Mitä etuja moniteholaseilla on?

Olet varmasti kuullut monitehosilmälaseista. Lue mitä hyötyä niistä voi olla oman näkösi kannalta.

Mitä monitehosilmälasit ovat?

Jollet aiemmin ole käyttänyt silmälaseja, saatat miettiä millä tavoin yksi‑ ja monitehosilmälasit eroavat toisistaan.

Suuressa osassa silmälaseja on vain yksi voimakkuus (jota ilmaistaan diopteriluvulla), joten ne korjaavat vain yhdenlaista taittovirhettä kerrallaan. Silmälasit ovat kuitenkin nykyisin hyvin kehittyneitä, joten yksillä silmälaseilla voidaan korjata monenlaisia näköön liittyviä ongelmia.

Monitehosilmälasit ovat silmälasit, joiden linsseissä on useita eri voimakkuuksia. Jos tavallisesti tarvitset silmälasit sekä kauas katsomiseen että lukemiseen, voidaan molemmat tarpeet sisällyttää monitehosilmälaseihin. Moniteholinsseihin voidaan hioa jopa kolme katselualuetta: lähi‑, kauko‑ ja keskinäön alueet, jolloin voit suorittaa kaikki haluamasi toimet samoja silmälaseja käyttäen ja näet hyvin kaikille etäisyyksille.

Sumeus reuna‑alueilla

Monitehosilmälasien käyttäjä voi kokea, että näkökentän reuna‑alueilla on lievää epätarkkuutta. Se voi olla lähes huomaamatonta, mutta on silti hyvä varautua siihen, että uusiin silmälaseihin tottuminen voi viedä muutaman viikon.

Jos siis käytät useampia silmälaseja eri tarkoituksiin, voivat monitehosilmälasit olla hyvä tapa parantaa näkömukavuutta ja yksinkertaistaa silmälasivalikoimaa.

Sopivatko monitehosilmälasit sinulle?

Varaa näöntutkimusaika ja ota selvää

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko

Moniteholinssit ovat linssit, joissa on eri voimakkuuksia sisältäviä katselualueita, joten ne korjaavat näöntarkkuutta monelle eri etäisyydelle. Kaksitehosilmälasit taas voivat olla hyvä valinta, jos monitehosilmälaseihin tottuminen on vaikeaa tai näkösi on niin heikko, ettei sitä saada korjattua monitehosilmälaseilla.

Miten monitehosilmälasit toimivat?

Katsotaanpa tarkemmin, miten moniteholinssit toimivat.

Moniteholinssit korjaavat näöntarkkuutta eri etäisyyksille, joten ne sopivat kaikkiin tarkoituksiin lukemisesta kauas katsomiseen.

Moniteholinssissä voimakkuus muuttuu asteittain, jolloin näkeminen kaikille etäisyyksille on tarkkaa. Linssin kaukonäköalue sijaitsee yleensä pupillin edessä, jotta voit nähdä selvästi suoraan eteenpäin katsoessasi. Lähinäköalue on sijoitettu linssin alaosaan ja välietäisyyksien alue linssin keskiosaan.

Moniteholinsseihin tottuminen tarkoittaakin käytännössä sitä, että oppii liikuttamaan silmiään pystysuunnassa tarkennusalueesta toiseen, jotta näkee terävästi kaikille etäisyyksille. Siihen tottuu yleensä muutamassa viikossa.

Kenelle monitehosilmälaseista on apua?

Ikänäöstä eli presbyopiasta kärsiville monitehosilmälaseista on selvää hyötyä.

Ikääntyessä lukeminen tai lähellä oleviin kohteisiin tarkentaminen muuttuu useimmille yhä vaikeammaksi.

Sitä kutsutaan ikänäöksi, ja se onkin normaali osa ikääntymistä. Ikänäön ilmaantumisen huomaa usein siitä, että puhelinta tai kirjaa täytyy siirtää kauemmas nähdäkseen tarkasti.

Monitehosilmälasit voivat olla erinomainen ratkaisu ikänäköön, sillä ne yhdistävät useita eri voimakkuuksia samaan linssiin. Sen ansiosta silmälaseja ei tarvitse vaihdella jatkuvasti tai ottaa jatkuvasti pois ja laittaa takaisin, vaan eri voimakkuudet ovat samoissa linsseissä.

