme muuttuu kaiken aikaa, ja monille meistä voi ilmaantua 40-45 vuoden iässä ensimmäisiä oireita orastavasta ikänäköisyydestä eli presbyopiasta. Se on luonnollinen muutos, joka johtuu silmämme sisällä olevan joustavan linssin elastisuuden heikkenemisestä. Sen seurauksena emme enää näe yhtä nopeasti ja tarkasti lähelle, minkä yleensä huomaamme ensin lukiessamme. Muita silmän ikääntymiseen liittyviä oireita voivat olla esim. päänsärky ja silmien väsyminen.

Kaksi- ja monitehot

Kun ikänäön korjaus on ajankohtainen, tarvitset yleensä erilaisen voimakkuuden lähi-, kauko- ja välietäisyyksille. Niinpä kaksi- tai monitehosilmälasit voivat olla sinulle paras ratkaisu. Kaksiteholinsseissä on kaksi eri voimakkuusaluetta, toinen lähelle ja toinen kauas, joiden välissä on erottuva raja. Kaksiteholinssien avulla näet terävästi ja laajalle alueelle lähietäisyydelle lähelle, mikä helpottaa lukemista, myös linssien kaukoalua on yhtä laaja kuin yksitehoisissa silmälaseissa.

Moniteholinsseissä on sisäänrakennettuna lukuisia hyvin kapeita voimakkuusvyöhykkeitä, jotka vaihtuvat portaattomasti, ilman rajoja. Moniteholinssien avulla pystyt näkemään terävästi kaikille katseluetäisyyksille. Yleensä tulet toimeen yksillä monitehosilmälaseillasi. Jos kuitenkin vietät pitkiä aikoja tietokoneen ääressä, sinun kannattaa miettiä erillisten näyttöpäätelasien hankkimista yleiskäyttöön tarkoitettujen monitehosilmälasien rinnalle.