Näin optikko määrittää silmälasiesi voimakkuuden

Mitä silmälasiresepti ja näöntutkimus kertovat näöstäsi?

Mitä silmälasien voimakkuus tarkoittaa?

Silmälasien yhteydessä puhutaan usein linssien voimakkuudesta.
Voimakkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon linssit korjaavat näköä. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Silmälasireseptissä käytetään kirjainyhdistettä SF. SF tulee sanasta sfäärinen. Se viittaa linssin voimakkuuteen tai vahvuuteen, kuten sitä myös kutsutaan.

Sfäärisyys mitataan dioptrioina, ja dioptria kertoo, kuinka paljon linssi korjaa liki‑ tai kaukonäköä.

Molemmille silmille on omat SF‑arvonsa, jotka poikkeavat usein toisistaan.

Muut merkinnät silmälasireseptissä:

CYL (cylinder)

CYL tarkoittaa sylinteriarvoa, ja se kertoo, kuinka paljon linssivoimakkuutta tarvitaan hajataitteisuuden korjaamiseen.

Hajataitteisuus johtuu siitä, ettei sarveiskalvo kaarru täysin pyöreästi. Jos reseptiisi ei ole merkitty CYL‑kohtaan mitään, ovat silmäsi täysin pallopintaiset eikä sinulla ole hajataitteisuutta.

Pieni arvo, kuten 0.25, tarkoittaa lievää soikeutta, kun taas suurempi arvo, esimerkiksi 3.00, viittaa pinnan voimakkaampaan soikeaan muotoon.

ADD (addition)

Jos olet yli 40‑vuotias, voi reseptissäsi olla merkintä myös ADD‑kohdassa. Se tarkoittaa lähilisää, eli lisäkorjausta lähinäkemiseen. Kun ADD‑arvo on määritetty, tarkoittaa se, että silmälaseissa on eri vahvuudet kauko‑ ja lähinäkemiseen.

Kuinka silmälasireseptin numeroita tulkitaan?

Silmälasireseptin ymmärtäminen voi olla hankalaa, joten jos sen merkinnät kiinnostavat, selittää optikkosi mielellään, mitä ne tarkoittavat.

Näin tulkitset silmälasireseptiäsi

Silmälasien voimakkuus lukee SF‑kentässä.

Miinusmerkki (−) numeron vieressä tarkoittaa likitaitteisuutta (näet hyvin lähelle, mutta tarvitset apua kauas katsoessa). Plusmerkki (+) tarkoittaa kaukotaitteisuutta (näet hyvin kauas, mutta tarvitset näön korjausta lähelle katsoessa).

Numero voi olla hyvin pieni, kuten 0.25, tai paljon suurempi, kuten 6.00 tai jopa yli. Useimmissa kaupasta tai apteekista valmiina ostettavissa lähilaseissa voimakkuuden lisäys tapahtuu puolen numeron välein, eli esimerkiksi + 0.50, + 1.00, + 1.50 jne. Pienin valmislinssivoimakkuus on yleensä + 0.50, mutta optikolta saa myös sitä pienempiä voimakkuuksia.

Mitä suurempi numero, sitä enemmän linssi korjaa näköä. 0.50 näöntarkkuus merkitsee, että näkö on lähes normaali. 6.00 puolestaan tarkoittaa, että ilman korjausta näkö on todella heikko. Vaikka näkö olisikin lähes normaali, voi pieni korjaus, kuten +/‑ 0.25 usein parantaa näön mukavuutta ja jopa tarkkuutta merkittävästi.

Linssivoimakkuus vaikuttaa myös kehysten muotoon ja ulkonäköön, sillä voimakkaammat linssit ovat paksummat ja kaartuvammat.

Mihin linssivoimakkuuden määrittely perustuu?

Linssin optisen tehon mittayksikkö on dioptria. Termi liitetään usein lukulasien vahvuuteen, mutta dioptrioilla mitataan myös esimerkiksi kaukoputkien, mikroskooppien ja suurennuslasien optista tehoa.

Tieteellisesti dioptria tarkoittaa linssin taittokykyä, eli kykyä taittaa sen läpi kulkevaa valoa.

Voimakkuus dioptrioina kertoo linssin taittovoimakkuuden, mutta myös tarkennusetäisyydellä on merkitystä.

