Kaukonäköisyys

Hyperopia eli kaukonäköisyys tarkoittaa sitä, että nähdä hyvin kaukana olevat kohteet, et näe tarkasti lähelle

Mitä on kaukonäköisyys?

Pystytkö lukemaan helposti etäällä olevia kylttejä, mutta et kirjoittamiasi muistiinpanoja? Siinä tapauksessa kärsit todennäköisesti kaukonäköisyydestä eli hyperopiasta.
 
Kaukonäköisyys on yleinen vaiva kaiken ikäisillä, mutta se vaivaa useimmiten yli 40‑vuotiaita. Sen korjaaminen silmälaseilla tai piilolinsseillä on helppoa.

Oireet

Kaukonäköisyydestä kärsivä näkee etäällä olevat kohteet selvemmin kuin lähellä olevat. Mitä lähemmäs kohdetta menet, sitä epäselvempi siitä tulee. Oireet pahenevat iän myötä.

Silmä voi sopeutua kaukonäköisyyteen täysin tai osittain, joten sitä ei välttämättä juuri huomaa, varsinkaan nuorempana. Iän myötä silmän mukautumiskyky heikkenee ja kaukonäköisyys voi lisääntyä.

Kaukonäköisyyden oireita ovat:

 • päänsärky

 • väsyneet silmät

 • näön sumentuminen

Yleiset syyt

Kaukonäköisyys voi olla geneettistä, mutta se voi kehittyä myös iän myötä.
 
Kaukonäköisen silmän silmämuna on liian lyhyt tai sarveikalvo liian loiva, jolloin silmämunaan tuleva kuva taittuu verkkokalvon taakse, eikä verkkokalvolle, kuten taittovirheettömässä silmässä. Näin verkkokalvokuva on epätarkka, etkä pysty tarkentamaan katsettasi kunnolla lähellä oleviin kohteisiin.

Hoito

Kaukonäköisyyttä korjataan silmälaseilla tai piilolinsseillä, joissa on plusvoimakkuudet. Kaukonäköisen silmälaseissa voimakkuus voi olla esimerkiksi +2.5. Optikkomme auttaa sinua löytämään itsellesi parhaan ratkaisun.

Seuraavat vaiheet

Haluamme auttaa sinua näkemään hyvin ja pitämään silmäsi terveinä mahdollisimman pitkään. Jos Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen yhteydessä havaitsemme viitteitä silmäsairauksista, ohjaamme sinut silmälääkärille.

Vastauksia kysymyksiisi

Lue lisää näöstä

 • Hajataitteisuus

  Hajataitteisuus on tila, jossa silmän muodon erot aiheuttavat näön sumeutta kauas katsottaessa.

  Lue lisää
 • Silmänpohjan rappeuma

  Silmänpohjan ikärappeuma on silmän tarkan näkemisen alueelle kohdistuva sairaus.

  Lue lisää
 • Varaa näöntutkimus Specsaversille

  Specsaversin Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen avulla voit pitää huolta silmiesi hyvinvoinnista.

  Lue lisää