Maailmanlaajuisesti jopa 284 miljoonaa ihmistä kärsii näköön liittyvistä ongelmista, ja peräti 90 % heistä asuu kehitysmaissa1, joissa näköongelmat ovat usein esteenä kouluttautumiselle ja työnteolle. Optikkoketju Specsaversin ja Vision For All -yhdistyksen Maailman Näköpäivänä, 13.10., käynnistämän silmälasikeräyksen tarkoituksena on saada suomalaisten vanhat silmälasit kiertoon apua tarvitseville.

Nyt vanhat silmälasit voi lahjoittaa laatikon pohjalta keräykseen ja auttaa näin näköongelmista kärsiviä yhdessä maailman köyhimmistä maista. Specsaversin ja Vision For All -yhdistyksen yhdessä järjestämä silmälasikeräys Ecuadoriin käynnistyi Maailman Näköpäivänä 13.10. Maailman Terveysjärjestö WHO:n järjestämä Maailman Näköpäivä, World Sight Day, pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuutta näönhuoltoon liittyvistä ongelmista, sokeudesta sekä näkövammaisuudesta.

Salinaksessa, joka sijaitsee yhdellä Ecuadorin köyhimmistä alueista, virallinen minimipalkka on vain 250 dollaria kuussa. Silmälasit maksavat monta sataa dollaria. Tempauksen avulla halutaan kannustaa suomalaiset antamaan vanhoja ja käytöstä poistettuja silmälasejaan keräykseen, jossa ne hyödyttävät apua tarvitsevia.

Suomalaiset ovat ottaneet silmälasikeräykset hyvin vastaan, ja esimerkiksi Specsavers Optikko -liikkeisiin on lahjoitettu kahden vuoden aikana jo yli 20 000 silmälasiparia. Vision For All -yhdistyksen aikaisemmat avustusmatkat ovat suuntautuneet Bangladeshiin, Malawiin sekä Sri Lankaan.

-    Esimerkiksi koululuokat ja yritykset ovat keränneet ahkerasti laseja aiempiin keräyksiin, ja tuoneet isoja laatikollisia silmälaseja liikkeeseen. Toivomme, että onnistumme jälleen keräämään tuhansia silmälaseja uuteen avustuskohteeseemme Ecuadoriin, jonne silmälasit viedään perille Vision For All -yhdistyksen kokoaman optikkoryhmän toimesta. Näin varmistetaan, että apua tarvitsevat saavat itselleen mahdollisimman sopivilla vahvuuksilla olevat silmälasit. Jonkun toisen vanhat silmälasit antavat uuden elämän vastaanottajalleen, lapselle tai aikuiselle, joka ei ehkä ole koskaan elämässään nähnyt hyvin, kertoo viime matkan matkanjohtajana toiminut optikko Timo Korhonen Specsavers Lappeenrannasta.

Silmälasikeräys Bangladeshiin jatkuu vuoden 2011 loppuun asti. Hyväkuntoisia ja ehjiä silmälaseja ja aurinkolaseja otetaan vastaan myös tämän jälkeenkin kaikissa Specsavers Optikko -liikkeissä.

Lisätietoja:
Viestintäjohtaja Marjo Halonen, Specsavers Finland, 050 598 7046, marjo.halonen@fi.specsavers.com
Toiminnanjohtaja Irina Haahtela, Vision For All Finland, 040 413 1222, irina.haahtela@gmail.com

Kuvapyynnöt:
Viestintätoimisto Miltton, Laura Lyyvuo, 0503453622, laura.lyyvuo@miltton.fi
 
TAUSTATIETOA:

Tietoa näköongelmista kansainvälisesti   
•    284 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kärsii näköön liittyvistä ongelmista, heistä 245 miljoonalla on heikko näkökyky ja 39 miljoonaa on sokeita1
•    90 % näköongelmista kärsivistä asuu ihmisistä kehitysmaissa1
•    80 % kaikista näköongelmista olisi estettävissä, hoidettavissa tai parannettavissa1
•    65 % näköongelmaisista ihmisistä on yli 50-vuotiaita, vaikka tämä ikäryhmä kattaa vain 20 % maailman väestöstä
•    145 miljoonalla ihmisellä on huono näkö korjaamattoman taittovirheen takia. Suurimmalla osalla normaali näkö voitaisiin palauttaa silmälasien tai piilolinssien avulla2
•    Maailman näköongelmien ennustetaan lisääntyvän räjähdysmäisesti elintasosairauksien, kuten diabeteksen lisääntyessä2

Taustatietoa Ecuadorin Salinasin kunnasta
•    Köyhyys on alueella merkittävä ongelma. Vuonna 2010 köyhyydessä eli 33,1 prosenttia väestöstä. Salinasin kunta sijaitsee vuoristoalueella, joka on maan köyhintä aluetta. Siellä köyhyyslukemat ovat vielä suurempia.
•    Kaikilla ihmisillä ei ole varaa lääkkeisiin tai esimerkiksi silmälaseihin, jotka maksavat Ecuadorissa useamman sata dollaria. Virallinen minimipalkka on 250 dollaria kuussa, ja se jakautuu usean perheenjäsenen kesken.
•    Silmälasien lahjoitusmatka suunnitellaan toteutettavaksi Salinasin kunnassa, joka sijaitsee 3500 metrin korkeudessa Andeilla. Salinasissa asuu alkuperäisväestöä ja mestitsejä.
•    Ecuadorin väestöstä noin 45 % eli noin viisi miljoonaa ihmistä on alkuperäiskansojen jäseniä.

Vision For All on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, joka toimii jo useissa Euroopan maissa. Yhdistys kerää käytettyjä silmälaseja ja organisoi näöntarkastuksia sekä kerättyjen silmälasien jakelua kehitysmaissa. Suomessa toimii Vision For All Finland (VFA Finland). www.visionforall.info

Specsavers Optical Group on maailman suurin yksityinen optisen alan yhtymä. Specsaversilla on yhteensä yli 1 400 optikkomyymälää Iso-Britanniassa, Irlannissa, Alankomaissa, Espanjassa, Australiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Uudessa Seelannissa. Optikot Doug ja Mary Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984, ja se on edelleen perheyritys. Suomessa Specsavers aloitti heinäkuussa 2007, ja ketju on tähän mennessä avannut 91 Specsavers Optikko -liikettä, joista suurin osa on paikallisten yrittäjien omistuksessa. www.specsavers.fi


_____________
1 WHO. Vision 2020 Global Facts.
2 Cibavision. Global Statistics on Blindess & Vision Impairment.

Takaisin uutisiin