Tietosuoja

Luotat siihen, että pidämme huolta silmistäsi. Voit myös luottaa siihen, että huolehdimme henkilötiedoistasi. Specsaversin Tietosuojaselosteen mukaisesti kunnioitamme kaikkia henkilötietoja, jotka sinulta saamme, tai joita saamme näöntarkastuksistasi, tuotteidemme ostosta tai palvelujemme käytöstä tai mistä tahansa muusta vuorovaikutuksesta kanssamme.

  1. Tietoa Specsaversista
  2. Mitä henkilötietoja keräämme?
  3. Miten käytämme näitä tietoja?
  4. Kuinka kauan säilytämme tietoja?
  5. Kenen kanssa jaamme henkilötietoja?
  6. Miten käsittelemme henkilötietoja?
  7. Specsaversin evästeseloste
  8. Miten henkilötietoja voi päivittää tai muuttaa?
  9. Mitä oikeuksia sinulla on?
  10. Mitä vaihtoehtoja sinulla on?
  11. Henkilötietojen suojaaminen
  12. Specsaversin Tietosuojaselosteen päivittäminen
  13. Ota meihin yhteyttä

 

  1. Tietoa Specsaversista

Tässä Tietosuojaselosteessa viittauksilla Specsavers, me, meitä, meidän tarkoitetaan yksittäisiä Specsavers konsernin (Specsavers Group) yhtiöitä, jotka käsittelevät henkilötietojasi sisältäen kaikki alla luetellut yhtiöt:

Olen myymäläasiakas tai Specsavers-nettisivun käyttäjä

  • Specsavers liike on Specsavers Groupiin kuuluva yhtiö. Yksityiskohtaiset tiedot jokaisesta yhtiöstä ovat saatavilla asianmukaisessa liikkeessä
  • Specsavers Finland Oy (Suomessa rekisteröity yhtiö, jonka y-tunnus on 2112222-6 ja rekisteröity toimipaikka Neilikkatie 17, 01300 Vantaa, Suomi)
  • Specsavers Optical Group Limited (Guernseylla rekisteröity yhtiö, jonka y-tunnus on 12294 ja rekisteröity toimipaikka La Villiaze, St Andrews, Guernsey GY6 8YP)

Specsavers Group toimii henkilötietojesi rekisterinpitäjänä sovellettavan henkilötietolainsäädännön mukaisesti.

Tässä Tietosuojaselosteessa viittauksilla sinuun tarkoitetaan henkilöä, jonka henkilötietoja keräämme, käytämme ja käsittelemme. Tämä tarkoittaa kaikkia, jotka ottavat meihin yhteyttä tarjoamiimme tuotteisiin ja palveluihin liittyen tai jotka muuten ovat vuorovaikutuksessa kanssamme esimerkiksi nettisivujemme www.specsavers.fi (nettisivut) kautta tai asioimalla liikkeessämme.

 

  1. Mitä henkilötietoja keräämme?

Saatamme kerätä ja käsitellä henkilötietojasi, jotka sisältävät:

  • nimesi
  • syntymäpäiväsi
  • puhelinnumerosi (sisältäen matkapuhelimen)
  • sähköpostiosoitteesi ja postiosoitteesi
  • terveystietojasi sisältäen (a) nykyiset ja aiemmat silmäsairaudet/silmien terveydentilaan tai yleiseen terveydentilaan liittyvät tiedot sekä silmälaseja tai piilolinssejä koskevat reseptit; b) nykyiset lääkitystiedot; ja (c) yhteydenpitotiedot optikon ja silmälääkärisi välillä
  • tutkimus- ja testituloksesi
  • maksutietosi
  • työhösi/elämäntapaasi/ajamiseesi liittyvät tiedot
  • yksityiskohtaiset tiedot lääkärisi tai terveydenhuollon ammatinharjoittajan sinulle antamista lääkemääräyksistä
  • tiedot, jotka annat meille täyttämällä lomakkeita Specsaversin nettisivuilla
  • tiedot vierailuistasi nettisivuillamme sekä tiedot tekemistäsi ostoksista nettisivuillamme
  • kaikki meille toimitetut tiedot ja/tai kuvat käyttäessäsi Specsaversin virtuaalista sovitusteknologiaa
  • kaikki muut meille ajoittain vapaaehtoisesti antamasi tiedot

