Tämä on hyvä tietää UV‑säteilystä ja aurinkolaseista
Kun aurinko paistaa, on aika ottaa aurinkolasit esiin.
Ne lisäävät näkömukavuutta ja vähentävät häikäisyä, mutta niiden tärkein tehtävä on suojata silmiä UV‑säteilyltä.
Tässä artikkelissa kerromme kaiken UV‑säteilystä ja aurinkolaseista – mitä UV‑säteily on, millaista haittaa se voi aiheuttaa silmille ja mihin aurinkolasien suojaava vaikutus perustuu.
Vaikka aurinkolaseilla on tärkeä tehtävä, kannattaa niiden käytöstä nauttia myös oman tyylin jatkeena. Joissain sääolosuhteissa niiden tarjoama suoja on kuitenkin välttämätön.
Mitä UV‑säteily on?
UV‑säteily on se syy, miksi aurinkolasit ovat tärkeitä.
Näkymätön ja korkeaenerginen UV‑säteily on peräisin auringosta.
Myös solarium tuottaa UV‑säteitä ja siksi sitä onkin syytä välttää.
UV‑säteilyä on kolmea tyyppiä: UVA, UVB ja UVC. Otsonikerros estää suurimman osan UVC‑säteilystä pääsemästä maahan asti, joten iholle ja silmille eniten haittaa aiheuttavat yleensä UVA‑ ja UVB‑säteily.
UVA‑säteily on erityisen vaarallista. Sitä on eniten ja se tunkeutuu syvimmälle ihoon. UVA‑säteilyä kutsutaan myös pitkäaaltoiseksi säteilyksi, ja se muodostaa suurimman osan maahan saapuvasta auringosta peräisin olevasta säteilystä.

Miksi silmät on tärkeää suojata UV‑säteilyltä?
UV‑säteily on vaarallista silmille.
UV‑säteet voivat tunkeutua silmän sisäosiin ja aiheuttaa sekä väliaikaisia että pitkäaikaisia vauriota.
UV‑säteily on haitallista kaikenikäisille, mutta erityisen haitallista se on lapsille ja nuorille, joiden silmät ovat vielä kehittymässä ja herkemmät säteilyn aiheuttamille vaurioille.

Mitä silmäsairauksia ja oireita liiallinen UV‑altistus voi aiheuttaa?
Liiallinen UV‑säteilylle altistuminen voi aiheuttaa silmille väliaikaisia vaurioita, jotka paranevat usein itsestään muutamassa päivässä.
Pitkäaikainen altistus UV‑säteilylle ilman suojaa voi kuitenkin johtaa vakaviin ja pysyviin vaurioihin.
Ihon tavoin myös silmät voivat palaa ja vaurioitua auringossa tai solariumissa. UV‑säteilyn aiheuttamaa auringonpolttamaa kutsutaan lumisokeudeksi.
Aurinkovoide suojaa ihoa UV‑säteiltä, silmien suojana taas ovat UV‑suojatut aurinkolasit.
Lumisokeuden oireita ovat silmien turvotus ja verestäminen sekä valoherkkyys. Sen aiheuttaa sarveiskalvon tulehdus (fotokeratiitti).
Onneksi lumisokeus kivuliaisuudestaan huolimatta yleensä paranee itsestään 1–2 päivän kuluessa. Oireiden jatkuessa on tärkeää käydä silmälääkärillä. Jos lumisokeus myös heikentää näköä, on lääkärissä käynti erityisen tärkeää.
Missä ja milloin UV‑säteilyä on erityisen paljon?
UV‑säteilyn määrään pätee muutama nyrkkisääntö:
UV‑säteilyä on ympäri vuoden. Riski ei siis rajoitu vain kesään, vaan säteily voi olla haitallista myös aurinkoisina talvipäivinä tai minä tahansa pilvettöminä päivinä.
Säteilyn huippukaudet ajoittuvat keväästä kesän loppuun (huhti–elokuuhun), mutta syksyllä ja talvellakin UV‑säteily voi olla merkittävää.
Talvella lumi voimistaa UV‑säteilyä, sillä se heijastaa säteitä ja moninkertaistaa siten niiden määrän. Siksi lumilajeja harrastaessa silmien suojaaminen on tärkeää. Sama pätee veden aiheuttamaan heijastukseen ja oleskeluun veden äärellä.
Auringon säteily on voimakkainta klo 10–16 välillä. Tänä aikana altistumista kannattaa vähentää ja suojata silmät erityisen huolellisesti.

Kuinka aurinkolasit suojaavat silmiä UV‑säteilyltä?
Aurinkolasien linssi, joka on yleensä valmistettu muovista tai lasista, imee UV‑säteiden energiaa ja estää sen pääsyn silmiin.
Kaikissa Specsaversin aurinkolaseissa on joko linssiin sisäänrakennettu UV‑suoja tai UV‑säteiden läpäisyn estävä pinnoite. Näin ei aina ole kaikkialla muualla, joten muista aina varmistaa asia aurinkolaseja ostaessasi.

