Paljon enemmän kuin näöntarkastus

Näöntutkimuksella on tärkeä rooli silmien terveyden vaalimisessa. Specsaversin optikon Kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa selvitetään paitsi silmälasien käyttö- ja uusimistarpeet, myös havainnoidaan viitteitä mahdollisista silmä- tai yleissairauksista. Suosittelemme käymään näöntutkimuksessa vähintään kahden vuoden välein. Jos kuitenkin huomaat muutoksia näkökyvyssäsi tai kuulut tiettyyn ikäryhmään, sinun kannattaa varata näöntutkimusaika aiemmin. 

Kokonaisvaltainen näöntutkimuksemme on paljon enemmän kuin vain näöntarkastus. Tutkimuksessamme optikko tekee sinulle myös silmien hyvinvointikartoituksen. Jos optikko havaitsee jotain poikkeavaa, hän ohjaa sinut silmälääkärille lisätutkimuksiin.

Syitä varata aika näöntutkimukseen

Ikä

Näköongelmia voi toki tulla kenelle vain, mutta tiettyjen ihmisten ja ikäryhmien kohdalla riski on suurempi. Näin on esim. yli 40-vuotiailla, joiden suvussa on ollut diabetesta, verenpainetautia tai glaukoomaa. Samoin kaikilla yli 60-vuotiailla. Jos kuulut jompaan kumpaan riskiryhmään, kannattaa Kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessamme käydä hieman tavallista tiuhemmin. Käväise lähimmässä Specsaversissa, niin optikkomme kertoo lisää.

Halo-efekti ja "kellujat

Halo-efekti tarkoittaa valonlähteiden ympärillä näkyviä, kirkkaita sädekehiä. Monien kohdalla kyse voi olla vain herkkyydestä esim. kirkkaille, pimeässä loistaville valoille. Mutta, jos olet jo hieman iäkkäämpi, halo-efektin kokeminen voi olla myös oire esim. harmaakaihista tai sarveiskalvon sairaudesta. Jos taas havaitset keskellä näkökentääsi “kellujan” eli pienen, samean pisteen tai utuisen alueen, kyse voi olla täysin harmittomasta, ikääntymiseen liittyvästä asiasta. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa asia varaamalla aika näöntutkimukseen.

Silmien rasittuminen ja päänsärky

Jos silmäsi väsyvät nopeasti lukiessasi, näppäillessäsi tietokonetta tai ajaessasi, näkösi saattaa olla heikentynyt. Myös päänsäryt voivat viitata samaan. Useimmiten parannuskeino löytyy uusista silmälaseista, uusilla vahvuuksilla. Eli varaa aika näöntutkimukseen.

Ongelmat lukiessa

Tuntuuko lukeminen hankalalta? Syy voi olla se, että näkösi on huonontunut. Varaa aika optikollemme, joka kertoo, saisiko ongelman ratkaistua silmälaseilla tai piilolinsseillä.

Epätarkkuus näkökentässä

Katsomasi asia voi näyttää epäterävältä monesta syystä. Useimmiten tilanne on helposti korjattu silmälaseilla tai piilolinsseillä. Joskus syy voi kuitenkin olla lääketieteellisesti vakavampi, kuten glaukooma tai diabetes. Molemmista näistä vaivoista voidaan havaita mahdollisia viitteitä Specsaversin Kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa.

Kuivat, punoittavat ja kutiavat silmät

Kuivat ja punoittavat silmät johtuvat usein pitkään jatkuneesta näyttöpäätetyöstä, johon kosteuttavat silmätipat tuovat yleensä avun. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat, kannattaa käydä lähimmässä Specsaversissa varmistamassa, ettei kyse ole mistään vakavammasta. Useimmista Specsavers-liikkeistä löydät myös silmälääkärin palvelut.

Liki- ja kaukonäköisyys

Jos sinulla on vaikeuksia nähdä lähelle tai kauas, poikkea Specsaversilla näöntutkimuksessa, niin saamme valittua sinulle sopivat silmälasit.

Terveydelliset syyt

Diabetes ja eräät muut sairaudet voivat vaikuttaa näkökykyysi, joten kannattaa muistaa käydä useammin näöntutkimuksessa. Itse sairauden hoidosta vastaa lääkäri.

Perintötekijät

Jos lähisuvussasi on diabetesta, glaukoomaa, silmänpohjan ikärappeumaa tai verenpainetautia, sinun tulee käydä näöntutkimuksessa useammin kuin joka toinen vuosi. Optikkosi neuvoo, kuinka monta kertaa vuodessa hänen tulisi sinut tutkia.

Lapset ja näkö

Hyvä näkö on ensiarvoisen tärkeä asia lapsesi kehitykselle ja pärjäämiselle koulussa ja muissa arjen askareissa. Siksi lasten näön suhteen on hyvä pysyä valppaana.

Esimerkiksi murrosiässä näkö voi muuttua nopeasti, ja muun muassa likinäköisyys paljastuu usein tässä vaiheessa. Näköongelmien havaitseminen ei myöskään aina ole helppoa, ja ne voivat johtaa yllättäviin ongelmiin opiskelussa, harrastuksissa ja sosiaalisessa elämässä. Useimpiin ongelmiin löytyy kuitenkin yksinkertainen ratkaisu: tavalliset silmälasit, piilolinssit, aurinkolasit vahvuuksilla tai vaikkapa suojalasit. Paras tapa pitää huolta lapsen näöstä onkin käydä säännöllisesti näöntutkimuksessa.