Ohje ja usein kysytyt kysymykset

Mikä on verkkokalvon irtauma?

Vastaus: 

Verkkokalvon irtauma (retina-ablaatio) on tila, jossa silmän verkkokalvo on irronnut pohjasta. Verkkokalvon irtauma voi pahimmassa tapauksessa johtaa näkökyvyn menettämiseen.

Verkkokalvon irtauma tapahtuu, kun silmän takaosassa olevan kerroksen sisäosa irtoaa tukikerroksista. Verkkokalvon aistisolut menettävät siten yhteyden verenkiertoonsa, eikä verkkokalvon terveinä pitävät ravinteet pääse siihen. Tällöin solut menettävät toimintansa tai kuolevat.

Verkkokalvon irtauman merkit vaativat välitöntä lääkärinhoitoa. Silmälääkärin varhainen diagnoosi ja hoito ovat ratkaisevan tärkeitä myöhemmän näkökyvyn toiminnan kannalta.

Verkkokalvon irtauman oireet

Verkkokalvon irtauma tyypillisesti alkaa näkökentän reunalta ja voi sieltä levitä kohti keskustaa. Tila ei aiheuta kipua, joten on tärkeää olla tietoinen näköhäiriöistä ja muista oireista.

Sinun tulisi kiinnittää erityistä huomiota näön äkillisiin muutoksiin, joista seuraavat verkkokalvon irtoamisen oireet ovat yleisimpiä:

  • Tumma varjo, joka leviää näkökentän kehältä, useimmiten alhaalta
  • Reikä näkökentässä
  • Valon välähdykset
  • Pilvialue, joka koostuu pienistä liikkuvista paikoista (kärpäsistä) näkökentässä

Huomaa, että valon välkkyminen ja 'kärpäset' näkökentässä voivat olla täysin normaaleja ja että näillä oireilla voi olla myös vähemmän vakavia syitä. Siksi nämä eivät välttämättä ole verkkokalvon irtauman oireita, mutta on silti tärkeää, että otat ne vakavasti ja että näkösi ja silmäsi hoidetaan ammattilaisten toimesta.

Verkkokalvon irtauman syyt

Verkkokalvon irtaumaan on monia eri syitä. Se aiheutuu useimmiten lasiaisen irtaumasta tai romahtamisesta. Ikääntyminen nostaa huomattavasti riskiä lasiaisen irtaumaan. Tämä johtuu lasiaisen muodon ja rakenteen luonnollisesta muutoksesta, joka tapahtuu ikääntyessä.

Lasiaisen irtauma voi aiheuttaa verkkokalvoon repeämän, jolloin neste voi vuotaa verkkokalvon alle aiheuttaen verkkokalvon irtauman. Tätä voidaan verrata tapetin putoamiseen seinältä.

Nämä repeämät voivat aiheutua myös silmävammasta tai iskusta päähän.

Verkkokalvon irtauman voi johtua myös muista ongelmista. Sitä aiheuttavat esimerkiksi vaikea likinäköisyys, silmän takaosan tulehdus tai infektio, diabeettinen silmäsairaus tai verisuoniongelmat.

Verkkokalvon irtauman hoito

Lyhyt vastaus on kyllä, verkkokalvon irtaumaa voidaan hoitaa hyvin. Verkkokalvon irtauman hoito koostuu verkkokalvon asettamisesta paikalleen ja kiinnittämisestä. Tämä tehdään usein laserilla, mutta monimutkaisempi leikkaus voi olla tarpeen.

Jos makula on ollut mukana verkkokalvon irtaumassa, hieman yli 50% pystyy saavuttamaan 0,5:n näöntarkkuuden. Kuitenkin, jos verkkokalvon irtauma johtuu taustalla olevasta silmäongelmasta, tätä ongelmaa tulisi myös käsitellä sen varmistamiseksi, että irtauma ei toistu. Hoitamaton verkkokalvon irtauma johtaa näön menetykseen.

Verkkokalvon irtauman estäminen

Verkkokalvon irtaumaa on vaikea estää, koska aiemmin kuvattu tila voi johtua useista eri syistä, eikä sitä voida estää terveellisellä ruokavaliolla tai liikunnalla. Vaikka verkkokalvon irtaumaa on usein mahdollista hoitaa leikkauksella, on valitettavasti melko yleistä, että potilas menettää osan näkökyvystään täysin onnistuneesta leikkauksesta huolimatta.

Siksi on erittäin tärkeää, että olet hyvin tietoinen uusista oireista ja otat nopeasti yhteyttä silmälääkäriin.

Jos olet epävarma oireistasi, voit myös varata silmätestin paikalliselta Specsavers-optikolta. Optikkomme eivät pysty tekemään diagnooseja - vain silmälääkäri voi - mutta voimme neuvoa oireissasi.