Mistä tiedän milloin on tärkeää käyttää aurinkolaseja?
Aina auringossa oleskellessa kannattaa harkita aurinkolasien käyttöä samoilla perusteilla kuin aurinkovoiteenkin.
Monet syöpäyhdistykset ja muut terveysjärjestöt suosittelevat silmien suojaamista aina, kun UV‑indeksi on 3 tai enemmän. Päivän UV‑indeksin voi tarkistaa minkä tahansa sääpalvelun verkkosivuilta tai sovelluksesta.
Lumisessa ympäristössä tai veden äärellä kannattaa olla erityisen varovainen, sillä heijastavat pinnat moninkertaistavat säteilyn määrän.
Mitä on hyvä tietää UV‑suojatuista aurinkolaseista?
Kaikki aurinkolasit eivät suojaa silmiä UV‑säteiltä. Varmista siksi aina, että omissa aurinkolaseissasi on joko CE‑ tai UV400‑merkintä.
UV400‑merkintä tarkoittaa, että linssi on suunniteltu estämään UV‑säteet aina 400 nanometriin saakka. Käytännössä se merkitsee, että lähes kaikki haitallinen UV‑säteily suodattuu pois.
Euroopassa UV‑säteilyn katsotaan kattavan aallonpituudet 380 nm asti. CE‑merkintä kertoo, että linssi estää yli 99,5 % UV‑säteilystä tähän rajaan asti.
UV400 puolestaan takaa, että yli 99,5 % UV‑säteilystä estetään aina 400 nanometriin asti, mikä on vielä hieman laajempi aallonpituusalue.
Olipa aurinkolaseissasi siis CE‑ tai UV400‑merkintä, suojaavat ne molemmat silmiä riittävästi UV‑säteilyltä.
Jos et ole varma aurinkolasien merkinnöistä, kannattaa valita toiset aurinkolasit. Jos ne nimittäin estävät häikäisyä, mutta eivät suojaa haitallisilta UV‑säteiltä, voi niistä olla silmien terveydelle jopa haittaa.
Onko halvemmat aurinkolasit paras jättää ostamatta?
Halvoissakaan aurinkolaseissa ei välttämättä ole mitään vikaa. Tärkeintä on välttää sellaisten aurinkolasien ostamista, jotka eivät suojaa silmiä UV‑säteilyltä.
Monissa edullisemmissa aurinkolaseissa on heikkolaatuiset linssit, mikä voi vaikuttaa siihen, miltä värit näyttävät niiden läpi tai miten hyvin ne estävät häikäisyä. Halvemmat aurinkolasit saattavat lisäksi mennä rikki helpommin tai kulua käytössä nopeammin, mikä johtuu halvemmista valmistusmateriaaleista. Vaikka se voikin tuntua ärsyttävältä, ei siitä varsinaisesti ole haittaa silmille.
Tärkeintä on, että aurinkolaseissa on CE‑ tai UV400‑merkintä. Monissa halvoissakin aurinkolaseissa sellainen on – kaikissa kuitenkaan ei. Varmista siis aina, että uusissa aurinkolaseissasi on CE‑ tai UV400‑merkintä.
Jos uudet aurinkolasit ovat erityisen edulliset, kannattaa olla tavallistakin tarkempana ja varmistaa, että niissä on CE‑ tai UV400‑merkintä.
Millä muilla tavoilla voin suojata silmiäni UV‑säteilyltä?
Riittävän suurten aurinkolasien lisäksi voit suojautua UV‑säteiltä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
Käytä lierillistä hattua, joka estää auringonvalon pääsyn suoraan silmiin aurinkolasien yläpuolelta tai sivuilta.
Vältä tarpeetonta auringossa oleskelua, erityisesti klo 10–16 välillä, kun auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan.
Käytä silmänympärysalueilla aurinkovoidetta, sillä silmänympärysten iho on ohutta ja altis auringon haittavaikutuksille.
Aurinkoon kannattaa suhtautua varoen. Aurinkoisista päivistä voi nauttia, mutta pidä samalla mielessä, kuinka haitallista UV‑säteily voi olla sekä iholle että silmille.
Ovatko joidenkin silmät herkempiä UV‑säteilylle?
Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että vaaleamman väriset silmät sisältävät vähemmän pigmenttiä ja suojaavat siksi vähemmän UV‑säteilyltä kuin tummemmat silmät.
Siksi on mahdollista, että esimerkiksi vihreä‑, vaaleanruskea‑ tai sinisilmäiset voivat olla alttiimpia auringon aiheuttamille silmäsairauksille.
Uusien aurinkolasien aika?
Sinua ehkä kiinnostaa myös
Kannattaako valita yksi‑ vai monitehoaurinkolasit?
Silmälasien käyttäjänä saatat miettiä, millaiset vahvuuksilla varustetut aurinkolasit ovat parhaat. Lue lisää eri vaihtoehdoista täältä.
Lue lisääMinkä väriset linssit sopivat aurinkolaseihin vahvuuksilla
Aurinkolaseissa on tärkeää tyylin ja mallin lisäksi linssiväri, jonka avulla niiden toiminnallisuutta voi parantaa. Lue lisää täältä.
Lue lisääAurinkolasit ja UV‑säteily: näin suojaat silmäsi
Tärkein syy aurinkolasien käyttämiseen ei ole tyyli vaan silmien suojaaminen haitalliselta UV‑säteilyltä. Lue siitä lisää täältä.
Lue lisää