Mitä silmien punoitus on?

Jos silmäsi näyttävät normaalia punaisemmilta, se voi olla merkki ärsytyksestä tai tulehduksesta. Jos lisäksi koet kipua ja lisääntynyttä valoherkkyyttä, voi kyseessä olla vakavampi sairaus.

Oireet

Silmien punoitus on yleensä vaaratonta. Jos sinulla on kuitenkin myös seuraavia oireita, voi kyseessä olla jokin vakavampi sairaus:

  •  silmäkipu
  •  näön heikkeneminen
  •  valoherkkyys
  •  päänsärky
  •  pahoinvointi

Ota välittömästi yhteyttä optikkoosi tai silmälääkäriin, jos sinulla on jokin näistä oireista tai jos silmäsi ovat vaurioituneet tai naarmuuntuneet.

Vastauksia kysymyksiisi

Miten monta tuntia päivässä voin käyttää lyhyen vaihtovälin piilolinssejä?

Se riippuu silmien ominaisuuksista. Optikko osaa kertoa, mikä olisi paras vaihtoehto sinun tapauksessasi. Yleensä suositellaan, että piilolinssejä käytettäisiin korkeintaan 10–12 tuntia päivässä. Pidempikestoinen piilolinssien käyttö voi aiheuttaa silmiin epämukavuuden tunnetta, punoitusta ja tulehdusalttiutta. Jos huomaat epämukavuuden tunnetta käyttäessäsi piilolinssejä, poista ne silmistä mahdollisimman pian, puhdista ne perusteellisesti ja aseta ne uudelleen silmiin. Jos linssit tuntuvat yhä epämukavilta, ota ne heti pois ja käy optikolla mahdollisimman pian. Kyse ei ole välttämättä mistään vakavasta, mutta silmät on silti hyvä tutkia varmuuden vuoksi.