Etkö aja mielelläsi yöllä? Lue silloin tämä

Useimpien mielestä yöllä ajaminen on välillä epämiellyttävää, erityisesti silloin kun näkyvyys on huono eikä yöllä ajamiseen ole tottunut. Jopa 43 % autoilijoista kokee epävarmuutta ajaessaan pimeässä, mikä johtuu siitä, että 90 % reaktiokyvystä perustuu näkemiseen. Voit kuitenkin parantaa kokemustasi pimeässä ajamisesta eri tavoin. Lue alta lisää.

Käy näöntutkimuksessa

Pimeässä ajaminen voi olla haasteellista silmille, sillä niiden on sopeuduttava voimakkaisiin ajovaloihin, heijastuksiin ja vastaantulevaan liikenteeseen. Moni huomaakin muutokset näössään vasta yrittäessään pärjätä tällaisissa tilanteissa. Paras tapa varmistaa, että näkee tarkasti, on käydä säännöllisesti näöntutkimuksessa.

Käytä ajovaloja oikein

Ajovalojen käytöstä ei kannata tehdä liian monimutkaista. Riittää hyvin, että valaisemattomalla tieosuudella ajettaessa käyttää pitkiä ajovaloja ja vaihtaa ne sitten lyhyisiin, kun vastaan tulee toinen auto. Jos vastaantulevassa autossa on pitkät ajovalot päällä, kannattaa katsoa tien sivuun ja pitää vauhti tasaisena.

Harjoittele, harjoittele, harjoittele

Harjoitus tekee todellakin mestarin, eikä pimeässä ajaminen ole siinä poikkeus. Jos haluat, että pimeässä ajamisesta tulee rennompaa, kannattaa pyytää joku mukaan autoon, jotta ei tarvitse jännittää yksin. Aloita lyhyistä ajomatkoista ja kasvata itsevarmuutta vähitellen.

Erityisesti ajamiseen suunnitellut linssit?

Tutustu SuperDrive-linsseihin täällä

Lue lisää

Käytä ajamiseen suunniteltuja linssejä

Paljon pimeässä ajavan kannattaa hankkia ajamiseen tarkoitetut linssit. Niissä on laaja näkökenttä kauko- ja keskietäisyyksille, jolloin näet paremmin edessä olevan tien, kojelaudan, navigointilaitteiston ja sivupeilit. Linssit on muotoiltu siten, että silmän liike katsetta siirrettäessä niin pysty- kuin sivusuunnassakin on mahdollisimman luonnollista. Silloin silmien ei tarvitse mukautua yhtä paljon eri etäisyyksille tarkentaessaan. Ajamisen suunnitelluissa linsseissä on myös heijastamaton pinnoite, joka lisää näkömukavuutta ja vähentää vastaantulevan liikenteen, opasteiden ja liikennevalojen aiheuttamia heijastuksia niin päivällä kuin yölläkin.