Sopivatko piilolinssit aktiiviseen elämään?

Urheilu, matkailu, ruutuaika, ruoanlaitto, meikkaus... Aktiivinen elämä voi olla haaste silmälasien käyttäjille. Ovatko piilolinssit silloin oikea ratkaisu?

Olisi hienoa, jos silmälasit eivät koskaan asettaisi rajoituksia sille, mitä voi tehdä.

Niin ei kuitenkaan ole, kuten silmälasien käyttäjät hyvin tietävät.

Ovatko piilolinssit silloin sopiva ratkaisu? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka piilolinssit voivat helpottaa aktiivisessa elämässä.

Voiko piilolinssejä käyttää liikunnan aikana?

Ilman muuta. Silmälasien käyttäjille voi olla yllätys, kuinka paljon vapaampaa liikunta ja urheilu on piilolinssien kanssa.

Silmälaseihin verrattuna niissä on paljon hyviä puolia. Ne eivät esimerkiksi valu nenältä hikoillessa, hyppiessä tai juostessa, häiritse kypärää käyttäessä, eivätkä aiheuta vaaratilanteita pallopeleissä.

Piilolinssit myös tekevät näkemisestä vakaampaa ja näkökentästä laajemman, mistä on usein hyötyä nopeatempoisissa urheilulajeissa.

Suojaavatko piilolinssit UV‑säteilyltä?

Kyllä. UV‑säteilyltä suojaavia piilolinssejä on laaja valikoima. Niissä on myös erilaisia suojaustasoja, joista voi valita omiin tarpeisiin ja käyttöön sopivimman.

UV‑suojatut piilolinssit suojaavat kohtuullisesti ultraviolettisäteilyltä, mutta niiden kanssa kannattaa käyttää aurinkolaseja, jos haluaa suojan olevan kattava.

Itselle sopivin suojaustaso riippuu omista silmistä, elämäntavoista, vuodenajasta ja asuinpaikasta. Kysy neuvoa optikolta, niin löydät itsellesi sopivimmat piilolinssit. 

Haluatko kokeilla piilolinssejä?

Asiantuntijamme auttavat sinua

Voiko piilolinssien kanssa uida?

Ei. Uinti on siis poikkeus säännöstä ja ainoa urheilulaji, johon piilolinssien käyttö ei sovellu.

Tärkein syy on se, että linssit voivat imeä vedestä bakteereja, jotka joutuvat silmiin.

Paras ja turvallisin ratkaisu ovat uimalasit omilla vahvuuksilla.

Voinko käyttää kertakäyttöisiä piilolinssejä koko päivän?

Useimmiten piilolinssit laitetaan silmiin aamulla ja poistetaan illalla ennen nukkumaanmenoa. Se sopii useimmille, mutta jotkut saattavat kokea lievää ärsytystä silmissään jo aiemmin. On aina tärkeää seurata, miten omat silmät reagoivat piilolinsseihin päivän aikana.

Jos et halua poistaa piilolinssejä pitkän päivän jälkeen, kannattaa harkita jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä.

Voinko käyttää piilolinssejä työskennellessäni koko päivän tietokoneella?

Tietokonetyöskentely ei yleisesti ottaen ole haitallista piilolinssejä käytettäessä.

Näytön ääressä silmiä tulee kuitenkin räpyteltyä harvemmin, mikä taas vähentää kyynelnesteen hoitamaa silmien luonnollista voitelua. Se voi aiheuttaa silmien kuivumista.

Jos silmäsi kuivuvat työpäivän aikana, kannattaa kokeilla esimerkiksi silikonihydrogeelilinssejä, jotka on suunniteltu erityisesti pitämään silmät kosteina. Niiden hapenläpäisykyky on tavallista parempi, mikä vähentää  silmien kuivumisen riskiä.

Yhteenvetona: voit ehdottomasti käyttää piilolinssejä päätetyöskentelyssä. Jos silmäsi kuivuvat, kokeile silikonihydrogeelistä valmistettuja piilolinssejä.

Voinko käyttää meikkiä piilolinssien kanssa?

Useimmille silmämeikki ei piilolinssien kanssa käytettynä aiheuta ongelmia. Lisäksi piilolinssit silmissä meikatessa näkee usein paremmin, mistä voi olla apua.

Piilolinssejä käytettäessä on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta. Aseta linssit aina silmiin ennen meikkaamista, se myös auttaa näkemään paremmin meikatessa. Ota piilolinssit taas pois silmistä ennen kuin alat poistaa meikkiä.

Monella kosmetiikkamerkillä on tarvittaessa myös piilolinssien käyttäjille ja herkkäsilmäisille tarkoitettua kosmetiikkaa.

Voiko piilolinssejä käyttää ruokaa laittaessa?

Piilolinssejä voi ilman muuta käyttää ruokaa valmistaessa, samoin grillatessa tai pizzauunilla pastettaessa.

Toisin kuin urbaanilegendoissa väitetään, eivät piilolinssit voi sulaa silmiin.

Ruoanlaitto piilolinssit päässä on yleensä tavallista helpompaa, sillä piilolinssit eivät huurru tai lennä vauhdissa päästä.

Onko säällä vaikutusta piilolinsseihin?

Sää vaikuttaa piilolinsseihin paljon vähemmän kuin silmälaseihin. Piilolinssit eivät esimerkiksi höyrysty tai kastu sateella.

Lämpimällä säällä ei myöskään ole vaikutusta piilolinsseihin, eivätkä ne voi sulaa silmiin. Korkea lämpötila voi joskus aiheuttaa silmien kuivumista, mutta silloin silmätipat auttavat.

Jos sinulla on herkät silmät, jotka kuivuvat helposti ja olet matkustamassa hyvin erilaiseen ilmastoon, kannattaa kysyä optikolta, kuinka tilannetta voi helpottaa.

Kylmä sää ei myöskään yleensä aiheuta piilolinsseille ongelmia, sillä ruumiinlämpö pitää niiden lämpötilan sopivana. Joissakin tapauksissa kylmyys voi kuivattaa silmiä, mikä voidaan tarvittaessa korjata silmätipoilla.

Lisätietoa piilolinsseistä