Mistä voi huomata tarvitsevansa monitehosilmälasit?

  • Pikkuprinttiä on aiempaa vaikeampaa lukea.

  • Silmät rasittuvat helposti ja päätä särkee usein.

  • Autolla ajaminen pimeällä tuntuu hankalalta.

Yksitehosilmälasien käyttäjät tarvitsevat ikääntyessään yleensä monitehosilmälaseja.

Jos olet jo vähintään 40‑vuotias eikä näkeminen yksitehosilmälaseilla enää suju, on yleensä aika käydä optikolla kartoittamassa monitehosilmälasien tarvetta.

Millaiset kaksitehosilmälasit ovat?

Jos monitehosilmälasit eivät tunnu mukavilta, voivat kaksitehosilmälasit olla parempi vaihtoehto. Kaksitehosilmälaseissa linssi on jaettu vain kahteen voimakkuusalueeseen, joista toinen on yleensä tarkoitettu kauas ja toinen lähelle katsomiseen. Käytännössä linssin yläosaa käytetään siis yleensä esimerkiksi television katsomiseen tai ympäristön hahmottamiseen, ja alaosalla keskitytään lähinäköä vaativaan toimintaan, kuten lukemiseen.

Mistä tiedän ovatko monitehot vai kaksitehot itselleni paras valinta?

Monitehosilmälasit ovat yleensä suositumpi valinta, sillä niiden avulla näkeminen on useimmille luonnollisempaa ja ne kattavat eri etäisyydet täydellisemmin. Jos silmälaseja käyttää jatkuvasti, ovat ne yleensä monipuolisemmat käytössä ja katse liikkuu saumattomammin.

Kaksiteholasit voivat kuitenkin olla vaihtoehto, jos moniteholasit eivät syystä tai toisesta käy.

Käy lähimmässä myymälässäsi juttelemassa optikon kanssa, niin voitte yhdessä miettiä, mikä ratkaisu on sinulle sopivin. Monitehosilmälasit ovat kuitenkin varmasti parempi vaihtoehto kuin kantaa ympäriinsä montaa eri silmälasiparia.

Onko monitehosilmälaseja vaikea käyttää?

Aivot tarvitsevat aikaa tottuakseen monitehosilmälasien reuna‑alueiden epätarkkuuteen ja siihen, että näkökentän eri osilla on omat tarkennusetäisyytensä. Tottuminen voi viedä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

Nykyaikaiset monitehosilmälasit ovat kehittyneitä ja linssien siirtymäalueet eri voimakkuuksien välillä ovat mukavia ja käyttäjäystävällisiä, joten useimmat tottuvat niihin helposti ja nopeasti.

Optikkosi antaa mielellään vinkkejä, kuinka uusiin moniteholinsseihin voi sopeutua helpommin.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/5QrRRZd5bQIldWHUzD7VQc/07b6927cee8f2ca447a75ec67450cf0a/FI.jpg

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko

Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2013 optometristiksi ja vuonna 2020 norjalaisesta korkeakoulusta kliinisen optometrian maisteriksi valmistunut Oskari on optometristi, jolla on monipuolista kokemusta sekä optikkoliikkeessä että silmäsairaalassa työskentelystä. Silmäsairaalassa Oskari keräsi asiantuntemusta mm. refraktiivisesta kirurgiasta, kuivasilmäisyydestä ja erilaisista silmäsairauksista. Tällä hetkellä hän on Specsaversin johtava optometristi ja vastaa kliinisten palveluiden kehittämisestä ja laadusta.

Haluat ehkä myös lukea

  • Merkkejä siitä, että näkösi huononee

    Merkit siitä, että näet huonosti, vaihtelevat ‑ tässä yleisimmät syyt.

    Lue lisää
  • Milloin on oikea aika hankkia silmälasit?

    Päätös hankkia ensimmäiset silmälasit tehdään usein yhden näistä kokemuksista jälkeen: Mistä tiedät, milloin on aika ensimmäisille laseille?

    Lue lisää
  • Miten valitsen lukulasien vahvuuden?

    Lukulasit ovat monille ensimmäinen kokemus näönkorjauksesta. Opi valitsemaan oikea pari.

    Lue lisää