Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan 90 % näköongelmista kärsivistä asuu kehitysmaissa

Specsaversin ja Vision For All -järjestön valtakunnallisen keräyksen uutena avustuskohteena on Tansania, joka on yksi maailman köyhimmistä maista. Avustusmatkalle tarvitaan jälleen mukaan tuhansia suomalaisten vanhoja silmälaseja. Vapaaehtoinen optikkoryhmä lähtee marraskuussa viemään laseja ja tekemään näöntarkastuksia Kilimanjaron vuoristoseudulle.

Vision For All -järjestön ja Specsaversin valtakunnallinen silmälasikeräys lähtee nyt käyntiin. Uutena avustuskohteena on Tansania, jonne suomalainen optikkoryhmä lähtee marraskuussa.

Tansaniassa on runsaasti pulaa näönhuolto- ja terveydenhoitopalveluista ja heikko näkö vaikeuttaa paikallisten koulunkäynti- ja työntekomahdollisuuksia. Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan 90 % näköongelmista kärsivistä asuu kehitysmaissa ja merkittävä osa maailman näköongelmista olisi korjattavissa pelkillä silmälaseilla¹ ².

Tänä vuonna optikot vievät silmälaseja Kilimanjaron seudulla sijaitseviin syrjäisiin lähikyliin.

"Avustuskohteessa on suuri tarve silmälaseille – osa paikallisista saapuu hyvinkin pitkän ja vaivalloisen matkan takaa näöntarkastukseen ja laseja hakemaan. Päivät ovat pitkiä ja raskaita, mutta paikallisten ihmisten aito ilo ja elämänlaadun parantaminen on kaiken arvoista. Tänäkin vuonna optikkoryhmä pakkaa näöntarkastuslaitteiden lisäksi matkalaukkuihin jopa 2 000 silmälasiparia, kunhan lahjoituksia vain saadaan riittävästi", toteaa toiminnanjohtaja Irina Haahtela Vision For All -yhdistyksestä.

Suomalaiset halukkaita tekemään omia lahjoitusmatkoja

Suomalaiset ovat innostuneet helposta tavasta auttaa kehittyviä maita: jo tuhannet suomalaisten lahjoittamat silmälasit ovat saaneet aiemmilla matkoilla uuden elämän, kun paikallisen lapsen, äidin tai maanviljelijän näkökyky on parantunut lahjoituksen avulla. Jokainen suomalainen voi osallistua keräystalkoisiin helposti – riittää, kun tuo vanhat silmä- tai aurinkolasit Specsavers Optikko -liikkeeseen.

"Nyt laseja on tuotu liikkeisiin jo ennen virallisen Tansanian-keräyksen alkamista ja jopa yksityishenkilöt ovat tarjoutuneet tekemään hyväntekeväisyysmatkoja. Optikoiden läsnäolo on silti välttämätöntä kohdemaassa. Vaikka lahjoitettujen silmälasien vahvuudet ja kunto tutkitaan Suomessa, jokaiselle avuntarvitsijalle on tehtävä näöntarkastus erikseen, jotta käytettyjen lasien joukosta löytyy kullekin uudelle omistajalle sopivimmat silmälasit", kertoo Specsaversin viestintäjohtaja Irene Hernberg.

Viime vuosina suomalaiset ovat lahjoittaneet Specsavers Optikko -liikkeisiin yhteensä noin 20 000 silmälasiparia. Vision For All -yhdistyksen aikaisemmat avustusmatkat ovat suuntautuneet Ecuadoriin, Bangladeshiin, Peruun, Sri Lankaan ja Malawiin. Syksyn uusi avustuskohde on Tansania, jonka köyhimmille alueille kerätään suomalaisten käytettyjä laseja Specsavers Optikko -liikkeissä 10.9.–25.10.2013.

Hyväkuntoisia ja ehjiä silmä- ja aurinkolaseja otetaan vastaan ympärivuotisesti kaikissa Specsavers Optikko -liikkeissä. Pulaa on varsinkin lasten laseista ja kehyksistä, joissa on suuret voimakkuudet.

 

¹ WHO. Vision 2020 Global Facts

²http://www.who.int/blindness/data_maps/VIFACTSHEETGLOBALDAT2010_1.pdf

TAUSTATIETOA TANSANIASTA

• Tansania on Itä-Afrikassa sijaitseva valtio, jossa asuu noin 47 miljoonaa ihmistä. Tansania on yksi maailman köyhimmistä maista. Human Development Index -sijoitus vuodelta 2011 oli 152. Tansanialaisten keskimääräiset vuositulot ovat 1 500 euroa vuodessa.

• Pääosa maan väestöstä (noin 98 prosenttia) on bantuihin lukeutuvia afrikkalaisia, jotka jakaantuvat yli 120 eri etniseen ryhmään.

• Väestö on jakaantunut hyvin epätasaisesti maan eri osiin. Ilmastoltaan ja maaperältään suotuisat alueet ovat tiheämmin asuttuja, kun taas maaperältään köyhät ja kuivat alueet esimerkiksi maan sisäosissa ovat harvaan asuttuja.

• Korruptio on Tansaniassa vaikea ongelma, joka ulottuu kaikille yhteiskunnan tasoille. Viranomaisten lahjontavaateet ja epävirallisten palvelumaksujen periminen on yhä tavallista julkisten palvelujen saamiseksi. Korruptiosta kärsivät erityisesti köyhät ja vähän koulutetut.

• Tansanian armeijan mukaan (TPDF) erityisesti pakolaisvirrat konfliktialueilta, salametsästys, käsiaseiden räjähdysmäinen kasvu, poliittinen fundamentalismi, monikansallinen terrorismi ja ympäristön pilaantuminen uhkaavat maan sisäistä turvallisuutta.

• Lähde: Ulkoasiainministeriö, maatiedosto: Tansania

 

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Irene Hernberg, Specsavers Finland, 040 662 5866, irene.hernberg@specsavers.com

Toiminnanjohtaja Irina Haahtela, Vision For All Finland, 040 413 1222, irina.haahtela@gmail.com

Specsavers Optikko -liikkeet, www.specsavers.fi

 

Vision For All on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, joka toimii jo useissa Euroopan maissa. Yhdistys kerää käytettyjä silmälaseja ja organisoi näöntarkastuksia sekä kerättyjen silmälasien jakelua kehitysmaissa. Suomessa toimii Vision For All Finland (VFA Finland). www.visionforall.info

Specsavers Optical Group on maailman suurin yksityinen optisen alan yhtymä, jolla on yli 1 400 optikkoliikettä Iso-Britanniassa, Irlannissa, Alankomaissa, Espanjassa, Australiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Yhtymän kokonaisliikevaihto oli vuonna 2012 1,6 miljardia euroa. Optikot Doug ja Mary Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984, ja se on edelleen perheyritys. Suomessa Specsavers aloitti heinäkuussa 2007, ja ketjun liikeverkosto kattaa koko maan.

Takaisin uutisiin