Miten aurinkolasit suojaavat silmiä
Mieluisten aurinkolasien käyttäminen tuntuu hyvältä.
Ne vähentävät silmiin pääsevän valon määrää, joten aurinko ei häikäise yhtä paljon. Usein ne ovat myös keino näyttää hyvältä ja kertoa omasta tyylistä.
Aurinkolaseissa on niin paljon muita hyviä puolia, että kaikkein tärkein saattaa unohtua: niiden tärkeys silmien terveydelle.
Tässä artikkelissa kerromme miten ja miksi aurinkolasit suojaavat silmiä ja milloin niiden käyttäminen on erityisen tärkeää.
Kerromme myös, kuinka voit tunnistaa riittävästi suojaa antavat aurinkolasit.
Miten aurinkolasien käyttö vaikuttaa silmäterveyteen?
Aurinkolasit vaikuttavat silmien terveyteen tarjoamalla suojan auringon ultraviolettisäteilyä vastaan.
Auringonvalo sisältää monenlaisia valonsäteitä. Niistä yksi on näkymätön ja korkeaenerginen ultraviolettisäteily (UV‑säteily). Liiallinen UV‑säteily saattaa aiheuttaa silmissä tai ihossa geenivaurioita, jotka voivat johtaa erilaisiin sairauksiin.
Myös aurinkovoidetta käytetään ihon suojaamiseksi UV‑säteilyltä. Periaatteessa siis aurinkolaseja tulisi käyttää aina silloin, kun iho voi palaa auringossa.
Kaikki aurinkolasit eivät sisällä UV‑suojaa. Jotkut ilman voimakkuuksia ostettavat aurinkolasit vähentävät valon kirkkautta, mutta eivät suojaa UV‑säteilyltä.
Kaikki Euroopassa myytävät aurinkolasit on kuitenkin merkitty CE‑ tai UV400‑merkinnällä, mikä tarkoittaa, että täältä ostetut aurinkolasit suojaavat aina riittävästi UV‑säteiltä.
Koska UV‑säteet ovat näkymättömiä, ei aurinkolasien UV‑suojatasoa voi arvioida niitä käyttäessä. Siksi on tärkeää varmistaa aina aurinkolaseja ostettaessa, että linsseissä on UV‑suoja.
Miten aurinkolasit suojaavat UV‑säteiltä?
Aurinkolasilinssit ovat yleensä muovia tai lasia ja ne toimivat imemällä itseensä UV‑säteiden sisältämää energiaa, jolloin se ei läpäise linssiä ja pääse silmiin.
Linssissä on joko nykyisin hyvin yleinen rakenteellinen UV‑suoja tai se on pinnoitettu UV‑säteitä imevällä kerroksella.
Kaikissa Specsaversin aurinkolaseissa on joko linssin sisältämä UV‑suoja tai UV‑säteilyä estävä pinnoite. Euroopassa myytävissä aurinkolaseissa se on pakollinen, mutta muualla maailmassa niin ei aina ole.
Miten aurinko voi vahingoittaa silmiä, jos ei käytä aurinkolaseja?
Sopiva määrä auringonvaloa auttaa elimistöä tuottamaan D‑vitamiinia, joten se on hyödyllistä ja jopa suositeltavaa. Liiallinen altistuminen UV‑säteilylle vaikuttaa kuitenkin negatiivisesti sekä yleiseen että silmien terveyteen.
UV‑säteily voikin aiheuttaa näköön sekä lyhyt‑ että pitkäaikaisia muutoksia.
Siksi on tärkeää pitää aina mielessä, että:
Auringon säteily on voimakkainta keskipäivästä iltapäivään
Auringon säteily on voimakkaampaa korkeilla paikoilla
Vesi, jää ja lumi voimistavat auringon vaikutusta
Millaisia auringon lyhytaikaiset terveysriskit ovat?
Lyhytaikainen altistuminen haitallisille UV‑säteille voi aiheuttaa fotokeratiittia, joka tunnetaan myös nimellä lumisokeus.
Lumisokeus on sarveiskalvon uloimman kerroksen auringonpolttama. Se voi syntyä esimerkiksi erilaisten talviurheiluharrastusten aikana, jos silmiä ole suojattu riittävästi silloin, kun vietetään paljon aikaa korkeilla paikoilla, missä UV‑säteily on voimakasta. Lumen, jään ja veden heijastavuus lisää säteiden voimakkuutta. Lumisokeuden oireita ovat yleensä silmien punoitus, turvotus ja kipu.
