Laadukkaat ja tarkat silmänpohjan valokuvat ovat hyvä apuväline silmätutkimuksessa ja varsinkin mahdollisten poikkeavien löydösten seurannassa. Näistä kuvista voidaan arvioida silmän taka-osan keskeisiä rakenteita, näköhermonpäätä, tarkannäön aluetta ja verkkokalvon verisuonia. Kuvissa silmän läpinäkyvä verkkokalvo ei varsinaisesti näy, mutta monet verkkokalvon poikkeavuudet voidaan todeta.

  • - Oireettomilta potilailtakin saattaa löytyä silmänpohjakuvauksessa muutoksia, joiden perusteella silmälääkärin on syytä tehdä tarkempia tutkimuksia. Poikkeavuudet voivat herättää epäilyn esimerkiksi glaukoomasta, joka voi edetä pitkälle aiheuttamatta oireita. Myös alkava ikärappeuma tai suonikalvon melanooma voivat olla oireettomia, silmälääkäri Mikael Suviola kertoo.
  • Yleisesti voidaan suositella silmälääkärin tarkastuksessa käyntiä noin 40 vuoden iässä, ja tämän jälkeen vähintään viiden vuoden välein. Kuusikymppisille suositus on vähintään kerran kolmessa vuodessa.

Silmänpohjakuvista saadaan kuitenkin tietoa vain pienestä osasta silmää. Vaikka kuvat näyttäisivät normaalilta, vakavan silmäsairauden mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Silmänpohjatutkimus voi paljastaa vakavan sairauden

Optikko suorittaa yleensä niin sanotun optometrisen näöntutkimuksen, jossa silmänpohjatutkimuksen tarkoituksena on ennen kaikkea varmistaa, ettei silmissä ole viitteitä silmäsairauksista.  Laajamittainen silmien terveystarkastus kuuluu silmälääkärin toimenkuvaan. Optikko on koulutettu havaitsemaan poikkeavuuksia tavanomaisesta silmänpohjasta ja erottamaan normaalin variaatioita hoitoa tai lisätutkimuksia vaativista löydöksistä. Optikko Timo Korhosen mukaan kuvaus on nopea ja helppo toimenpide.    

- Silmänpohja on ainoa kehon osa, jossa verisuoniston kuntoa voidaan tarkastella visuaalisesti tekemättä reikää mihinkään. Näin voimme helposti saada tietoa joistakin verisuonistoon vaikuttavista sairauksista, kuten diabeteksesta tai verenpainetaudista sekä niiden etenemisestä.

Silmänpohjien tarkastelu antaa arvokasta lisätietoa myös muun muassa silmänpohjan ikärappeumasta, silmän sisäisen paineen vaikutuksista näköhermoihin, sekä esimerkiksi verenkiertohäiriöiden aiheuttamista verisuonitukoksista silmänpohjassa. Joskus tutkimuksessa ilmenee jotakin hyvin hälyttävää.

- Kollegani lähetti asiakkaansa terveyskeskukseen havaittuaan silmänpohjissa valtimoiden mutkittelua. Ilmeni, että tämän verenpaine oli ollut hengenvaarallisella tasolla, ja tutkimuksen perusteella oli välittömästi aloitettu verenpainetta alentava lääkitys. Tässä tapauksessa laajempi näöntutkimus silmänpohjakuvineen paljasti vakavan sairauden, Korhonen sanoo.

Lue Elämänlaatua parantavia tarinoita tästä!

Takaisin uutisiin