Tarkennusetäisyys tarkoittaa etäisyyttä linssin keskeltä siihen pisteeseen, jossa katseltava kohde tarkentuu. Tarkennusetäisyyden mittayksikkö on metri.

Linssin taittovoimakkuus riippuu suoraan tarkennusetäisyydestä. Esimerkiksi lyhyempi tarkennusetäisyys tarkoittaa, että linssissä on oltava korkea taittovoimakkuus, jotta se voi korjata kaukotaitteisuutta. Jos siis lasien tarkennusetäisyys on 0,5 metriä, on taittovoimakkuus +2.

Miten likinäköisyys on ilmaistu silmälasireseptissä?

Likinäköisyys (myopia) ilmaistaan siten, että silmälasireseptin SF‑kohdassa olevan luvun edessä on miinusmerkki (−). Silloin silmät näkevät hyvin lähelle, mutta tarvitsevat apua nähdäkseen kauas.

Miten kaukoäköisyys ilmaistaan silmälasireseptissä?

Kaukonäköisyys (hyperopia) ilmaistaan siten, että silmälasireseptin SF‑kohdassa olevan luvun edessä on plusmerkki (+). Silloin silmät näkevät selvästi kauas, mutta tarvitsevat taittovirheen korjausta lähinäköön.

Kaukonäköisyyden lisääntyminen liittyy yleensä ikääntymiseen, joten monet nelikymppiset käyttävät silmälaseja, joiden lähinäön voimakkuus on +0.50 tai +1.00.

Ikänäön yhteydessä lähelle näkemiseen tarvitaan usein lisää plusmerkkistä taittovoimakkuutta, mutta kauas nähdään edelleen hyvin. Siksi ikänäköä korjataan yleensä joko lukulaseilla, jotka otetaan päästä muulloin kuin lähityöskentelyä tehdessä, tai monitehosilmälaseilla, joissa on lähilisäys.

Miten optikko määrittelee, mikä silmälasivoimakkuus on minulle paras?

Optikko määrittää oikean linssivoimakkuuden näöntutkimuksen avulla.

Varaa näöntutkimusaika

Näöntutkimus voi parantaa näkökykyä ja silmien hyvinvointia monilla tavoilla, joista yksi on oikeiden linssivoimakkuuksien määrittäminen.

Näöntutkimuksen aikana optikko arvioi mm. silmien tarkennuskykyä ja sitä, ovatko ne kauko‑ tai likinäköiset. Kun tarkennat katseesi kaukana tai lähellä olevaan kohteeseen, optikko esittää sinulle sarjan kysymyksiä.

Näöntutkimuksessa ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, ja tutkimuslaitteisto varmistaa, että silmän toiminta vastaa antamiasi vastauksia. Näöntutkimus määrittää näkösi kannalta tarkimman ja mukavimman vahvuuden.

Suunnitteletko näöntarkastuksessa käymistä? Lue tästä lisää sen monista hyödyistä.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/5QrRRZd5bQIldWHUzD7VQc/07b6927cee8f2ca447a75ec67450cf0a/FI.jpg

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko

Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2013 optometristiksi ja vuonna 2020 norjalaisesta korkeakoulusta kliinisen optometrian maisteriksi valmistunut Oskari on optometristi, jolla on monipuolista kokemusta sekä optikkoliikkeessä että silmäsairaalassa työskentelystä. Silmäsairaalassa Oskari keräsi asiantuntemusta mm. refraktiivisesta kirurgiasta, kuivasilmäisyydestä ja erilaisista silmäsairauksista. Tällä hetkellä hän on Specsaversin johtava optometristi ja vastaa kliinisten palveluiden kehittämisestä ja laadusta.

Haluat ehkä myös lukea

  • Mitä hyötyä on moniteholaseista?

    Oletko kuullut moniteholaseista? Opi, miksi tämä erityinen silmälasityyppi voi olla oikea valinta näkökyvyllesi.

    Lue lisää
  • Milloin on oikea aika hankkia silmälasit?

    Päätös hankkia ensimmäiset silmälasit tehdään usein yhden näistä kokemuksista jälkeen: Mistä tiedät, milloin on aika ensimmäisille laseille?

    Lue lisää
  • Miten valitsen lukulasien vahvuuden?

    Lukulasit ovat monille ensimmäinen kokemus näönkorjauksesta. Opi valitsemaan oikea pari.

    Lue lisää