Mitä on presbyopia eli ikänäkö?

Onko lukeminen vaikeaa, silmät väsyneet tai näkymä yleisesti sumea? Jos olet yli 40‑vuotias, saattaa sinulla olla ikänäkö. Mitä se tarkoittaa?

Presbyopia: kun ikä vaikuttaa lähinäköön

"Useimpien näkö heikkenee iän myötä. Tarkentaminen on entistä vaikeampaa, lukeminen työläämpää ja näkö muuttuu sumeammaksi.

Tätä kutsutaan ikänäöksi eli presbyopiaksi. Mutta mitä se tarkoittaa?

Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen selittää sen näin:

“Ikänäkö tarkoittaa, että kyky nähdä lähelle heikkenee hiljalleen. Se on luonnollinen osa ikääntymistä”, Oskari sanoo.

Presbyopia on ikänäön lääketieteellinen nimi. Ikääntyessä silmän linssi menettää joustavuutensa, jolloin sen kyky tarkentaa eri etäisyyksille heikkenee. Sen seurauksena lähellä olevia asioita on entistä vaikeampi nähdä.

Ikänäkö ei ole silmäsairaus vaan normaali osa ikääntymistä ja tavallinen taittovirhe. Vuonna 2018 arviolta 1,8 miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti oli ikänäköisiä.

Tutustutaanpa siihen siis lähemmin.

Mistä ikänäkö johtuu?

Silmän kirkas linssi sijaitsee heti värillisen iiriksen takana. Se muuttaa muotoaan katseen kohteen etäisyydestä riippuen, jotta valonsäteet kohdistuvat verkkokalvolle oikein muodostaakseen selvän kuvan. Nuorena linssi on pehmeä ja joustava, joten se pystyy muuttamaan muotoaan helposti. Siksi nuorena on yleensä helppo nähdä hyvin sekä lähelle että kauas.

40‑vuotiaasta lähtien linssi alkaa pikkuhiljaa jäykistymään ja sen kyky muuttaa muotoa heikkenee. Siksi esimerkiksi lukemisesta tulee vaikeampaa kuin ennen.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko

Ikänäkö tarkoittaa, että kyky nähdä lähelle heikkenee hiljalleen. Se on luonnollinen osa ikääntymistä

Milloin ikänäkö alkaa kehittyä?

Ikänäkö alkaa tavallisesti kehittyä noin 40‑vuotiaana ja lisääntyy yleensä aina noin 55‑vuotiaaksi asti.

“Ikänäkö alkaa niin vähitellen, ettei sitä välttämättä aluksi huomaa, mutta viidenkympin tietämillä se vaikuttaa jo jokaisen näköön. Se on luonnollista”, Oskari sanoo.

Käytännössä ikänäön kehittymisen huomaa siitä, että lähinäköä vaativat tehtävät tuntuvat hankalammilta suorittaa kuin ennen, silmät saattavat väsyä herkemmin tai näössä on muita ongelmia. Millaisia oireita ikänäkö voi siis aiheuttaa?

Millaisia oireita ikänäöllä on?

Ikänäön oireet liittyvät tavallisesti hitaasti etenevään lähityöskentelykyvyn heikkenemiseen.

Tavallisimpia ovat:

  • lähityöskentelyn aiheuttama silmien rasittuminen tai päänsärky

  • vaikeus lukea pientä tekstiä

  • väsymys lähityöskentelyn jälkeen

  • tarve pitää kirjaa tai lehteä entistä kauempana

  • sumea näkö ja yleinen vaikeus nähdä lähietäisyydelle

Kaukonäkoisyyden oireet muistuttavat ikänäön oireita, mutta kyse on kahdesta eri näköön liittyvästä ongelmasta. Molemmissa kaukana olevat kohteet näyttävät tarkoilta, mutta lähellä olevat sumeilta.

Kaukonäköisyys on kuitenkin synnynnäinen taittovirhe, ja siksi onkin mahdollista olla samanaikaisesti sekä kaukonäköinen että ikänäköinen.

Kuinka ikänäköä voi hoitaa?

Koska ikänäkö on luonnollinen osa ikääntymistä, ei sen kehittymistä voi estää. Sitä voi kuitenkin korjata useilla eri tavoilla.

Omasta terveydestä, elämäntyylistä ja muista mieltymyksistä riippuen ikänäköä voi korjata yhdellä tai useammalla seuraavista tavoista:

  • silmälaseilla

  • piilolinsseillä

  • leikkauksella

Mitä kannattaa tehdä, jos epäilee ikänäköä?

Jos epäilet, että sinulla on ikänäkö tai sinulla on siihen viittaavia oireita, on tärkeää käydä optikolla. Näön sumeus voi johtua monesta syystä, joten on tärkeää, että silmät tutkitaan ja syy selvitetään.

Vaikka oireita ei olisikaan, on silmien terveys aina hyvä tutkia säännöllisesti. Useimmille aikuisille sopiva näöntutkimusväli on kaksi vuotta.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/5QrRRZd5bQIldWHUzD7VQc/07b6927cee8f2ca447a75ec67450cf0a/FI.jpg

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko

Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2013 optometristiksi ja vuonna 2020 norjalaisesta korkeakoulusta kliinisen optometrian maisteriksi valmistunut Oskari on optometristi, jolla on monipuolista kokemusta sekä optikkoliikkeessä että silmäsairaalassa työskentelystä. Silmäsairaalassa Oskari keräsi asiantuntemusta mm. refraktiivisesta kirurgiasta, kuivasilmäisyydestä ja erilaisista silmäsairauksista. Tällä hetkellä hän on Specsaversin johtava optometristi ja vastaa kliinisten palveluiden kehittämisestä ja laadusta.

Haluat ehkä myös lukea

  • Merkkejä siitä, että näkösi huononee

    Merkit siitä, että näet huonosti, vaihtelevat ‑ tässä yleisimmät syyt.

    Lue lisää
  • Mitä on kaukonäköisyys?

    Mitä on hyperopia eli kaukonäköisyys, mikä sen aiheuttaa ja miten sitä hoidetaan?

    Lue lisää
  • Mitä on likinäköisyys?

    Ovatko etäisyyden päässä olevat kasvot tai kyltit vaikea nähdä? Sinulla saattaa olla myopia. Mutta mikä se on?

    Lue lisää