Kuinka vähentää silmien väsymistä näyttöä katsoessa

Viimeisen vuosikymmenen aikana digitaalisten laitteiden käyttö on lisääntynyt valtavasti. Omistamme keskimäärin 3,2 laitetta laitetta per henkilö. Liiallinen päivittäinen ruutuaika voi kuitenkin vaikuttaa näköön kielteisesti, ja rasittuneet silmät ja kuivasilmäisyys ovat sen yleisimmät oireet. Kuinka silmistä voi siis parhaiten pitää huolta esim. pelatessa tai TV-sarjoja katseltaessa?

Ympäröivä valaistus on tärkeä

Usein television katsominen ja pelaaminen tapahtuu täysin pimeässä huoneessa. Vaikka katseluelämys saattaa olla parempi, voi pieni lisävalo olla silmien kannalta terveellisempää. Pimeässä huoneessa pupillit laajenevat, jotta silmään pääsisi enemmän valoa. Kannattaa siis varmistaa, että huone on tasaisesti valaistu. Valon ei tarvitse olla kirkasta, vaan sijoittua katsomisen kannalta oikeisiin kohtiin huoneessa.

Säädä näyttö jäljittelemään päivä- ja yövalaistusta

Valosta puheen ollen: hyvä vinkki silmien rasittumisen ehkäisemiseksi on säätää näyttö jäljittelemään valaistusta eri vuorokaudenaikoina. Näytöt on yleensä tehdasasetettu liian kirkkaiksi, joten vähentämällä kirkkautta helpotat silmien taakkaa, eikä niiden ei tarvitse ponnistella yhtä paljon kirkkauteen sopeutuakseen.

Pidä taukoja TV-sarjamaratonien aikana

TV-sarjamaraton tai tietokonepelien pitkäaikainen pelaaminen on raskas suoritus silmille. Hyvä tapa vähentää silmien rasitusta onkin pitää säännöllisiä taukoja. Pidä tauko esimerkiksi kerran tunnissa katsomalla jotakin muuta kuin näyttöä tai televisiota. Katso ulos ikkunasta muutaman minuutin ajan, käy keittämässä itsellesi kuppi teetä tai käy lyhyellä kävelyllä. Ei ole tärkeää mitä teet, kunhan annat silmillesi muutaman minuutin lepotauon.

Väsyvätkö silmäsi näyttöä katsoessa?

Tutustu SuperDigital Boost -linssiin

Lue lisää

Käytä digitaalisille näytöille suunniteltuja silmälaseja

Tehokas tapa ehkäistä silmien rasittumista on hankkia digitaalisille näytöille suunnitellut silmälasit. Niitä kannattaa harkita jos esimerkiksi pelaa paljon. Niiden heijastamaton pinnoite auttaa vähentämään silmien rasittumista ja parantamaan väsyneiden silmien näkökykyä. Ne on myös suunniteltu ottamaan huomioon runsaan digitaalisten laitteiden käytön aiheuttamat oireet ja auttamaan silmiä pysymään terveinä ja tyytyväisinä koko päivän (ja yön).