Mistä tiedät tarvitsevasi ensimmäiset silmälasit?

Jokin seuraavista auttaa yleensä päätöksenteossa – näin tiedät, että on oikea aika hankkia silmälasit.

Olisiko aika hankkia silmälasit?

Noin 60 % koko maailman 12 vuotta täyttäneestä väestöstä käyttää silmälaseja.

Se tarkoittaa, että miljardit ihmiset ovat jossain vaiheessa pohdiskelleet, mahtaako olla oikea aika hankkia silmälasit joko jatkuvaan käyttöön tai tiettyyn tarpeeseen.

Ensimmäisten silmälasien hankkiminen voi tuntua isolta elämänmuutokselta, ja siksi moni haluaa varmistua siitä, että niitä todella tarvitaan.

Tässä artikkelissa Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen kertoo, mitkä kaksi asiaa yleensä antavat sysäyksen silmälasien hankkimiselle.

Miksi silmälaseja aletaan käyttää?

Yleensä kaksi asiaa saa ihmiset huomaamaan, että silmälasien hankkimisesta voisi olla hyötyä.

Rajoitteet päivittäisessä elämässä

Tavallisin syy silmälasien hankkimiseen on se, että näkö alkaa tavalla tai toisella rajoittaa päivittäistä elämää, joko töissä, vapaa‑ajalla tai yleisemmin.

Vaikeus lukea, nähdä kaukana olevia kohteita tai näön yleinen epätarkkuus on paitsi epäkäytännöllistä ja häiritsevää, myös mahdollisesti silmiä rasittavaa ja päänsärkyä aiheuttavaa.

Monet yrittävät silti pärjätä pitkäänkin ilman apuvälineitä. Lopulta silmälasit kuitenkin hankitaan ja harvoin se kaduttaa.

Näöntutkimus

Toiseksi yleisin syy silmälasien hankkimiselle on näöntutkimuksessa käyminen. Näöntutkimuksessa kannattaa käydä vähintään joka toinen vuosi, vaikka omassa näössä ei huomaisikaan erityisiä muutoksia (lapsille sopiva tutkimusväli on vuosi).

Jos käy näöntutkimuksessa suositusten mukaisesti, tulee silmälasitkin hankittua siinä vaiheessa, kun niille oikeasti on tarvetta.

Varaa näöntutkimusaika

Näön puutteisiin tai muihin silmäongelmiin tottuu helposti, joten optikolla käynnin tarvetta ei välttämättä edes huomaa. Näön muutokset ovat useimmiten myös niin hitaita, että niitä voi olla vaikea havaita itse.

Juuri tästä syystä käyminen säännöllisissä näöntutkimuksissa on jokaiselle aikuiselle suositeltavaa.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko

Näöntutkimukseen kannattaa suhtautua kuin hammaslääkärissä käyntiin. Vaikka hampaat pesisi kaksi kertaa päivässä ja käyttäisi hammaslankaa päivittäin, on hammaslääkärin tarkastuksessa silti käytävä säännöllisesti. Näöntutkimus kertoo silmälasien tarpeesta, mutta voi myös paljastaa silmäsairauksien varhaisia merkkejä.

Onko silmälasien hankkimisesta nykyistä aikaisemmin hyötyä?

Yleensä kyllä. Monet tutkimukset ja yleinen kokemus viittaavat siihen, että monille olisi hyötyä silmälasien hankkimisesta jo aikaisemmassa vaiheessa elämää.

Oman näön arvioimisen haasteena on vertailukohtien puute. Kaverin näköä ei voi kokeilla ja todeta sen olevan paljon parempi kuin itsellä.

Jos siis on jo tottunut näön rajoitteisiin tai näköoireisiin, ei välttämättä tule edes mieleen, että paremminkin voisi nähdä.

Siksi säännöllinen näöntutkimuksessa käyminen on tärkeää mahdollisimman hyvän näön kannalta.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/5QrRRZd5bQIldWHUzD7VQc/07b6927cee8f2ca447a75ec67450cf0a/FI.jpg

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko

Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2013 optometristiksi ja vuonna 2020 norjalaisesta korkeakoulusta kliinisen optometrian maisteriksi valmistunut Oskari on optometristi, jolla on monipuolista kokemusta sekä optikkoliikkeessä että silmäsairaalassa työskentelystä. Silmäsairaalassa Oskari keräsi asiantuntemusta mm. refraktiivisesta kirurgiasta, kuivasilmäisyydestä ja erilaisista silmäsairauksista. Tällä hetkellä hän on Specsaversin johtava optometristi ja vastaa kliinisten palveluiden kehittämisestä ja laadusta.

Haluat ehkä myös lukea

  • Merkkejä siitä, että näkösi huononee

    Merkit siitä, että näet huonosti, vaihtelevat ‑ tässä yleisimmät syyt.

    Lue lisää
  • Mitä on kaukonäköisyys?

    Mitä on hyperopia eli kaukonäköisyys, mikä sen aiheuttaa ja miten sitä hoidetaan?

    Lue lisää
  • Mitä on likinäköisyys?

    Ovatko etäisyyden päässä olevat kasvot tai kyltit vaikea nähdä? Sinulla saattaa olla myopia. Mutta mikä se on?

    Lue lisää