Specsavers-ketju yhdessä optikkoyrittäjiensä kanssa järjestivät vuoden 2011 lopulla yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa Facebookissa hyväntekeväisyystempauksen, jossa kannustettiin ottamaan mummo mukaan yhteiseen toimintaan – vaariakaan unohtamatta. Tempaus keräsi yli 20 000 osallistujaa.

Tempauksen yhteydessä järjestettiin tarinakilpailu, jossa parhaan tarinan kirjoittaja palkittiin silmälaseilla ja näöntutkimuksella omalle isovanhemmalleen. Tarinan aiheena oli kertoa, miten parempi näkeminen vaikuttaisi mummon tai vaarin arkeen.

Tässä toinen kilpailun voittajatarinoista, jonka on kirjoittanut kotkalainen 26-vuotias Doris Kalve. Doris Kalve lahjoitti palkinnon, silmälasit ja näöntutkimuksen mummolleen, Kotkassa asuvalle Anna-Liisa Kemppaiselle. Kaksikko kävi hankkimassa palkintolasit Kotkan Specsaversilta tammikuussa.

Doris Kalven voittoisa tarina mummosta, linja-autoasemasta ja kaupungin valoista:

"Mummoni on minulle ja muulle perheellemme erittäin rakas. Hän on saavuttanut jo kunnioitettavan 88 vuoden iän. Hän käyttää päivittäin erittäin vanhoja silmälasejaan, joissa on jäljellä enää toinen sanka ja keskiosa on teipattu. Näkeminenkään vanhoilla laseilla ei enää oikein onnistu, kun vahvuudet ovat aivan väärät.
Lempiharrastuksemme mummon kanssa on aina ollut istuskelu mummon keittiön ikkunan ääressä, samalla katselemme linja-autoasemalla olevia ihmisiä ja pohdiskelemme mistä kukakin on tulossa ja mihin kukakin on matkalla. Tätä olemme tehneet niin kauan kuin muistan, itse olen nyt 26-vuotias. Ala-asteella menin joka päivä koulusta mummon luokse, nykyisin käyn harvemmin mummoni luona, mutta ikkunassa istuskellaan silti aina kun käyn kylässä. Parin viime vuoden aikana harrastuksemme on kuitenkin muuttunut. Tajusin nimittäin, ettei mummo enää näe linja-autoasemalla olevia ihmisiä. Mummo voivottelee, että ihmiset ovat lopettaneet bussien käytön. Mummo myös valittelee, että kaupunki säästää rahaa, kun katuvalojakaan ei enää pidetä iltaisin päällä. Totuus on, ettei mummo näe vanhojen lasiensa kanssa ihmisiä eikä valojen olevan päällä. Harrastus on muuttunut mummon näöntarkastukseksi.
Toivon hartaasti, että mummoni näkisi taas linja-autoasemalle ja voisimme taas katsella ja kommentoida aseman vilinää. Lisäksi mummo voisi taas tykätä kaupungistamme, joka on palauttanut valot. ;)"


Uudet lasit kirkastivat maailman!
Nyt Anna-Liisa Kemppainen on saanut uudet lasit nenälleen, ja maailma näyttää kirkkaammalta. Televisiota on miellyttävämpi katsella ja myös lukeminen on palannut tiiviiksi osaksi Anna-Liisan arkea.

Tarinallaan silmälasit mummolleen voittanut tyttärentytär Doris Kalve on huomannut, että parempi näkeminen on kohentanut mummon arkea:  hän tuntuu virkeämmältä ja iloisemmalta. Palkintoon kuului myös silmälääkärin tutkimus. Mukana ollut tyttärentytär kertoo jännittäneensä hiukan etukäteen, miten mummo suhtautuisi tarkastukseen.
"Kaikki meni kuitenkin hyvin. Mummo kehui ystävällistä palvelua ja oli tyytyväinen tarjotusta kahvista", mummon tukena mukana ollut Doris hymyilee.

Ikäihmisten näköongelmat ovat yleisiä, ja tutkimuksen mukaan joka toinen vanhus kokee huonon näkemisen rajoittavan elämäänsä. Doris Kalve on itse huomannut, kuinka heikentynyt näkö vaikuttaa elämänlaatuun.
"Heikentynyt näkö voi vaikeuttaa ja rajoittaa huomattavastikin elämää.  Sitä ei välttämättä edes huomaa itse ennen kuin saa oikeanlaiset lasit nenälleen. On mahtavaa, että niinkin yksinkertaisesti kuin uusilla silmälaseilla voidaan kohentaa näkemistä ja samalla koko elämää", hän sanoo.
"Hyvä näkö antaa ikääntyville ihmisille mahdollisuuden hallita omaa elämäänsä pidempään", Doris summaa.

Takaisin uutisiin