Vaikka oireet ovatkin yleensä väliaikaisia ja paranevat nopeasti, ovat ne hyvä osoitus siitä, kuinka paljon UV‑säteily vaikuttaa silmiin. Juuri siitä syystä hiihtäjät käyttävätkin usein UV‑suojattuja hiihtolaseja.
Mitä pitkäaikaisia terveysriskejä aurinko voi aiheuttaa?
Pitkäaikainen altistuminen UV‑säteilylle voi aiheuttaa vakavia silmäsairauksia. Niitä ovat esimerkiksi harmaakaihi ja silmänpohjan ikärappeuma, jotka heikentävät usein näköä.
Vaikka aurinkolasit siis mielletään usein asusteiksi, ovat ne tärkeät silmien terveydelle.
Miten silmienympärysihoa voi suojata?
Hyvät aurinkolasit eivät ainoastaan näytä hyviltä ja suojaa silmiä, vaan ne suojaavat myös silmien ympärillä olevaa herkkää ihoa.
Silmien ympärillä oleva iho on ohutta ja vaurioituu helposti auringonvalolle altistuessaan.
Vakavin auringon aiheuttama muutos on ihosyöpä, mutta myös kosmeettiset muutokset ovat yleisiä. Silloin iho ikääntyy ja rypistyy tavallista nopeammin.
Aurinkolasiostoksilla kannattaakin hyödyntää optikon ammattitaitoa, jotta voi varmistua siitä, että aurinkolasit tarjoavat UV‑suojan lisäksi riittävää suojaa silmänympärysiholle.
Miten tiedän, onko aurinkolaseissa riittävä UV‑suoja?
Aurinkolaseja ostaessa kannattaa aina tarkistaa, onko kehyksessä tai tuotekuvauksessa jompikumpi näistä merkinnöistä:
CE
UV 400
Nämä merkinnät takaavat, että aurinkolaseissa on riittävä UV‑suoja.
CE‑merkintä kertoo, että aurinkolasit täyttävät EU:n terveys‑, turvallisuus‑ ja ympäristövaatimukset, joihin myös UV‑suoja kuuluu.
Mitä tarkoittaa aurinkolasien UV‑suoja?
UV400‑merkintä puolestaan tarkoittaa, että linssi estää UV‑säteilyn jopa 400 nanometrin aaltopituuteen asti. Käytännössä linssi siis estää UV‑säteilyn silmiin lähes täydellisesti.
Jos olet epävarma siitä, suojaavatko aurinkolasit silmiä riittävästi UV‑säteiltä, voit aina tulla meille käymään. Autamme sinua mielellämme.
Jos taas ostat aurinkolasit verkosta, varmista aina, että niissä on CE‑ tai UV400‑merkintä
Mistä tietää milloin aurinkolaseja kannattaa käyttää?
Aurinkolasien käyttöä kannattaa harkita samoilla perusteilla kuin aurinkovoidettakin, eli aina kun oleskelee auringossa.
Monet terveysjärjestöt suosittelevat silmien suojaamista aina, kun UV‑indeksi on 3 tai korkeampi. Päivän UV‑indeksin voi tarkistaa minkä tahansa sääpalvelun verkkosivuilta tai sovelluksesta.
Erityisen tärkeää silmien suojaaminen on lumella liikkuessa tai veden äärellä, sillä ne heijastavat auringonvaloa ja voimistavat sen vaikutusta.
Mietitkö uusien aurinkolasien hankkimista? UV‑suojattuja aurinkolaseja kaikkiin tarpeisiin löydät täältä.

Uusien aurinkolasien aika?
Sinua ehkä kiinnostaa myös
Minkä väriset linssit sopivat aurinkolaseihin vahvuuksilla
Aurinkolaseissa on tärkeää tyylin ja mallin lisäksi linssiväri, jonka avulla niiden toiminnallisuutta voi parantaa. Lue lisää täältä.
Lue lisääAurinkolasit ja UV‑säteily: näin suojaat silmäsi
Tärkein syy aurinkolasien käyttämiseen ei ole tyyli vaan silmien suojaaminen haitalliselta UV‑säteilyltä. Lue siitä lisää täältä.
Lue lisääKannattaako valita yksi‑ vai monitehoaurinkolasit?
Silmälasien käyttäjänä saatat miettiä, millaiset vahvuuksilla varustetut aurinkolasit ovat parhaat. Lue lisää eri vaihtoehdoista täältä.
Lue lisää