Laiska silmä

Laiska silmä tai amblyopia on sairaus, joka alkaa lapsuudessa, mutta voi jatkua myöhempään elämään riippuen tilan vakavuudesta ja hoidon onnistumisesta. Tämä tila aiheuttaa sen, että toisessa silmässä on heikompi näkö kuin toisessa.

Usein näkökyvyssä on silmien välillä melko suuri ero. Ihmisillä, joilla on laiska silmä, on usein vaikeuksia tarkentaa molemmilla silmillä, mikä voi johtaa näön sumenemiseen tai karsastukseen.

Laiska silmä lapsella

Laiska silmä on tärkeää diagnosoida lapsilla mahdollisimman varhain. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä todennäköisemmin heikompi silmä kehittyy normaalisti. Jos hoitoa ei aloiteta ennen tiettyä ikää, normaalin tai paremman näön omaava silmä alkaa myös kompensoida laiskaa silmää, mikä hidastaa laiskan silmän normaalia kehittymistä. Pahimmassa tapauksessa laiskalla silmällä ei ole täyttä syvyysnäköä, mikä vaikeuttaa etäisyyksien arvioimista. Siksi on erittäin tärkeää tutkia asiaa ajoissa, jos epäilet, että lapsellasi on laiska silmä.

Laiska silmä ‑ oireet

Jos olet epävarma, onko sinulla tai lapsellasi laiska silmä, varaa viipymättä aika optikolle tai silmälääkärille. He voivat tutkia silmät ja arvioida, kehittyvätkö silmät normaalisti vai poikkeavasti.

On myös muita tekijöitä, joita on hyvä pitää silmällä:

Perinnöllisyys: Jos vanhemmallasi oli laiska silmä, se voi olla perinnöllistä. Karsastus on yksi yleisimmistä laiskan silmän syistä. Se aiheuttaa häiriön, joka estää silmiä toimimasta kunnolla yhdessä. Tällä voi olla negatiivinen vaikutus silmien kykyyn kohdistaa yhteen kohteen samanaikaisesti. Tästä johtuen karsastus voi olla sekä syy että seuraus laiskasta silmästä.

Laiskan silmän hoito

Laiskan silmän hoidossa aika ratkaisee. Mitä nopeammin se havaitaan ja hoito aloitetaan, sitä todennäköisempää normaali näön kehittyminen on. Siksi epäilyjen herätessä on tärkeää reagoida, jotta sinä tai lapsesi voi aloittaa hoidon. Tämä voi auttaa parantamaan laiskan silmän.

Keinoja, joilla laiskaa silmää voidaan hoitaa:

Silmälappu:

Silmälapulla peitetään se silmä, jossa on normaali näkö, ja näin pakotetaan aivot käyttämään laiskaa silmää. Tämä voi auttaa lievittämään laiskan silmän haittavaikutuksia. Silmälääkärin ohjeiden tarkka noudattaminen käyttöaikojen suhteen on tärkeää parhaan onnistumisen kannalta.

Lasit:

Eri vahvuuksilla silmälasien linssissä voit stimuloida laiska silmää. Monissa tapauksissa silmälasien ja silmälappujen yhdistelmä on määrätty hoito.

Lue lisää näöstä

 • hämäräsokeus

  Kaikki ihmiset kokevat hämäräsokeutta, kun pimenee etkä näe mitään. Tiesitkö, että se voi johtua vitamiinin puutteesta?

  Lue lisää
 • Luomirakkula

  Luomirakkula eli chalazion on silmäluomessa oleva rakkula, joka johtuu tukkeutuneesta talirauhasesta ja sen tulehtumisesta.

  Lue lisää
 • Kutiavat silmät

  Kutiavat silmät voivat usein olla oire silmäallergioista tai silmien kuivumisesta. Mutta miten sitä hoidetaan ja onko se vaarallista?

  Lue lisää