
1 / 9
Silmälihakset
Jokaisella silmällä on kuusi päälihasta, jotka mahdollistavat silmän liikkeet eri suuntiin. Näiden silmälihasten on toimittava kunnolla, jotta voimme nähdä mahdollisimman tarkasti ja välttää kahtena näkemisen.
2 / 9
Kovakalvo
Silmänvalkuainen eli kovakalvo tai skleera on silmää suojaava valkoinen, säikeinen ulkokerros, joka koostuu pääasiassa kollageenista ja elastisesta kuituaineksesta.
3 / 9
Suonikalvo
Suonikalvo on ohut verisuonikerros, joka sijaitsee kova‑ ja verkkokalvon välissä. Se toimittaa verkkokalvolle ravintoa, jota tarvitaan pitämään silmä terveenä ja toimivana.
4 / 9
Verkkokalvo
Verkkokalvo muodostaa silmän sisimmän kerroksen. Se muodostuu kymmenestä kerroksesta ja on silmän valoherkkä osa. Yksi kerroksista sisältää valoreseptoreita, jotka tunnetaan paremmin sauva‑ ja tappisoluina. Sauvasolut havaitsevat liikkeen ja mahdollistavat mustavalkoisen näön, ja niiden ansiosta näet hämärässä. Tappisolut ovat vastuussa tarkasta näöstä, mahdollistavat värinäön ja suoriutuvat parhaiten keskikirkkaassa ja kirkkaassa valossa.
5 / 9
Näköhermo
Näköhermo on aistihermo, joka muodostaa yhteyden aivojen ja silmän välillä. Kun silmään pääsevä valo stimuloi verkkokalvoa, näköhermo välittää tämän tiedon impulsseina aivoihin. Aivot tulkitsevat impulssit kuvina, mikä on näkemistä.
6 / 9
Mykiö eli silmän linssi
Mykiö on silmän läpinäkyvä, kaksoiskupera linssi, joka sijaitsee sarveis‑ ja verkkokalvon välissä. Sen avulla silmä voi siirtää tarkennuksen kaukana olevasta kohteesta lähellä olevaan kohteeseen. Yhdessä sarveiskalvon kanssa mykiö auttaa taittamaan sisään tulevan valon niin, että se tarkentuu verkkokalvolle.
7 / 9
Sarveiskalvo
Sarveiskalvo on silmän läpinäkyvä ja suojaava ulompi osa. Se koostuu viidestä kerroksesta, jotka mahdollistavat valon pääsyn silmän sisään.
8 / 9
Pupilli
Pupilli eli mustuainen on iiriksen keskellä oleva aukko, joka sijaitsee sarveiskalvon takana. Se mahdollistaa valon pääsyn silmään, jotta se voidaan keskittää verkkokalvolle näkemisprosessin aloittamiseksi. Silmän sisäpinta voidaan nähdä pupillin kautta erikoislaitteilla. Koska pupilli imee valoa, se näyttää mustalta.
9 / 9
Iiris
Iiris on se silmän värillinen osa, joka määrittelee silmäsi värin. Se säätelee verkkokalvon saavuttavan valon määrää tekemällä pupillista suuremman tai pienemmän.