5 (väärin)käsitystä moniteholinsseistä

Moniteholinsseihin liittyy paljon yleisiä väärinkäsityksiä. Monitehosilmälasien käyttäjä tunnistaa todennäköisesti ovatko ne totta vai eivät. Kysyimme optikoiltamme mitkä ovat viisi yleisintä moniteholinsseistä esitettyä kysymystä.

Ne ovat monien rakastamia ‑ erityisesti niiden, jotka eivät itse ole enää 19‑vuotiaita. Monitehoissa on useampi voimakkuus samassa linssissä, joten silmälaseja ei tarvitse riisua tai vaihtaa samalla kun vaihtaa tekemisen kohdetta. Mutta kaikessa on monta puolta. Pyysimme siis optikkoamme listaamaan viisi yleisintä moniteholinsseihin liittyvää väärinkäsitystä.

1. Moniteholinssejä on vain yhdenlaisia

Tämä on tavallinen väärinkäsitys. Todellisuudessa moniteholinssejä on monenelaisia ja ‑laatuisia. Niiden toimintaperiaate on sama, mutta jokaisen omat tarpeet vaikuttavat siihen, mikä linssi on itselle paras. Esimerkiksi linja‑autonkuljettaja ja kirjastonhoitaja valitsevat todennäköisesti erilaiset linssit.

2. Moniteholinssit aiheuttavat huimausta

Useimmat moniteholinssien käyttäjät tottuvat niihin nopeasti. Jotkut voivat aluksi tuntea lievää huimausta siirtäessään katsetta esimerkiksi kaukaa lähelle ja erityisesti, kun kyseessä on ensimmäiset moniteholinssit. Se ei kuitenkaan yleensä kestä montaa päivää, ja jos niin on, optikkosi auttaa sinua. Jos edellisestä näöntutkimuksesta on jo kauan ja omat lasit ovat olleet sopimattomat jo jonkin aikaa, voi tottuminen uusiin silmälaseihin kestää kauemmin.

3. Monitehosilmälasit maksavat omaisuuden

Moniteholinssit ovat monimutkaisempia valmistaa kuin yksiteholinssit, joten kyllä, useimmiten ne myös maksavat enemmän. Mutta eivät omaisuutta, eivätkä kaikki monitehosilmälasit myöskään maksa yhtä paljon.

Lue myös: "Paljonko monitehosilmälasit maksavat"

4. Piilolinssejä ei saa monitehoversioina

Kyllä saa. Ne ovat myös usein erinomainen vaihtoehto lukulaseille. Ne voivat vaatia jonkin verran totutteluaikaa, aivan kuten monitehosilmälasitkin, mutta kaikkiin tarpeisiin löytyy sopiva linssi.

5. Monitehosilmälasit liittyvät vanhenemiseen

On totta, että useimmat monitehosilmälasien käyttäjät ovat täyttäneet 40 vuotta, sillä sen jälkeen silmät eivät enää pysty tarkentamaan lähietäisyyksille ilman apua. Presbyopia eli ikänäkö on asia, jonka kaikki kokevat, ja se johtuu silmien ikääntymisestä, eikä siten ole yhteydessä muihin näkökyvyn ominaisuuksiin.

Jos siis olet jo monitehosilmälasien käyttäjä tai haluat tietää niistä lisää, kannattaa tutustua moniteholinsseihin liittyviin artikkeleihimme.

Haluat ehkä lukea myös