Hyvä näkö on lapselle erittäin tärkeä, sillä kahdentoista ensimmäisen elinvuotemme aikana omaksumme jopa 80 % kaikesta oppimastamme näköaistin avulla. Näkemällä lapsi oppii lajittelemaan ja luokittelemaan asioita muodon, värin, koon ja määrän perusteella.

Lastenlääkäri tutkii lapsesi näön pian syntymän jälkeen. Vastasyntyneen silmät ovat vain noin 75 % aikuisen silmien koosta, ja näkökyky kehittyy edelleen ensimmäisten elinvuosien aikana. Siksi lasten silmät täytyy tutkia säännöllisesti mahdollisten näköön ja silmiin liittyvien ongelmien havaitsemiseksi.

Näönseulonta on osa lasten säännöllistä terveysseurantaa, mutta se ei kuitenkaan vastaa laajuudeltaan kokonaisvaltaista näöntutkimusta. Alle 8-vuotiaiden silmät tutkii aina silmälääkäri. Sitä vanhemmat lapset voivat käydä optikon näöntutkimuksessa saadakseen tarvitsemansa silmälasit. Tietosuojalainsäädännön vuoksi alle 13-vuotiaiden lasten on oltava huoltajan mukana.

Huono näkö voi viivästyttää lapsesi kehittymistä - miten hän oppii, miltä hänestä tuntuu tai miten hän leikkii. Siksi näköongelmien ennakointi on erittäin tärkeää.

Näön heikkenemisen merkkejä lapsilla

Lapset eivät välttämättä itse tiedä, onko heidän näkönsä huono tai erilainen kuin muilla. Merkkejä huonosta tai heikentyneestä näöstä voivat olla:

01

istuminen liian lähellä televisioruutua, tietokonetta tai muita digitaalisia näyttöjä

02

säännöllinen silmien hierominen

03

kömpelyys ja esineiden pudottelu tai niihin kompastuminen

04

silmien siristely

Mukavat ja kestävät kehykset lapsellesi

Kehyksemme on erityisesti suunniteltu sopimaan pienille kasvoille ja kestämään aktiiviseen lapsuuteen kuuluvaa kulumista. Tutustu söpöihin ja värikkäisiin kehyksiimme, joita lapsesi varmasti rakastaa.

Pysy aktiivisena piilolinssien avulla

Piilolinssit voivat olla käytännöllinen ratkaisu teini-ikäisten aktiiviseen elämäntyyliin. Nykyään piilolinssejä saa lähes kaikilla vahvuuksilla, ja ne helpottavat usein urheilemista ja muita harrastuksia.

Vastauksia kysymyksiin lasten näöstä

Mitkä merkit viittaavat silmäongelmiin lapsilla?

Lapsen näkö kehittyy kummassakin silmässä jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Pieni vauva ei vielä näe kovin kauas, eikä kannata huolestua, vaikka vauva ei tunnistaisi vanhempiensa kasvoja välimatkan päästä kolmen tai neljän ensimmäisen elinkuukautensa aikana. Silmien vetisyys on yleistä pienillä vauvoilla, koska kyynelnestettä silmän pinnalta poistavat kanavat eivät ole vielä täysin avautuneet ensimmäisten kuukausien aikana. Jos ongelma kuitenkin jatkuu vielä lapsen täytettyä yhden vuoden, kannattaa kääntyä yleislääkärin puoleen. Optikolta tai terveydenhuollon ammattilaiselta on hyvä kysyä neuvoa, jos vauvalla tai pikkulapsella on sitkeitä tai toistuvia silmätulehduksia tai jos lapsen silmät eivät liiku täysin samassa linjassa. Niin voi käydä esimerkiksi silloin, kun lapsi katsoo suoraan edessäpäin olevaa kohdetta ja toinen silmä osoittaa hieman ulospäin (karsastaa). Jos kolme- tai neljävuotias lapsi ei tunnista helposti muotoja tai värejä tai osoita kiinnostusta satukirjojen kuvia kohtaan, useimmat optikot voivat tehdä lapselle perusteellisen näöntutkimuksen käytössään olevilla testeillä. Lapsen ei tarvitse osata lukea, jotta hänen näkönsä voitaisiin tutkia.