Näönhuolto

Likinäköisyys

Likinäköinen henkilö näkee lähellä olevat kohteet tarkemmin kuin kaukana olevat.

Mitä on likinäköisyys?

Pystytkö lukemaan lähellä olevia kohteita, kuten kirjoja ja sanomalehtiä helposti, mutta etäällä olevien opasteiden kanssa on vaikeuksia? Tällöin voit kärsiä hyvin yleisestä taittovirheestä, myopiasta eli likinäköisyydestä.

Jos silmä on likinäköinen, sen sarveiskalvo on liian kaareva tai silmämuna on liian pitkä. Siksi sarveiskalvon läpi tuleva valo hajoaa liikaa, ja tarkka kuva ei muodostukaan verkkokalvolle, vaan sen etupuolelle. Vaikutelma on sama kuin epätarkassa valokuvassa.

Likinäköisyyttä ilmenee kaikenikäisillä ihmisillä ja se voidaan korjata helposti silmälaseilla ja piilolinsseillä.

Oireet

Likinäköisenä näet lähelläsi olevat kohteet tarkemmin kuin kaukana olevat. Mitä kauempana kohteesta olet, sitä epätarkemmalta se näyttää.

Yleiset syyt

Likinäköisyys voi olla geneettistä, mutta se voi kehittyä myös iän myötä. Yleensä likinäköisyys alkaa kouluikäisenä ja vakiintuu parikymppisenä.

Ympäristötekijät, kuten hyvin pitkäaikainen lähellä olevien kohteiden parissa työskentely ja ulkoilun puute, voivat vaikuttaa likinäköisyyden kehittymiseen.

Hoito

Myopiaa korjataan käyttämällä silmälaseja tai piilolinssejä, joissa on miinusvoimakkuus, esim. ‑2.50. Optikkosi auttaa sinua mielellään valitsemaan itsellesi sopivimman tavan korjata likinäköisyyttäsi.

Seuraavat vaiheet

Haluamme auttaa sinua näkemään hyvin ja pitämään silmäsi terveinä mahdollisimman pitkään. Jos Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen yhteydessä havaitsemme viitteitä silmäsairauksista, ohjaamme sinut silmälääkärille.

Lue lisää näöstä

 • Kaukonäköisyys

  Kaukonäköisyys eli hyperopia on tila, jossa näet selvästi kaukana olevat kohteet.

  Lue lisää
 • Harmaakaihi

  Harmaakaihissa silmän linssissä on samentuma.

  Lue lisää
 • Varaa näöntutkimus Specsaversille

  Specsaversin Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen avulla voit pitää huolta silmiesi hyvinvoinnista.

  Lue lisää