Mitä on hämäräsokeus?

Hämäräsokeus, jota kutsutaan myös nyktalopiaksi tai yösokeudeksi, on yksi huonon näön muoto. Hämäräsokeudesta kärsivät ihmiset näkevät huonosti yöllä tai pimeällä. Vaikka terminä "yösokeus" viittaa siihen, että et näe yöllä ollenkaan, se ei ole totta. Sinun on vain vaikeampaa nähdä tai ajaa pimeässä

Hämäräsokeus – syyt ja hoidot

Useimmat hämäräsokeuden tyypit ovat hoidettavissa, mutta jotkut niistä eivät. Ota yhteyttä lääkäriisi selvittääksesi ongelman taustalla oleva syy. Kun tiedät syyn, voit ryhtyä toimiin näkösi korjaamiseksi.

Oireet

Ainoa hämäräsokeuden oire on vaikeus nähdä pimeässä. Oireen huomaa etenkin, kun silmäsi siirryt kirkkaasta ympäristöstä hämärälle alueelle, kuten astuessasi huonosti valaistuun rakennukseen aurinkoiselta kadulta.

Sinulla on myös todennäköisesti ongelmia yöllä ajamisessa, koska ajovalot ja katuvalot kirkastuvat pimeää vasten.

Tietyt silmäsairaudet ja näköongelmat voivat aiheuttaa hämäräsokeutta, mukaan lukien:

 • likinäköisyys

 • kaihi tai silmän mykiön sameneminen

 • retinitis pigmentosa, jossa tumma pigmentti kerääntyy verkkokalvoon ja aiheuttaa putkinäön

 • Usher‑oireyhtymä, geneettinen häiriö, joka vaikuttaa sekä kuuloon että näköön

Ikääntyneillä on suurempi riski saada kaihi. Kaihin takia ikääntyneet kokevat hämäräsokeutta useammin kuin lapset tai nuoret aikuiset.

Useissa tapauksissa, yleensä sellaisissa maissa, joissa ruokavalio on vähemmän monipuolinen, A‑vitamiinin puutos voi johtaa myös hämäräsokeuteen. A‑vitamiinilla, jota kutsutaan myös retinoliksi, on rooli hermoimpulssien muuntamisessa verkkokalvon kuviksi. Verkkokalvo on valolle herkkä alue silmän takaosassa.

Koska A‑vitamiini on rasvaliukoinen, haiman vaajaatoiminnasta kärsivillä ihmisillä on suurempi riski saada A‑vitamiinin puutos, koska rasva imeytyy heikommin. Tämä lisää myös hämäräsokeuden mahdollisuutta.

Ihmisillä, joilla on korkea verensokeri tai diabetes, on myös suurempi riski sairastua silmäsairauksiin, kuten kaihiin, jotka johtavat hämäräsokeuteen. 

Silmälasit hämäräsokeuteen

Jos ajat yöllä, silmäsi tottuvat hitaasti pimeään ja 15‑20 minuutin kuluttua sinulla on optimaalinen pimeänäkö. Siinä vaiheessa vastakkaisten kuljettajien valo näyttää erittäin terävältä ja häikäisevältä, koska silmät eivät ole valmiita voimakkaaseen valoon. Vastaantulevan auton kohtaamisen jälkeen kestää hetken ennen kuin hämäränäkö on taas optimaalinen. Tietynlaiset lasit voivat vähentää häikäisyä ja korostaa kontrasteja tiellä. Jos kärsit hämäräsokeudesta, voit kysyä optikoiltamme vaihtoehdoista, jotka voivat auttaa sinua vähentämään näitä oireita.

Lue lisää näöstä

 • Laiska silmä

  Laiska silmä, jota kutsutaan myös amblyopiaksi, on tila, joka vaikuttaa näkökykyyn jo varhaisessa iässä.

  Lue lisää
 • Luomirakkula

  Luomirakkula eli chalazion on silmäluomessa oleva rakkula, joka johtuu tukkeutuneesta talirauhasesta ja sen tulehtumisesta.

  Lue lisää
 • Kutiavat silmät

  Kutiavat silmät voivat usein olla oire silmäallergioista tai silmien kuivumisesta. Mutta miten sitä hoidetaan ja onko se vaarallista?

  Lue lisää