Specsavers lahjoittaa kansallisen veteraanipäivän kunniaksi kaikille sotaveteraaneille ilmaiset lukulasit.

Sotaveteraanit voivat lunastaa lukulasit kaikista Suomen Specsavers Optikko -liikkeistä 24.4.–27.4.2013. Lahjoituksen tarkoituksena on tukea ikäihmisten näönhuoltoa, jossa
on vielä parantamisen varaa. TNS Gallupin tutkimuksen¹ mukaan joka toinen vanhus kokee, että huono näkö vaikeuttaa arkea.

Kansallista veteraanipäivää 27.4. vietetään tänä vuonna 26. kerran. Sotaveteraanien arvokasta työtä juhlistavan merkkipäivän kunniaksi Specsavers-yrittäjät tarjoavat ilmaiset lukulasit kaikille sotaveteraaneille. Lahjoituksen tarkoituksena on edistää veteraanien hyvinvointia ja jaksamista, sillä hyvällä näkökyvyllä on keskeinen vaikutus elämänlaatuun. Specsaversin TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan¹ hoitamattomat näköongelmat ovat yleisiä vanhemman väestön keskuudessa. Jopa puolet yli 70-vuotiaista vastaajista koki, että heikko näkö vaikeuttaa arkielämää (49 %).

Espoossa on jo tartuttu toimeen.

Espoolaisessa sotainvalidien hoito- ja kuntoutuslaitos Kaunialan sairaalassa on jo reagoitu
näönhuoltoasioihin. Sellon Specsavers-yrittäjä Hanna Vesterinen lahjoitti hoitokodin veteraaneille paikanpäällä aurinkolasit 12.4.

"Olemme jo aiemmin lahjoittaneet tämän sairaalan asukkaille silmälaseja ja nyt päätimme jatkaa teemaa aurinkolaseilla. Kaikenikäisten on tärkeää suojata silmänsä auringon UV-säteilyltä, tuulelta ja roskilta. Periaatteessa aurinkolaseilta vaaditaan samat ominaisuudet kuin silmälaseilta. Niiden on oltava optisesti hyvät", hän kertoo.

Myös läheisten on hyvä kiinnittää huomiota vanhusten näkemiseen. Ikäihminen saattaa helposti unohtaa näönhuollon ja vain totutella elämään huonon näön kanssa. Vesterinen muistuttaa, että optikon tai silmälääkärin tutkimuksessa olisi hyvä käydä noin parin vuoden välein.

"Omaisten kannattaa esimerkiksi seurata, miten vanhuksen lukeminen sujuu – siitä voi saada helposti vihjeitä siitä, minkälaisessa kunnossa näkö on. Jos lehti menee kovin kauas tai lähelle, olisi syytä käydä näöntarkastuksessa", hän vinkkaa.

Sotainvalidien hoito- ja kuntoutuslaitos Kaunialan sairaala Oy:n hallituksen puheenjohtajan Vesa Ekroosin mukaan aurinkolasit tulivat hyvään tarpeeseen. Kaunialan sairaalassa on tänä vuonna teema, jonka tarkoituksena on tarjota asukkaille mahdollisimman paljon ulkoilua. Tätä varten sairaala on valmistanut rollaattoriralliradan sekä palkannut henkilökuntaa, jotka ulkoilevat yhdessä vanhusten kanssa. Uuden
ralliradan varrelta löytyy lukuisia lepopaikkoja ja telineitä monipuolista liikuntaa varten.

Yksi aurinkolasilahjoitusten vastaanottajista on sairaalan asukas Kalervo Kukka, 88.
"Lasit tuntuivat hyvältä päässä, kun auringon häikäisy loppui. Näkemisen kanssa kuitenkin on ongelmia. Kaksoiskuvan takia lukeminen onnistuu vain yhdellä silmällä", Kukka kuvailee.

Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi Suomen Specsavers-yrittäjät tarjoavat ilmaiset lukulasit kaikille suomalaisille sotaveteraaneille. Lukulasit voi noutaa Specsavers Optikko -liikkeistä 24.4.–27.4.2013. Lähimmästä liikkeestä voi varata ilmaisen optikon näöntarkastusajan soittamalla etukäteen tai kysymällä vapaita aikoja paikan päällä.

1TNS Gallupin tutkimus, Suomalaisten vanhusten kokemukset huonon näön aiheuttamista haitoista sekä käymistiheys näöntarkastuksissa, 2011. Tutkimukseen osallistui 300 yli 70-vuotiasta suomalaista.

Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Irene Hernberg, Specsavers Finland, 040 662 5866, irene.hernberg@specsavers.com
Taustatietoa TNS Gallupin tutkimuksesta:
Specsavers selvitti vuonna 2011 yli 70-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia huonon näön aiheuttamista haitoista sekä käymistiheyttä näöntarkastuksissa. Tutkimuksen suoritti TNS Gallup Specsaversin toimeksiantamana. Tutkimukseen osallistui 300 yli 70-vuotiasta suomalaista, joista 50 % oli miehiä ja 50 % naisia. Tutkimushaastattelut toteutettiin puhelimitse.

Specsavers Optical Group on maailman suurin yksityinen optisen alan yhtymä, jolla on yli 1 400 optikkoliikettä Iso-Britanniassa, Irlannissa, Alankomaissa, Espanjassa, Australiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Yhtymän kokonaisliikevaihto oli vuonna 2011 1,7 miljardia euroa. Optikot Doug ja Mary Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984, ja se on edelleen perheyritys. Suomessa Specsavers aloitti heinäkuussa 2007, ja ketjun liikeverkosto kattaa koko maan.

Takaisin uutisiin