 

Keräämme tällaista tietoa ensisijaisesti sinulta vapaaehtoisesti, mutta voimme myös kerätä tietoa muista laillisista lähteistä, mukaan lukien esimerkiksi muilta terveydenhuollon palveluntarjoajilta, hoitolaitoksista tai yksittäisiltä henkilöiltä, joilla on sinun antamasi lupa antaa tietoja puolestasi (esim. vanhemmat tai huoltajat), kolmansilta palveluntarjoajilta, valtiolta, vero- tai lainvalvontaviranomaisilta sekä muilta kolmansilta osapuolilta.

Voimme myös kerätä henkilötietojasi käyttämistäsi muista Specsavers Groupin palveluista tai nettisivuilta.

Laillinen peruste terveystietojesi käsittelylle perustuu nimenomaiseen suostumukseesi. Emme kerää mitään terveystietoja ilman nimenomaista suostumustasi. Käsittelemme myös henkilötietojasi, kun käsittely on välttämätöntä Specsaversin oikeutettujen etujen turvaamiseksi tai kun käsittely on välttämätöntä sellaisen sopimuksen täyttämiseksi, jossa olet rekisteröitynä sopimusosapuolena tai jotta voimme pyynnöstäsi tehdä toimenpiteitä ennen tällaisen sopimuksen syntymistä esimerkiksi; varataksemme sinulle vastaanottoaikoja tai lähettääksemme sinulle palveluun liittyviä viestejä.

 

  1. Miten käytämme näitä tietoja?

Specsavers Group voi käyttää henkilötietojasi seuraaviin tarkoituksiin:

  • silmiesi hoitamiseen
  • tuotteidemme ja palvelujemme tarjoamiseen sinulle
  • kertoaksemme sinulle seuraavasta vastaanottoajastasi ja muistuttaaksemme sinua varaamaan näöntarkastus, mikäli et ole ollut sellaisessa vähään aikaan
  • markkinoidaksemme sinulle Specsaversin tuotteita ja palveluja
  • teettääksemme asiakaspalvelukyselyitä, jotta voimme varmistua jatkuvasta tuotteidemme ja palvelujemme parantamisesta sinulle
  • auttamaan meitä tutkimaan, kehittämään ja parantamaan tarjoamiamme tuotteita ja palveluja esimerkiksi tutkimuksen, analyysin ja suunnittelun kautta
  • ilmoittaaksemme tuotteisiimme ja palveluihimme tehdyistä muutoksista
  • vastataksemme tekemiisi kyselyihin
  • käsitelläksemme ja säilyttääksemme luotto-/pankkikorttiisi ja tarjouksiin liittyviä henkilötietoja, jotta voimme täyttää tilauksesi ja käsitellä maksupyyntöjä ja -hyvityksiä
  • suorittaaksemme turvatarkastuksia, joilla voimme suojautua petoksia vastaan tekemäsi oston tai tilauksen yhteydessä tai sen jälkeen rikollisen toiminnan ehkäisemiseksi ja havaitsemiseksi. Voimme esimerkiksi suorittaa varmennustarkastuksia selvittääksemme mahdollisia poikkeamia maksutiedoissasi
  • vastataksemme meille esitettyihin vaatimuksiin
  • käyttääksemme evästeitä ja välitystietoja alla olevan kohdan 7 mukaisesti
  • noudattaaksemme Specsavers Groupiin soveltuvia lakeja ja määräyksiä mukaan lukien näiden noudattamatta jättämisen ehkäiseminen ja/tai havaitseminen
  • ylläpitääksemme tietoja verotusta-, lakien noudattamista-, vaatimuksiin vastaamista ja muita yhtiön tarkoituksia varten
  • vakuutusvaatimusten hoitamista ja hallinnointia varten

Jotta voimme tarjota sinulle edellä kuvattuja tuotteita ja palveluja, säilytämme kopioita henkilötiedoistasi seuraavissa paikoissa:

  • kulloinenkin Specsavers liike niiden tuotteiden ja palveluiden osalta, jotka on tarjottu ko. myymälässä
  • Specsavers Optical Group Limited.

