Ohje ja usein kysytyt kysymykset

Onko minulla silmätulehdus?

Silmäni alkoivat aamulla punoittamaan ja niitä alkoi särkemään. Silmäni rähmivät ja näkökykyni on hieman heikentynyt. Onko minulla silmätulehdus?

Vastaus: 

Oireesi viittaavat silmätulehdukseen. Silmätulehduksen yleisimmät oireet ovat silmien punoittelu, verisyys, vuotaminen ja näön sumeneminen. Oireena voi myös esiintyä silmien kipua. Silmätulehduksia on kuitenkin monia erilaisia ja osa ei vaadi välttämättä kiireellistä hoitoa. Lääkäriin on hyvä hakeutua vuorokauden sisällä jos huomaat oireina näkökyvyn alentumisen tai silmän alueen kipua.
Silmätulehduksia on monia erilaisia. Sidekalvotulehdus eli konjuktiviitti: rähmiminen, silmien punoitus ja kirvely. Sarveiskalvotulehdus eli keratiitti: valoherkkyys ja silmästä vuotaa usein kirkasta nestettä. Luomitulehdus eli blefariitti: luomen turvotus ja punoitus. Värikalvotulehdus eli iriitti: silmän valkoisen osan punoitus, silmäkipu, valoherkkyys, kipeän silmän mustuainen on joissain tapauksissa pienempi kuin terveessä silmässä. Silmän kovakalvon pintaosan tulehdus eli episkleriitti ja silmän kovakalvon tulehdus eli skleriitti: silmän kipu ja sektorimainen punoitus sekä arkuus vedolle. Silmänsisäinen tulehdus eli endoftalmiitti: näöntarkkuuden merkittävä alentuminen, silmän voimakas punoitus ja silmästä erittyy runsaasti eritettä. Silmäluomien märkäinen sidekudostulehdus eli preseptaaliselluliitti: turvotus silmän ympärillä, silmän punoitus, kipu ja arkuus silmäluomissa. Silmäkuopan alueen tulehdus eli orbitaselluliitti: raju yleiskunnon lasku, voimakas silmän alueen turvotus ja näöntarkkuuden alentuminen.