Mitä harmaakaihi on?

Harmaakaihi on hyvin yleinen sairaus, jossa silmän linssistä tulee samea iän myötä. Verkkokalvolle pääsee tällöin vähemmän valoa, mikä tekee näöstä epätarkemman. Harmaakaihi on yleisin syy näkökyvyn heikkenemiseen maailmassa.

Oireet

Harmaakaihi kehittyy hitaasti ja usein kumpaankin silmään, mutta voi vaikuttaa ja edetä niissä eri tavalla. Oireita ovat:

  • hämärä tai sumea näkö
  • kahtena näkeminen
  • näköongelmat heikossa tai erittäin kirkkaassa valaistuksessa
  • kirkkaat valot voivat häikäistä ja tuntua epämiellyttäviltä
  • värit vaikuttavat haalistuneilta ja sävyttyvät keltaiseen tai ruskeaan

Vastauksia kysymyksiisi

Sairastuvatko vain vanhukset kaihiin?

Eivät. Vaikka suurin osa kaihitapauksista diagnosoidaan ikääntyneillä, kaihi voi kehittyä myös paljon nuoremmille. Esimerkiksi diabeetikoille saattaa kehittyä kaihi normaalia aiemmin. Kaihi voi johtua myös lääkkeiden, tulehduksen tai tapaturman aiheuttamasta vaikeasta mykiövauriosta. Harvinaisissa tapauksissa vauvalla voi olla syntyessään kaihi. Kaihi voidaan kuitenkin hoitaa helposti vaihtamalla samentunut mykiö kirkkaaseen linssiin. Leikkaus onnistuu yleensä ilman komplikaatioita.

Onko UV-säteily haitallista silmille?

On. UV-säteilyn haittavaikutuksia silmille voivat olla mm. lumisokeus, kaihi ja melanooma. Liiallinen altistuminen UV-valolle nopeuttaa myös verkkokalvon rappeutumista. Paras tapa suojata silmät UV-valolta on käyttää asianmukaisia aurinkolaseja.