Uutiset

Matkalla keväthangille? Lue vinkit lumisokeuden hoitoon ja silmien suojaamiseen

02 maaliskuu, 2016
Lue vinkit lumisokeuden hoitoon ja silmien suojaamiseen

Hiihtolomalla moni nauttii keväisestä auringonpaisteesta ja hohtavista hangista. Kinoksista heijastuva auringonvalo voi kuitenkin aiheuttaa häikäistymistä tai lumisokeutta. Häikäistyminen häiritsee ja saattaa estää näkemästä kunnolla. Siksi se voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi laskettelurinteessä. Lumisokeus puolestaan aiheuttaa kipua silmässä ja vaatii muutaman päivän parantuakseen.

Lumisokeus hoituu kotikonstein

Lumisokeus voi alkaa vaivata, jos oleilee pitkään kirkkaassa auringonpaisteessa heijastavien hankien äärellä ilman suojaavia aurinkolaseja.

  • Lumisokeuden oireet alkavat yleensä tuntua pari tuntia kirkkaassa auringonpaisteessa oleilun jälkeen. Silmät voivat vetistää ja olla valonarat, ja niissä voi olla roskan tunnetta. Useimmilla silmäluomet turpoavat. Lumisokeuteen kuuluu myös kova kipu, kuvailee optikko Kaarina Häyry Oulun Specsaversista.

Lumisokeus on runsaan UV-säteilyn aiheuttama sarveiskalvon pinnan vaurio, joka aiheuttaa tulehduksen silmän sarveiskalvolla ja sidekalvolla. Lumisokeus on yleensä harmiton, muutaman päivän kestävä tila, joka ei aiheuta pysyviä vammoja. Sokeudesta ei siis varsinaisesti ole kyse, vaikka niin voisikin lumisokeus-sanasta päätellä. Lumisokeutta hoidetaan yleensä kotikonstein.

  • Lumisokeuden iskiessä hämärässä huoneessa oleilu auttaa. Jos kipu on kova, silmät voi myös peittää. Lisäksi särkylääkkeistä on apua. Jos et ole varma, onko kyseessä lumisokeus vai jokin muu vaiva, kannattaa käydä lääkärissä tarkastuttamassa tilanne. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä esimerkiksi antibioottitippoja, joita käyttämällä oireet helpottavat parin päivän kuluessa, Häyry neuvoo.

Apua aurinkolaseista

Lumisokeuden oireet ilmestyvät vasta jälkeenpäin, joten asianmukaisesta ennaltaehkäisystä on tärkeää huolehtia ulkona aikaa viettäessä. Omien silmien lisäksi myös lasten silmät on syytä muistaa suojata.

Lumisokeuden tai häikäistymisen voi parhaiten välttää suojaamalla silmät kunnollisilla aurinkolaseilla.

  • Varmista, että aurinkolaseissasi on riittävä UV-suojaus, jotta saat parhaan mahdollisen suojan niin häikäistymistä kuin lumisokeuttakin vastaan. Polarisoivat aurinkolasilinssit ovat erityisen hyvät valkeilla hangilla, sillä ne auttavat hahmottamaan korkeuseroja. Hiihtäessä, kelkkaillessa tai lasketellessa polarisoivat linssit ovat todella hyödylliset, koska ne auttavat näkemään, missä mäki on loivempi ja missä taas jyrkempi. Aurinkolaseja saa optikolta myös vahvuuksilla, muistuttaa Häyry.

 

Optikkoliikkeessä myytävissä aurinkolaseissa lukee linssien suojauskykyluokka, josta näkee, kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit suojaavat UV-säteiltä riittävästi. Hyvät aurinkolasit tunnistaa myös CE-merkinnästä. Merkistä tietää, että lasit vastaavat eurooppalaisia laatu- ja suojausstandardeja.

Lisätiedot:

Kaarina Häyry, Optikko, Specsavers Oy, +358 40 917203, kaarina.hayry@st.fi.specsavers.com
Irene Hernberg, Viestintäjohtaja, Specsavers Oy, +358 40 6625866, irene.hernberg@specsavers.com
 

Specsavers Optical Group on maailman suurin yksityinen optisen alan yhtymä, jolla on yli 1 700 optikkoliikettä Iso-Britanniassa, Irlannissa, Alankomaissa, Espanjassa, Australiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Yhtymän kokonaisliikevaihto oli vuonna 2014 yli 3,1 miljardia euroa. Optikot Doug ja Mary Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984, ja se on edelleen perheyritys. Suomessa Specsavers aloitti heinäkuussa 2007, ja ketjun suomalaisten paikallisyrittäjien omistuksessa oleva liikeverkosto kattaa koko maan. www.specsavers.fi