Puolet vanhemmista huolissaan tietotekniikan aiheuttamista haitoista lasten silmille

Specsaversin TNS Gallupilla teettämässä tutkimuksessa¹ selvitettiin vanhempien käsityksiä lasten tietotekniikan käytöstä ja näköhaitoista. Puolet pelkää, että tietokoneet ja pelikonsolit heikentävät lasten silmien terveyttä. Vastuuta ei silti kanneta: 61 % vanhemmista ei ole koskaan vienyt lastaan näöntarkastukseen.

Optikkoketju Specsaversin TNS Gallupilla teettämässä valtakunnallisessa tutkimuksessa¹ selvitettiin 7–12-vuotiaiden lasten vanhempien käsityksiä lasten tietotekniikan käytöstä ja sen aiheuttamista näköhaitoista. Akateemisten tutkimusten mukaan² liiallinen tietokoneiden ja pelikonsolien käyttö voi heikentää näköä ja koulumenestystä.

Puolet vanhemmista on huolissaan siitä, että tietokoneilla ja pelaamisella voi olla negatiivisia vaikutuksia lapsen näköön ja silmien terveyteen (48 %). Lähes puolet on yrittänyt vähentää tietokoneen käyttöä (41 %). Specsavers-optikko Anni Käppi vahvistaa, että lapset ovat alttiimpia näyttöpäätenäköhäiriöille (CVS)³ ja muille tietotekniikan haitoille.

"Yksipuolinen kuormitus rasittaa silmiä. Pelikonsoleiden ja tietokoneruudun tuijottaminen vaativat lapsen silmälihaksilta suuria ponnisteluja, eikä silmän motoriikka ei ole täysin kehittynyt. Tietokoneiden ergonomia on suunniteltu aikuisille, mikä voi aiheuttaa lapsilla selkä- ja niskakipuja. Lapset eivät vielä hahmota, kuinka pitkiä aikoja he viettävät tietokoneiden ääressä", Käppi selittää.

Lasten näköongelmat usein piileviä – näöntarkastuksissa käydään aivan liian vähän

Tutkimuksen mukaan 61 % 7–12-vuotiaista suomalaislapsista ei ollut käynyt koskaan näöntarkastuksessa. Käpin mukaan tulos on hyvin huolestuttava, sillä näöntarkastukset ovat ensisijainen keino, jolla lasten näöstä ja silmien terveydestä voidaan huolehtia.

"Lapsen näkö pitäisi tarkistaa säännöllisesti, sillä näköongelmat ovat usein piileviä, eikä lapsi aina tunnista kärsivänsä huonosta näöstä. Esimerkiksi keskittymisvaikeudet, väsymys, päänsärky ja heikentyneet kouluarvosanat voivat kertoa näköongelmista", Käppi jatkaa.

Koulujen alussa on hyvä totuttaa lapset uusiin tietokoneen käyttötapoihin, kun kesälomalla koneella on vietetty vähemmän aikaa. Säännöllisten näöntarkastusten lisäksi oikea ergonomia ja riittävät tauot ovat olennainen osa turvallista tietotekniikan käyttöä.

Yli 8-vuotiaiden lasten tulisi käydä optikon tai silmälääkärin näöntarkastuksessa kahden vuoden välein. Alle 8-vuotiaalle olisi hyvä tehdä silmälääkärin näöntutkimus ainakin kerran neuvolatestien lisäksi.

Lisätietoa tutkimuksesta¹:
Optikkoketju Specsavers selvitti TNS Gallupin tutkimuksella heinäkuussa 2013 7–12-vuotiaiden lasten vanhempien kokemuksia lasten tietotekniikan käytöstä ja sen vaikutuksista näköön. Tutkimus toteutettiin poimimalla TNS Gallup Forum -paneelin 50 000 vastaajan kannasta alueellisesti tasainen, molempia sukupuolia edustava otos 18–64-vuotiaita, joilla on 7–12-vuotiaita lapsia. Vastaajia oli yhteensä 1 022.

² http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960272-4/abstract http://www.likes.fi/pages/UserFiles/Ruutuaika-koulumenestys%281%29.pdf http://www.iovs.org/content/49/7/2903.full

³Näyttöpäätenäköhäiriöllä tarkoitetaan tietokonetyöskentelyn aiheuttamia oireita (Computer Vision Syndrome), kuten silmien rasittumista, punoitusta ja kuivuutta, näön sumenemista, päänsärkyä ja erilaisia niska- ja selkäkipuja.

Vinkkejä vanhemmille - silmille turvallinen tietotekniikan käyttö

Lisätietoja ja vinkkejä silmille turvalliseen tietotekniikan käyttöön:

Viestintäjohtaja Irene Hernberg, Specsavers Finland, 040 662 5866, irene.hernberg@specsavers.com

Optikko Anni Käppi, Specsavers Optikko Pori, 040 539 7290, anni.kappi@st.fi.specsavers.com

Specsavers Optical Group on maailman suurin yksityinen optisen alan yhtymä, jolla on yli 1 400 optikkoliikettä Iso-Britanniassa, Irlannissa, Alankomaissa, Espanjassa, Australiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Yhtymän kokonaisliikevaihto oli vuonna 2011 1,7 miljardia euroa. Optikot Doug ja Mary Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984, ja se on edelleen perheyritys. Suomessa Specsavers aloitti heinäkuussa 2007, ja ketjun liikeverkosto kattaa koko maan.

Takaisin uutisiin