Silmänpohjan rappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma vaikuttaa keskeisen näkökentän näöntarkkuuteen.

Mikä on silmänpohjan rappeuma?

Silmänpohjan rappeuma on sairaus, jossa makulaksi kutsuttu verkkokalvon osa menettää kykynsä aistia valoa. Makuladegeneraatio heikentää näkökykyä erityisesti tarkkaa ja yksityiskohtaista näköä vaativissa toiminnoissa, kuten lukemisessa ja kirjoittamisessa. Silmänpohjan rappeuma liittyy yleensä ikääntymiseen ja on erityisen yleistä yli 60‑vuotiailla.

Oireet

Silmänpohjan rappeuma kehittyy ajan mittaan ja kohdistuu usein molempiin silmiin, mutta voi vaikuttaa niihin eri tavoilla. Sairautta ei välttämättä huomaa sen alkuvaiheessa, mutta oireet voivat vaihdella sen tyypin mukaan.

Kuiva silmänpohjan rappeuma

Kuiva silmänpohjan rappeuma on silmänpohjan rappeuman yleisin tyyppi. Se johtuu silmän valoa aistivien solujen vaiheittaisesta, monen vuoden aikana tapahtuvasta vaurioitumisesta.

Sairaus voi vaikuttaa kykyysi nähdä yksityiskohtia lukiessasi, tietokonetta käyttäessäsi, televisiota katsoessasi, autoa ajaessasi tai muissa päivittäisissä toimissa. Kuivan silmänpohjan rappeuman alkuvaiheessa oireita saattaa olla vain vähän tai ei ollenkaan. Sairauden edetessä se saattaa vaikuttaa keskeiseen tarkkaan näköösi.

Kostea silmänpohjan rappeuma
 
Kosteassa silmänpohjan rappeumassa näkökyky heikkenee äkillisesti ja dramaattisesti tarkan näön alueella, useimmiten yksi silmä kerrallaan. Se kehittyy tyypillisesti henkilöille, joilla on jo sairauden kuiva muoto. Se johtuu makulan alla olevista verisuonista, jotka voivat vuotaa tai arpeutua. On erittäin tärkeää ottaa yhteyttä silmälääkäriin mahdollisimman pian, jos sinulla on epätavallisia oireita, kuten suorien linjojen muuttumista aaltoileviksi ja epäteräviksi ja sumentunut näkö. 

Yleiset syyt

Silmänpohjan rappeuman syytä ei tiedetä, mutta se kehittyy iän myötä. Ajan mittaan  pigmenttisolut ja verkkokalvon valonherkät solut hajoavat ja heikentävät näkökykyäsi.

Perimän on osoitettu vaikuttavan joissakin tapauksissa sairauden kehittymiseen. Siksi onkin erityisen tärkeää olla tietoinen sen oireista ja käydä säännöllisesti näöntutkimuksessa, jos sairautta esiintyy suvussasi.

Tupakointi on toinen silmänpohjan rappeuman riskitekijä. On todettu, että 15 tai useamman savukkeen päivässä polttaville ihmisille kehittyy 2–3 kertaa todennäköisemmin silmänpohjan rappeuma kuin tupakoimattomille.

Hoito

Kuivaan silmänpohjan rappeumaan ei ole tällä hetkellä parannuskeinoa. Kostea silmänpohjan rappeuman aiheuttama näön heikkeneminen voidaan estää, jos sairaus havaitaan ajoissa.

Seuraavat vaiheet

Haluamme auttaa sinua näkemään hyvin ja pitämään silmäsi terveinä mahdollisimman pitkään. Jos Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen yhteydessä havaitsemme viitteitä silmänpohjan rappeumasta, ohjaamme sinut silmälääkärille.

Vastauksia kysymyksiisi

Lue lisää näöstä

 • Kuivat silmät

  Kuivat silmät on yleinen vaiva, jossa silmän pinnalla ei ole tarpeeksi kosteutta.

  Lue lisää
 • Diabeettinen retinopatia

  Diabeettinen retinopatia on diabeteksen komplikaatio, joka vahingoittaa verkkokalvon verisuonia.

  Lue lisää
 • Varaa näöntutkimus Specsaversille

  Specsaversin Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen avulla voit pitää huolta silmiesi hyvinvoinnista.

  Lue lisää