Kutiavat silmät

Kutiavat silmät

Kutiavat silmät ovat usein seurausta allergiasta tai silmien kuivumisesta. Tärkein syy silmien kutinaan on heinänuha, nenään ja silmiin vaikuttava allergia. Heinänuha on reaktio ruohojen, yrttien ja puiden siitepölyyn, jonka tuuli pyyhkäisee ylös ja pyörittää ympäriinsä.

Mikä aiheuttaa allergiaoireita silmissä?

Silmien allergiaoireet ovat elimistön puolustusmekanismi, kun ulkoiset aineet, kuten siitepöly (heinänuha), pölypunkit ja muut aineet ärsyttävät silmiä. Oireet on tarkoitettu kehon puolustuskeinoksi, mutta joskus ne voivat aiheuttaa immuunijärjestelmän ylireaktion. Jos näin tapahtuu, histamiinin tuotanto lisääntyy. Tämä on aine, joka aiheuttaa kutinaa ja punaisia silmiä.

Silmien allergiaoireet

Se, miltä silmien allergiaoireet tuntuvat, on yksilöllistä. Niitä voi olla vaikea kuvailla muille. Vaikka ne ovatkin luonnollinen reaktio, jonka monet ihmiset kokevat, kaikkia ei tutkita allergioiden varalta.

Silmäallergian oireet ovat usein samat kuin vilustumisen yhteydessä:

 • Silmien punoitus, kutina ja silmien ärsytys

 • Vetiset silmät

 • Tukkoinen, ärtynyt nenä ja/tai vuotava nenä

 • Toistuvat aivastelukohtaukset

 • Päänsärky

 • Väsymys tai keskittymisvaikeudet

Allergiaoireiden voimakkuus voi riippua iästä. Monet ihmiset huomaavat, että oireet häviävät iän myötä.

Onko silmien kutina vaarallista?

Lyhyt vastaus on, että silmien kutina ole vaarallisia. Joillakin ihmisillä ne voivat viitata ärsyttävään allergiaan, kuten piilolinssiallergiaan tai silmien allergiaoireisiin yhdistettynä ekseemaan. Harvinaiset allergiamuodot voivat vahingoittaa sarveiskalvoa. Jos sinulla on pitkäaikaista kutinaa, punoitusta tai silmä‑ärsytystä, ota yhteyttä lähimpään optikkoon tai lääkäriin.

Kutiavat silmät ‑ hoito

Jos kärsit heinänuhan aiheuttamasta kutinasta silmistä, on tärkeää rajoittaa altistumista allergeenille: pidä ovet ja ikkunat kiinni, pese vaatteet ja vuodevaatteet säännöllisesti ja vältä alueita, joissa on paljon siitepölyä. Jos tämä ei riitä, on olemassa erilaisia silmätippoja (antihistamiineja), jotka estävät histamiinin tuotantoa ja vaikutuksia. Antihistamiineja on saatavana myös tabletteina. Jos sinulla on yllä mainittuja oireita, ota yhteyttä lähimpään optikkoon tai lääkäriin.

Lue lisää näöstä

 • hämäräsokeus

  Kaikki ihmiset kokevat hämäräsokeutta, kun pimenee etkä näe mitään. Tiesitkö, että se voi johtua vitamiinin puutteesta?

  Lue lisää
 • Laiska silmä

  Laiska silmä, jota kutsutaan myös amblyopiaksi, on tila, joka vaikuttaa näkökykyyn jo varhaisessa iässä.

  Lue lisää
 • Luomirakkula

  Luomirakkula eli chalazion on silmäluomessa oleva rakkula, joka johtuu tukkeutuneesta talirauhasesta ja sen tulehtumisesta.

  Lue lisää