Heinänuha

Heinänuha tai allerginen nuha voi ärsyttää silmiä ja aiheuttaa tulehduksen.

Miten heinänuha vaikuttaa näköön?

Heinänuhasta kärsiville siitepölykausi voi olla erityisen vaikeaa aikaa. Siitepölylle altistuminen voi tarkoittaa ärsytystä ja tulehdusta silmissä, nenässä, kurkussa ja poskionteloissa. Se on epämiellyttävää ja jopa lamauttavaa silloin kun siitepölymäärät ovat korkeimmillaan.

Oireet

Heinänuhan oireita ovat:

 • tiheä aivastelu

 • tukkoinen tai valuva nenä

 • punaiset, kutiavat ja valuvat silmät 

 • nenän, korvien ja kurkun kutina.

Allergioihin liittyvät oireet voivat olla myös merkkejä muista, vakavammista silmäsairauksista. Siksi on tärkeää käydä lääkärissä, jos oireet pahenevat tai jatkuvat.

Yleiset syyt

Heinänuha on yliherkkyys, jossa immuunijärjestelmä reagoi negatiivisesti muuten vaarattomiin tekijöihin, kuten siitepölyyn, eläinten karvoihin tai pölypunkkeihin.

Hoito

Heinänuhaan ei ole parannuskeinoa, mutta voit vähentää oireita rokotuksella tai ilman reseptiä ostettavilla antihistamiineilla, nenäsumutteilla ja silmätipoilla.

On hyvä seurata siitepölyn määrää ympäri vuoden, jotta yliherkkyysoireita voi ennakoida. On myös hyvä käyttää kasvoihin tiukasti istuvia silmälaseja tai aurinkolaseja, jotka voivat estää osaltaan siitepölyn pääsemistä silmiisi.

Piilolinssien käyttäjä saattaa tuntea näön sumentumista ja epämukavuutta heinänuhan vaivatessa. Tuolloin kannattaa kokeilla piilolinssiystävällisiä silmätippoja, kertakäyttölinssejä tai käyttää piilolinssien sijasta silmälaseja.

Seuraavat vaiheet

Haluamme auttaa sinua näkemään hyvin ja pitämään silmäsi terveinä mahdollisimman pitkään. Jos havaitsemme silmäsairauksien merkkejä Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen aikana, ohjaamme sinut silmälääkärille.

Lue lisää näöstä

 • Glaukooma

  Glaukooma on silmäsairaus, joka vahingoittaa silmän aivoihin yhdistävää näköhermoa.

  Lue lisää
 • Silmänpohjan rappeuma

  Silmänpohjan ikärappeuma on silmän tarkan näkemisen alueelle kohdistuva sairaus.

  Lue lisää
 • Varaa näöntutkimus Specsaversille

  Specsaversin Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen avulla voit pitää huolta silmiesi hyvinvoinnista.

  Lue lisää