Kaikki sinistä valoa suodattavista linsseistä

Jos olet huolissasi digitaalisten laitteiden aiheuttaman sinisen valon vaikutuksesta silmiisi, olet saattanut törmätä sinistä valoa suodattaviin linsseihin ja linssipinnoitteisiin Niistä on tulossa yhä suositumpia joten miten ne oikein toimivat? Ja ovatko ne tehokkaita silmien hyvinvoinnin kannalta?

Mitä on sininen valo?

Aloitetaan alusta: Mikä on sininen valo? Yksinkertainen vastaus kysymykseen on, että se on yksi olemassa olevista värispektreistä. Auringonvalo sisältää erilaisia värejä, kuten punaisen, vihreän, keltaisen ja sinisen, ja kaikki nämä värit yhdessä muodostavat sen, mitä kutsumme valkoiseksi valoksi tai auringonvaloksi. 

Keinotekoinen sininen valo on digitaalisten laitteiden ja esimerkiksi LED‑valojen tuottamaa. Vaikka ne eivät tuota läheskään yhtä voimakasta sinistä valoa kuin aurinko, niiden äärellä vietetään paljon aikaa, ja siksi onkin hyvä selvittää kuinka ne vaikuttavat silmiin.

Voiko sininen valo vahingoittaa silmiä?

Toistaiseksi ei ole todistettu, että digitaalisista laitteista peräisin oleva sininen valo vaikuttaisi silmäterveyteen pysyvästi. Se voi kuitenkin aiheuttaa silmien rasittumista, väsymistä ja yleistä silmien epämukavuutta. Siksi on hyvä pitää säännöllisiä taukoja laitteita käytettäessä, juoda tarpeeksi vettä ja käyttää laitteiden yöasetusta. Sinistä valoa suodattavat linssit voivat myös olla avuksi.

Kiinnostavatko sinistä valoa suodattavat linssit?

Tutustu linssien lisämukavuuksiin täällä

Lue lisää

Onko sinistä valoa suodattavista linsseistä ja pinnoitteista hyötyä?

Kyllä. Sinistä valoa suodattavat linssit ja pinnoitteet voivat vähentää digitaalisten laitteiden aiheuttamia heijastumia. Ne parantavat kontrastia ja vähentävät häikäisyä, joten kirkkaan näytön aiheuttama häiritsevä häikäisy ja heijastumat vähenevät. Sinistä valoa suodattavat pintakäsittelyt ja linssit auttavat siis silmien hyvinvoinnissa.

Vaikuttaako sinistä valoa suodattava pinnoite linssin ulkonäköön?

Useimmat sinistä valoa suodattavat ilnssit ovat lievästi kellertäviä. Joissain sävy on hyvin lievä tai lähes huomaamaton.

Sinua ehkä kiinnostaa myös