Jos et rekisteröidy asiakkaaksemme netissä, vaan otat meihin yhteyttä nettisivujemme kautta (ja/tai sähköpostilla henkilotiedot@specsavers.com), annat meille henkilötietojasi, mukaan lukien sähköpostiosoitteesi, nimesi ja yhteystietosi. Nämä tiedot saattavat sisältää myös terveystietoja, jos olet nimenomaisesti antanut tähän suostumuksesi.

Saatat joutua antamaan henkilötietojasi (mutta ei terveystietojasi) myös, kun osallistut kilpailuun nettisivuillamme. Käytämme tällaisia tietoja ainoastaan vastauksen antamiseen, palautteen käsittelemiseen tai nettisivujemme parantamiseen.

Jos ainoastaan selaat nettisivujamme, emme kerää mitään informaatiota, josta sinut voitaisiin tunnistaa nimellä. Keräämme kuitenkin tietoja käyttämällä evästeitä ja/tai välitystietoja, jotka käyttävät IP osoitteita tai muita numeerisia tunnisteita, joilla analysoimme nettisivujemme selaamista ja käyttöä.

Lisää tietoa evästeiden käytöstä löytyy kohdasta 7 alla.

 

  1. Kuinka kauan säilytämme tietoja?

Me ja muut Specsavers Groupin jäsenet säilytämme henkilötietoja Henkilötietojen Säilytysohjeen ja Aikataulun mukaisesti.

 

  1. Kenen kanssa jaamme henkilötietoja?

Voimme luovuttaa henkilötietojasi toisille Specsavers Groupin jäsenille mitä tahansa tarkoitusta varten, joka on mainittu tässä Tietosuojaselosteessa.

Jokaista Specsavers liikettä harjoittaa Specsavers Groupiin kuuluva yritys. Kun tilaat tuotteita tai palveluita liikkeestä, henkilötietojen rekisterinpitäjä on tuo liike. Specsavers Optical Group käsittelee tietoja, mukaan lukien terveystiedot, liikkeen puolesta. Specsavers Optical Group myös tarjoaa ja käsittelee IT-, markkinointi- ja muita palveluja jokaiselle liikkeelle ja niihin mahdollisesti liittyviä henkilötietoja.

Voimme ajoittain luovuttaa henkilötietojasi kolmansille osapuolille, mukaan lukien seuraavissa tilanteissa:

  • Käytämme kolmansia osapuolia käsitelläksemme henkilötietoja puolestamme, mutta he eivät voi käyttää näitä tietoja muihin tarkoituksiin. Voimme käyttää kolmansilta osapuolilta saamaamme tietoa täydentääksemme ja parantaaksemme asiakastietokantojamme tai lisätäksemme tietoja niihin.
  • Voimme luovuttaa henkilötietoja terveysviranomaisille.
  • Voimme luovuttaa henkilötietoja ulkopuolisille virastoille ja organisaatioille, mukaan lukien poliisi ja muut lainvalvontaviranomaiset, petoksien ja rikollisuuden estämiseksi ja havaitsemiseksi (mukaan lukien vilpilliset liiketoimet). Nämä ulkopuoliset viranomaiset voivat tarkastaa tiedot, jotka annamme heille julkisista ja yksityisistä tietokannoista ja voivat kirjata tällaiset tarkastukset käyttääkseen niitä tulevissa tarkastuksissa.
  • Voimme luovuttaa henkilötietoja vakuutusyhtiöillemme siinä tapauksessa, jos meille tai toiselle Specsavers Groupin jäsenelle tehdään tai voitaisiin tehdä vakuutusmaksuvaatimus.
  • Jos myymme tai ostamme liiketoimintaa tai varallisuutta, voimme luovuttaa henkilötietoja asiakkaista mahdolliselle myyjälle tai ostajalle.
  • Jos me tai käytännössä kaikki varallisuutemme siirtyy kolmannen osapuolen omistukseen (tai konsernimme on uudelleenorganisoinnin kohteena), hallussamme olevat asiakkaiden henkilötiedot ovat osa siirrettävää varallisuutta.
  • Voimme luovuttaa tiettyjä henkilötietoja työnantajallesi, josta sinut on ohjattu silmähoitoon työterveyden puitteissa.
  • Voimme luovutaa henkilötietojasi kolmansille osapuolille noudattaaksemme oikeudellisia velvollisuuksia (mukaan lukien oikeuden määräyksiä) tai toteuttaaksemme tai soveltaaksemme nettisivujemme yleisiä myyntiehtoja, verkkosivujen käyttöehtoja tai muita sopimuksia, joita meillä on kanssasi tai suojellaksemme Specsaversin oikeuksia, omaisuutta ja turvallisuutta tai asiakkaidemme, työntekijöidemme tai kolmansien osapuolien oikeuksia, omaisuutta tai turvallisuutta.

 

  1. Miten käsittelemme henkilötietoja?

Henkilötietosi voidaan siirtää, säilyttää tai käsitellä yhdessä tai useammassa maassa Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolella, mukaan lukien Guernsey. Guernseyn tietosuojalait ovat samankaltaisia EU:n kanssa ja näin ollen tällaiset siirrot ovat sallittuja.

Henkilötietojesi siirtojen osalta kolmansille osapuolille ETA:n ulkopuolelle, noudatamme erityistä varovaisuutta tietosuojalakien mukaisesti. Tähän kuuluu EU:n komission vakiolausekkeiden käyttö henkilötietojesi vastaanottajan kanssa, olipa tämä Specsavers Groupin jäsen tai ei.

Tämän lisäksi noudatamme varovaisuutta varmistaaksemme että henkilötietosi ovat asianmukaisesti suojatut suomalaisten tietosuojalakien vaatimusten mukaisesti.

 

  1. Specsaversin evästeseloste

Specsaversilla käytämme evästeitä parantaaksemme nettisivujemme toimintaa. Lisätietoja löydät Evästeselosteestamme.

 

  1. Miten henkilötietoja voi päivittää tai muuttaa?

Voit päivittää tai muuttaa henkilötietojasi paikallisessa Specsavers-liikkeessäsi tai kirjautumalla sisään Omille Sivuillesi (jos olet rekisteröinyt asiakkaaksi netissä).

 

  1. Mitä oikeuksia sinulla on?

Sinulla on tiettyjä oikeuksia suomalaisen tietosuojalainsäädännön nojalla, mukaan lukien seuraava oikeudet:

  • saada pääsy henkilötietoihisi
  • oikaista henkilötietosi, jos ne ovat virheellisiä tai puutteellisia
  • poistaa henkilötietosi ja estää niiden myöhempi käsittely tietyissä tilanteissa, ja milloin henkilötietojen käsittelylle ei ole muuta oikeudellista perustetta, estää tietojen säilyttämisen ja käsittelyn jatkaminen. Näihin kuuluvat esimerkiksi tilanteet:
     
  • kun henkilötietoja ei enää tarvita sitä tarkoitusta varten, mitä varten ne alun perin kerättiin/niitä käsiteltiin
  • kun peruutat suostumuksesi
  • kun kiellät meitä käsittelemästä henkilötietojasi
  • estää henkilötietojesi käsittelyn. Vaikka meillä on oikeus tallentaa henkilötietojasi, emme voi käsitellä niitä enempää, mikäli olet estänyt sen
  • siirtää henkilötietosi toiselle organisaatiolle; ja
  • vastustaa henkilötietojesi käsittelyä:
  • jos käsittely perustuu oikeutettuun etuun tai se tapahtuu yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseksi tai julkisen vallan käyttämiseksi
  • käsittely tapahtuu suoramarkkinointitarkoituksiin
  • käsittely tapahtuu tieteellisen/historiallisen tutkimuksen ja tilastoinnin tarkoituksiin.

