Luomirakkula

Luomirakkula ja näärännäppy ovat molemmat paikallisia silmäluomen turvotuksia, jotka ilmaantuvat äkillisesti. Chalazion, jota kutsutaan myös luomirakkulaksi, johtuu ei‑tarttuvasta rauhasen tukkeutumisesta. Hordeolum, joka tunnetaan paremmin nimellä näärännäppy, aiheutuu yleensä tulehduksen takia.

Molemmat aiheuttavat aluksi silmäluomen punoitusta, turvotusta ja kipua. Ajan myötä luomirakkula muuttuu pieneksi, kivuttomaksi kyhmyksi silmäluomessa, kun taas näärännäppy pysyy kipeänä ja sijaitsee silmäluomen reunassa, yleensä ripsien ympärillä. Molemmat häviävät yleensä itsestään, mutta joskus luomirakkula on poistettava kirurgisesti.

Näärännäpyn hoito

Näärännäppy voi olla erittäin epämiellyttävä ja jopa kipeä. Päivän tai kahden kuluttua silmäluomen reunassa näkyy ulkoinen näärännäppy. Sen jälkeen silmä voi olla hieman herkkä tai kyynelherkkä. Voi myös tuntua siltä, että silmässä olisi likaa. Useimmiten ripsien tyveen kehittyy pieni kellertävä näppylä, jota ympäröi punoitus ja turvotus.

Useimmissa tapauksissa näppylä repeytyy kahden tai neljän päivän kuluessa ja nestettä (usein mätä) vapautuu, mikä lievittää kipua ja saa näppylän häviämään. Näärännäpyssä on usein kivulias turvotus, mutta voit käyttää lämpimiä hauteita oireiden lievittämiseen. Tämä auttaa myös nopeuttamaan näppylän häviämistä.

Luomirakkulan hoito

Useimmissa tapauksissa chalazion häviää itsestään muutaman kuukauden kuluessa, ja oireita voi lievittää lämpimän hauteen avulla. Joissakin tapauksissa kuitenkin hoito voi olla tarpeen. Rakkula voidaan poistaa kirurgisella toimenpiteellä. 

Luomirakkulan ja näärännäpyn ehkäisy

Näärännäppy tai luomirakkula voivat palata. Tämä johtuu siitä, että biologinen taipumus näärännäpylle on edelleen olemassa. Parasta, mitä voit tehdä tämän estämiseksi, on ylläpitää hyvää hygieniaa silmäluomissa ja niiden ympärillä – varsinkin jos sinulla on ollut näärännäppy tai luomirakkula aiemmin. Silmäluomen hygieniaan on saatavilla kotihoitotuotteita, jotka kohdistuvat infektioita aiheuttaviin bakteereihin. Optikkosi voi neuvoa sinua tässä.

Lue lisää näöstä

 • Kutiavat silmät

  Kutiavat silmät voivat usein olla oire silmäallergioista tai silmien kuivumisesta. Mutta miten sitä hoidetaan ja onko se vaarallista?

  Lue lisää
 • Laiska silmä

  Laiska silmä, jota kutsutaan myös amblyopiaksi, on tila, joka vaikuttaa näkökykyyn jo varhaisessa iässä.

  Lue lisää
 • hämäräsokeus

  Kaikki ihmiset kokevat hämäräsokeutta, kun pimenee etkä näe mitään. Tiesitkö, että se voi johtua vitamiinin puutteesta?

  Lue lisää