Silmien säännöllinen tarkastuttaminen on ensisijaisen tärkeää glaukooman ehkäisyssä. Glaukooma on silmän näköhermon sairaus, joka tunnetaan myös silmänpainetautina ja viherkaihina. Glaukooma on näkymätön näköuhka: se vaurioittaa näköhermoa ilman minkäänlaisia oireita tai vaivoja – jopa puolet glaukoomapotilaista ei tiedä sairastavansa tautia. Hoitamattomana glaukooma voi johtaa silmän sokeutumiseen.


Suomessa noin 80 000 henkilöä sairastaa glaukoomaa, ja joka vuosi todetaan yli 5 000 uutta glaukoomatapausta. Glaukooma vahingoittaa näkökentän reuna-alueita vähitellen, kun kohonnut silmänpaine vaurioittaa aivoihin näköviestejä välittävää näköhermoa. Vähitellen tauti heikentää näkökykyä yhä voimakkaammin, ja hoitamaton glaukooma voi johtaa silmän sokeutumiseen. Glaukooman riskitekijöitä ovat liian suuri silmän sisäinen paine, suvussa esiintyvä glaukooma, likinäköisyys, yli 45 vuoden ikä, pitkäaikainen kortisonin käyttö sekä eräät verenkiertoelimistön sairaudet.


- Kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa olisi hyvä käydä noin kahden vuoden välein. Tiivis yhteistyö optikkojen ja silmälääkärien välillä mahdollistaa asiakkaan nopeaan pääsyn silmälääkärille, mikäli kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen yhteydessä havaitaan poikkeavuuksia, kertoo optikko Antti-Jussi Lankinen Specsavers Optikko Itäkeskuksesta.


Ajoissa todettu silmänpainetauti pystytään yleensä pitämään kurissa lääkkeillä. Joskus lääkkeiden teho ei kuitenkaan riitä tai lääkkeet eivät sovellu käytettäväksi esimerkiksi allergian tai sivuvaikutusten vuoksi. Silloin voidaan hoitokeinona käyttää myös laserhoitoa tai leikkaushoitoa. Jotta glaukooma voidaan havaita riittävän ajoissa, yli 40-vuotiaiden tulisi käydä säännöllisten näöntutkimusten lisäksi myös silmälääkärillä kolmen vuoden välein.


- Pelkkä hyvä näöntarkkuus ja normaalirajoissa (10-21 mmHg) oleva silmänpainelukema eivät takaa silmien terveyttä. Osalla ihmisistä silmänpaine voi olla normaalirajoissa ja silti hänellä voi olla glaukooma. Silmälääkäri arvioi vastaanotolla silmänpohjatutkimuksen yhteydessä näköhermonpään rakenteen ja teettää tarvittaessa lisätutkimuksia glaukooman toteamiseksi tai poissulkemiseksi. Koska ikä on merkittävä glaukooman riskitekijä, suosittelen yli 60-vuotiaille silmälääkärikäyntejä vielä tiheämmin, eli 1-2 vuoden välein, kertoo silmätautien erikoislääkäri Timo Hapaala.


Kansainvälistä glaukoomaviikkoa vietetään 10. - 15.3. maailman glaukoomapotilaiden, -tutkijoiden ja -yhdistysten aloitteesta.


Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Irene Hernberg, Specsavers Finland, 040 662 5866, irene.hernberg@specsavers.com

Optikko Antti-Jussi Lankinen, Specsavers Optikko Itäkeskus, 0400 973 952, itakeskus@st.fi.specsavers.com

Takaisin uutisiin