Ovatko piilolinssit turvallisia käyttää

Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta piilolinsseistä, saatat miettiä, miten piilolinssit vaikuttavat silmiesi terveyteen. Tässä kerromme lisää piilolinssien turvallisuudesta.

Yleisesti ottaen piilolinssit ovat hyvin turvalliset silmille, erityisesti kun ne määrää optikko ja niitä käytetään ohjeiden mukaisesti.

On luonnollista miettiä asiaa, jos ei ennen ole käyttänyt piilolinssejä, sillä on kuitenkin aika outoa laittaa jotain silmiinsä.

Tästä artikkelista löydät vastaukset yleisimpiin piilolinssejä ja silmien terveyttä koskeviin kysymyksiin.

Onko piilolinssien käyttö turvallista?

Nykyaikaiset piilolinssit ovat täysin turvalliset, kun niitä käytetään optikon ohjeiden mukaan. Voi olla, että piilolinssejä kokeiltuasi tulet siihen tulokseen, etteivät ne ole oma juttusi, mutta kokeileminen ei vahingoita silmiäsi.

Väärin päin silmään laitettu tai väärässä paikassa oleva linssi ei yleensä vahingoita silmää. Tunnet kyllä, jos linssi meni silmään väärin, joten poista se sen jälkeen silmästä ja yritä uudelleen. 

Vaikka piilolinssit ovat yleisesti riskittömiä käyttää, on tärkeää noudattaa optikon ohjeita ja hyvää hygieniaa. Ota aina yhteyttä optikkoon, ennen kuin kokeilet piilolinssejä. Optikko auttaa oikeanlaisten piilolinssien valitsemisessa ja opastaa niiden turvallisessa käytössä. Piilolinssejä ei ole vaikea käyttää, mutta tietyt hygienia‑ ja muut rutiinit tekevät siitä turvallisempaa ja mukavampaa. 

Lue täältä parhaat vinkkimme piilolinssien käyttöön.

Voivatko piilolinssit vaikuttaa haitallisesti silmien terveyteen?

Jos noudatat optikon ohjeita, on silmävaurioiden riski piilolinssejä käytettäessä lähes olematon.

Alussa piilolinssit voi asettaa silmiin väärin, mutta siitä ei ole vaaraa silmien terveydelle.Jotkin silmäsairaudet tai ‑oireet voivat aiheuttaa sen, etteivät piilolinssit ole paras valinta näön korjaamiseen. Jos esimerkiksi kärsit kuivasilmäisyydestä lääkityksen vuoksi tai muusta syystä, eivät piilolinssit ehkä ole itsellesi miellyttävin ratkaisu (kuivasilmäisyydestä kärsiville kertakäyttölinssit ovat yleensä paras vaihtoehto).

Vaikka piilolinssit eivät joissain tapauksissa ehkä sinulle sopisikaan, ei niiden kokeilemisesta ole haittaa. Käänny aina optikon puoleen, jos silmäsi punoittavat, ärtyvät tai kipeytyvät, näkösi sumenee, silmäsi rähmivät tai jos piilolinssien käyttö aiheuttaa epämukavuutta.

Noudata aina piilolinssejä käyttäessäsi optikon hoito‑ohjeita ja kerro optikolle aiemmista silmäongelmistasi. Siten hän voi auttaa sinua valitsemaan itsellesi sopivimmat piilolinssit tai todeta, etteivät ne ole sinulle hyvä vaihtoehto.

Lue oppaamme silmäsairauksiin ja ‑oireisiin.

Haluatko kokeilla piilolinssejä?

Asiantuntijamme auttavat sinua

Voivatko piilolinssit lisätä silmätulehdusten riskiä?

Oikein ja ohjeiden mukaisesti käytettyinä piilolinssejä on erittäin turvallista käyttää.

Jos niitä ei kuitenkaan säilytä ja käsittele oikein ja hygieenisesti, silmätulehdusten riski kasvaa.

Siksi huolellinen hygienia on erittäin tärkeää piilolinssejä käytettäessä. Muista siis seuraava:

Puhdista ja säilytä piilolinssit optikon ohjeiden mukaisesti.

Käsittele linssejä hygieenisesti: pese kätesi aina huolellisesti ennen piilolinssien silmiin asettamista tai poistamista.

Käytä optikon ohjeiden mukaista linssinestettä.

Älä käytä kertakäyttöpiilolinssejä koskaan suositeltua pidempään.

Käy myös säännöllisesti piilolinssikontrollissa varmistaaksesi, että piilolinssit istuvat silmissä hyvin. Huonosti istuvat piilolinssit voivat aiheuttaa pieniä naarmuja sarveiskalvoon, mikä ärsyttää silmiä ja altistaa ne tulehduksille.

Voiko piilolinssejä käyttää, jos on allerginen?

Nykyaikaiset piilolinssit on suunniteltu tuntumaan mukavilta myös helposti ärtyvissä silmissä. Ne pysyvät kosteina ja läpäisevät happea tehokkaasti, joten ne sopivat usein myös allergiasta kärsiville.

Joskus harvoin piilolinssineste aiheuttaa allergiaa. Optikkomme ottavat aina allergian huomioon suositellessaan sinulle parhaiten sopivia ratkaisuja.

Voinko käyttää piilolinssejä, jos olen lääkekuurilla?

Yleensä lääkitys ei vaikuta piilolinssien käyttöön.

Kerro kuitenkin optikolle käyttämistäsi lääkkeistä, jotta hän voi arvioida voivatko ne vaikuttaa piilolinssien käyttöön ja etsiä tilanteeseen parhaiten sopivan linssin.

Tietyt suun kautta otettavat tai paikalliset lääkkeet voivat vaikuttaa piilolinssivalintaan.

Optikon määrääminä ja ohjeiden mukaan käytettyinä piilolinssit ovat kutenkin täysin turvallisia.

Voiko piilolinssi mennä rikki silmässä?

Kun noudatat optikon ohjeita, piilolinssien riski mennä rikki silmässäsi on hyvin pieni.

Piilolinssien käyttöä opetellessa on tavallista asettaa ne silmään aluksi väärin, mutta se ei yleensä aiheuta silmävaurioita tai ‑haittoja. Usein riittää, että poistat linssin ja yrität uudelleen.

Jos linssi rikkoutuu, poista se silmästä ja vaihda uuteen.

Lisätietoa piilolinsseistä