Silmäoireet

Heinänuha

Heinänuha eli allerginen nuha aiheutuu siitepölystä, hedelmöitysvaiheessa olevien kasvien levittämästä hienosta pölystä.

Lue lisää

Punasilmäisyys

Punaiset silmät voivat näyttää hälyttäviltä, mutta kyse on yleensä pienemmästä vaivasta, kuten sidekalvontulehduksesta. Jos silmäsi ovat kuitenkin lisäksi kipeät, voi tila olla vakavampi.

Lue lisää

Kuivat silmät

Tämä yleinen vaiva johtuu joko siitä, että silmät eivät tuota tarpeeksi kyynelnestettä tai se haihtuu liian nopeasti. Yleensä vaiva ei kuitenkaan ole vakava.

Lue lisää

Vuotavat silmät

Johtuvat joko kuivasilmäoireista tai kyyneltien tukoksesta ja voivat aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta silmissä ja näön sumentumista.

Lue lisää

Vastauksia kysymyksiisi

Mikä on lasiainen?

Lasiainen on läpinäkyvä, väritön ja hyytelömäinen massa, joka täyttää mykiön ja verkkokalvon välissä olevan tyhjän tilan.

Mitä ovat sauvasolut?

Sauvasolu on tappisolun ohella toinen verkkokalvon kahdesta valoherkästä solutyypistä. Ihmisen silmässä on noin 125 miljoonaa sauvasolua, joita tarvitaan hämärässä näkemiseen. Toisin kuin tappisoluissa, ei ole erityyppisiä sauvasoluja valon eri aallonpituuksien havaitsemiseen, joten näemme hämärässä vain mustaa ja valkoista, kun pelkät sauvasolut saavat ärsykkeitä.

Mitä ovat fotoreseptorisolut?

Fotoreseptorisolut (sauva- ja tappisolut) ovat soluja, jotka valoärsykkeitä aistiessaan luovat hermoimpulssin, joka välittyy aivoihin ja luo näköaistimuksen.

Mitä ovat Meibomin rauhaset?

Meibomin rauhaset ovat rauhasia, jotka sijaitsevat silmäluomien reunoilla. Ne ovat samassa linjassa toistensa kanssa. Rauhaset tuottavat öljyistä nestettä, joka muodostaa kyynelnesteseen haihtumista hidastavan öljyisen pintakerroksen.

Mikä on fovea?

Fovea eli verkkokalvon keskikuoppa on pieni kuoppa tai syvänne makulan keskellä. Se sisältää erikoistuneita, värejä aistivia tappisoluja ja siksi sen alueella syntyvät selkeimmät ja terävimmät kuvat. Kun ihminen katsoo tiettyä kohdetta, foveaan muodostuva kuva on se osa, jonka ihminen näkee kaikkein tarkimmin.