Nyt lapsesi likinäköisyyden kehittymistä on mahdollista hidastaa

Lapset elävät aktiivista elämää, joka on täynnä toimintaa. Likinäköisyys voi kuitenkin tehdä esimerkiksi leikkimisestä, pyöräilystä ja luokassa oppimisesta hankalampaa. Kasvaessa likinäköisyyden määrä usein myös lisääntyy.

Mitä likinäköisyys on?

Likinäköisyys, joka tunnetaan myös nimellä myopia, alkaa vaivata usein teini-iän alkaessa, mutta voi myös ilmaantua jo aiemmin. Likinäköisyys on silmän taittovirhe, jonka vuoksi kaukana olevat asiat näkyvät epätarkasti. Likinäköinen tarvitsee avukseen silmälasit tai piilolinssit voidakseen esimerkiksi katsella televisiota tai nähdä hyvin taululle koulussa.

Likinäköisyys lisääntyy usein asteittain ja siksi ajan myötä tarvitaan yhä vahvemmat silmälasit tai piilolinssit. Likinäköisyyden kehittyminen on kuitenkin yksilöllistä, ja siksi onkin tärkeää käydä säännöllisissä näöntutkimuksissa. Siten voidaan varmistaa, että näkökyky säilyy hyvänä ja tarkkana koko kasvuiän.

Suuremmat voimakkuudet tekevät entistä riippuvaisemmaksi silmälaseista tai piilolinsseistä. Lisäksi korkea likitaitteisuus voi edistää muiden silmiin ja näköön liittyvien ongelmien kehittymistä myöhemmin elämässä. 2

Koe likinäköisyys itse. Alla olevan näkösimulaattorin avulla saat käsityksen siitä, miten likinäköinen näkee maailman.

Näkösimulaattori julkaistaan Cooper Visionin ja sen tytäryhtiön luvalla.

Likinäköisyyden syyt

Likinäköisyyden tärkein aiheuttaja on silmämunan piteneminen. Se voi johtua muun muassa:

Perinnöllisistä tekijöistä

Likinäköisten vanhempien lapsista tulee tavallista todennäköisemmin likinäköisiä. Jos molemmat vanhemmat ovat likinäköisiä, on lapsen likinäköisyyden todennäköisyys 50 %. 3

Liian vähän ulkoilua päivänvalossa

Oleskelu ulkona päivänvalossa voi siirtää likinäköisyyden kehittymisen alkamista myöhemmäksi. Lasten suositellaankin viettävän ulkona vähintään 10 tuntia viikossa, eli noin 90 minuuttia joka päivä. 4

Paljon lähityöskentelyä

Moderni elämäntapa saa meistä useimmat tarkentamaan lähelle sekä useammin että kauemmin kuin ennen, erityisesti käyttäessämme päätelaitteita, kuten puhelinta tai tablettia. Onkin suositeltavaa, että lasten lukemista tauotetaan vähintään 45 minuutin välein, ja että lukuetäisyys on riittävä (yli 20 cm). 5

Näin voit toimia ehkäistäksesi lapsesi likinäköisyyttä

Vaikka likinäköisyyden kehittymistä ei välttämättä voi estää, voit kuitenkin hidastaa sen kehittymistä lapsesi silmissä eri tavoin.

Viettäkää aikaa ulkona

tutkimukset osoittavat, että lapsilla, jotka viettävät päivittäin yli kaksi tuntia ulkona likinäköisyys ilmenee myöhemmin kuin niillä, jotka viettävät aikaa pääasiassa sisällä.

Käykää säännöllisesti näöntutkimuksessa 

lasten näöntarkkuus muuttuu heidän kasvaessaan ja muutosvauhti on yksilöllinen. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti näöntutkimuksessa, jotta muutokset havaitaan ajoissa ja niihin voidaan reagoida parhaalla mahdollisella tavalla.

Myopian hoito – tärkeää tietoa

Myopian hoidon tavoite on hidastaa likinäköisyyden kehittymistä.

Silmä kasvaa aikuisikään asti ja siksi likinäköisyyttä hoidetaan vähintään 17 vuoden ikään saakka. Jos hoito keskeytetään ennen kuin silmän pituuskavu on loppunut, likinäköisyyden eteneminen voi jatkua. On myös tärkeää huomioida, että likinäköisyyden kehittyminen on yksilöllistä, eikä hoito todennäköisesti kokonaan estä sitä. Hoidon tarkoitus onkin likinäköisyyden kehittymisen hidastaminen. Todennäköisesti lapsi tarvitsee näönkorjausta myös tulevaisuudessa, mutta pienemmillä voimakkuuksilla kuin ilman hoitoa.

Koska kyseessä on hoito eikä tavallinen näönkorjaus, on sen hinta tavallista korkeampi. Siihen tulee myös sitoutua pitkäaikaisesti ja käydä säännöllisesti näöntutkimuksissa. Käänny oman optikkosi puoleen niin saat juuri teidän tilanteeseenne sopivia neuvoja.

Lisää apua myymälässä

Jos haluat tietää lisää tai haluat varata näöntutkimusajan, voit etsiä lähimmän myymälän alla olevasta liikehausta kirjoittamalla hakukenttään postinumerosi tai paikkakuntasi.

Tai

Lähteet

* Verrattuna tavalliseen päiväkäyttöiseen linssiin kolmen vuoden aikana.

  1. Walline J, et al. Cochrane Database of System Rev. 2020;1:CD004916
  2. Tideman J, et al. JAMA Opthalmol. 2016;134:1355-1363.
  3. Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician (2016). Available at: www.opticianonline.net/cet-archive/127. Accessed November 2020.
  4. Xiong S. et al. Acta Ophthalmol. 2017;95:551-566. https://doi.org/10.1111/aos.13...
  5. Gifford KL, Richdale K, Kang P, et al. IMI – Clinical Management Guidelines Report. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2019;60:M184–M203. https://doi.org/10.1167/iovs.1...
  6. Németh J, Tapasztó B, Aclimandos WA, Kestelyn P, Jonas JB, De Faber JHN, Januleviciene I, Grzybowski A, Nagy ZZ, Pärssinen O, Guggenheim JA, Allen PM, Baraas RC, Saunders KJ, Flitcroft DI, Gray LS, Polling JR, Haarman AE, Tideman JWL, Wolffsohn JS, Wahl S, Mulder JA, Smirnova IY, Formenti M, Radhakrishnan H, Resnikoff S. Update and guidance on management of myopia. European Society of Ophthalmology in cooperation with International Myopia Institute. Eur J Ophthalmol. 2021. 5:1120672121998960. https://doi.org/10.1177/112067...7. 
  7. Chamberlain P, Peixoto de-Matos SC, Logan NS, Ngo C, Jones D, Young G. A 3-year. Randomized Clinical Trial of MiSight Lenses for Myopia Control. Optom Vis Sci. 2019. 96(8):556-567. https://doi.org/10.1097/opx.00...
  8. Lam CSY, Tang WC, Tse DY, et al. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. British Journal of Ophthalmology 2020;104:363-368. http://dx.doi.org/10.1136/bjop...