Jos haluat käyttää jotain edellä mainituista oikeuksista, täytä verkkolomake osoitteessa www.specsavers.fi/henkilotiedot.

Sinulla on myös oikeus tehdä valitus tietosuojavaltuutetun toimistoon, jos katsot, että käsittelemme henkilötietojasi sovellettavan tietosuojalainsäädännön vastaisesti.

 

  1. Mitä vaihtoehtoja sinulla on?

Specsavers voi käyttää henkilötietojasi ottaakseen yhteyttä sinuun tuotteisiimme ja palveluihimme liittyvissä asioissa.

Varmistaaksemme, että saat jatkossakin erinomaista terveydenhoitoa, lähetämme sinulle muuta kuin markkinointimateriaalia, kuten ajanvarausmuistutuksia ja ilmoituksia muistuttamaan, milloin nykyinen reseptisi vanhenee.

Voit muuttaa markkinointiin liittyviä valintojasi koska tahansa joko Specsavers-liikkeessä tai kirjautumalla sisään Omille Sivuillesi (jos olet rekisteröinyt asiakkaaksi netissä).

Voit lopettaa markkinointiviestien vastaanottamisen meiltä seuraamalla tilauksen peruutus -linkkiä ja ohjeita, jotka löytyvät sinulle lähetetyistä markkinointiviesteistä.

 

  1. Henkilötietojen suojaaminen

Käytämme erilaisia tietoturvaan liittyviä teknologioita ja menettelyjä, joiden avulla suojaamme henkilötietojasi luvattomalta pääsyltä ja käytöltä.

Niin tehokkaita kuin nykyaikaiset turvallisuuskäytännöt ovatkin, ei mikään fyysinen tai elektroninen turvajärjestelmä ole täysin turvallinen. Emme voi taata tietokantamme täydellistä suojausta, emmekä myöskään voi taata, että toimittamiasi tietoja ei siepata, kun lähetät niitä meille internetin välityksellä. Kaikki tietojen lähettäminen tapahtuu omalla vastuullasi.

Mikäli henkilötietosi tulisivat siepatuksi tai tietokantaamme päästäisiin tai sitä käytettäisiin luvattomasti, emme ole vastuussa mistään tästä seuraavasta henkilötietojen väärinkäytöstä.

Meillä ei ole kontrollia kolmansien osapuolten sivustojen tai resurssien sisältöön, jotka on linkitetty nettisivustoomme, emmekä ota mitään vastuuta niistä tai niiden käyttämistä tietosuojakäytännöistä tai sinun tällaisten sivustojen käytöstä aiheutuvista menetyksistä tai vahingoista.

 

  1. Specsaversin Tietosuojaselosteen päivittäminen

Voimme päivittää tätä Tietosuojaselostetta ajoittain. Päivitykset tulevat voimaan heti, kun ne on ladattu nähtäväksi nettisivuillemme. Mikäli Specsavers haluaa käyttää henkilötietoja muuten, kuin mitä tietojen keräämisen aikana voimassa olevassa Tietosuojaselosteessa on kuvattu, ilmoitetaan tällaisista muutoksista näkyvästi Specsaversin nettisivuilla ja saat siitä lisäksi ilmoituksen sähköpostilla.

 

  1. Ota meihin yhteyttä

Mikäli sinulla on kysymyksiä Specsaversin Tietosuojaselosteeseen liittyen, täytä verkkolomake osoitteessa www.specsavers.fi/henkilotiedot.

Voit myös olla yhteydessä Specsaversin tietosuojavastaavaan: Specsavers Group Data Protection Officer, Data Protection Office, Forum 6 Parkway, Solent Business Park, Whiteley, Hampshire, PO15 7PA