Mitä on kaukonäköisyys?

Pystytkö lukemaan helposti etäällä olevia kylttejä, mutta et kirjoittamiasi muistiinpanoja? Siinä tapauksessa kärsit todennäköisesti kaukonäköisyydestä eli hyperopiasta.
 
Kaukonäköisyys on yleinen vaiva kaiken ikäisillä, mutta se vaivaa useimmiten yli 40-vuotiaita. Sen korjaaminen silmälaseilla tai piilolinsseillä on helppoa.

Oireet

Kaukonäköisyydestä kärsivä näkee etäällä olevat kohteet selvemmin kuin lähellä olevat. Mitä lähemmäs kohdetta menet, sitä epäselvempi siitä tulee. Oireet pahenevat iän myötä.

Silmä voi sopeutua kaukonäköisyyteen täysin tai osittain, joten sitä ei välttämättä juuri huomaa, varsinkaan nuorempana. Iän myötä silmän mukautumiskyky heikkenee ja kaukonäköisyys voi lisääntyä.

Kaukonäköisyyden oireita ovat

  • päänsärky
  • väsyneet silmät
  • näön sumentuminen

Vastauksia kysymyksiisi

Mitä on kaukonäköisyys ja miten sitä korjataan?

Kaukonäköinen henkilö (hyperooppi) havaitsee hyvin kaukana olevia kohteita, mutta ei näe tarkasti lähelle. Tämä johtuu siitä, että silmän muoto on liian lyhyt suhteessa silmän optisen järjestelmän voimakkuuteen tai siitä, että silmän taittovoima on liian pieni silmän pituuteen nähden. Kaukotaitteisella henkilöllä kuva muodostuu verkkokalvon takapuolelle, jolloin verkkokalvokuva on epätarkka. Kaukotaitteisuutta korjataan silmälaseilla tai piilolinsseillä, joissa on plusvoimakkuus. Pluslinssi on muodoltaan kupera eli se on reunoiltaan ohuempi kuin keskiosasta.