Mitä linssipinnoitteita minun kannattaa harkita uusiin silmälaseihini?

Silmälasien valinnassa kannattaa keskittyä itselleen sopivaan kehystyyliin, joka lisäksi soveltuu omaan silmälasimääräykseen. Silmälasien ulkonäköön ja käyttömukavuuteen vaikuttavat kuitenkin myös linssipinnoitteet.

Vaikka pinnoitteet eivät juuri näykään ulospäin, voi niillä olla suuri merkitys siinä, miltä silmälasit tuntuvat.

Tässä artikkelissa kerromme lisää linssipinnoitteista ja millaista hyötyä niistä voi olla.

Miksi minun kannattaa harkita pinnoitteita uusiin silmälaseihini?

Linssipinnoitteiden tarkoitus on parantaa linssien toimintaa ja kestävyyttä. Se voi tehdä näkemisestä parempaa ja mukavampaa. Pinnoitteet koostuvat ohuista ja läpinäkyvistä, tuskin havaittavissa olevista materiaalikerroksista, jotka lisätään joko linssin etu- tai takapinnalle.

Pinnoitteet voivat parantaa linssien kestävyyttä. Ne voivat myös vaikuttaa siihen, miten valo heijastuu linssin pinnasta tai muuttaa linssin pinnan kosteutta hylkiväksi. Linssipinnoitteita on monenlaisia ja niillä on erilaisia ominaisuuksia.

Mitkä pinnoitteet ovat tarpeellisia itselleni?

Jotkin pinnoitetyypit ovat suositeltavia kaikille päivittäin silmälaseja käyttäville.

Heijastamaton pinnoite on siitä yksi esimerkki. Se tekee lukemisesta ja päätetyöskentelystä miellyttävämpää sekä vähentää heijastuksia niin, etteivät ne vie kanssasi juttelevien ihmisten huomiota. Siten esimerkiksi perheesi, ystäväsi, työkaverisi sekä kaikki muut näkevät silmäsi helpommin.

Jos siis käytät silmälaseja töissä tai sosiaalisissa tilanteissa, kannattaa harkita heijastamatonta pinnoitetta.

Naarmuuntumista ehkäisevä kovapinnoite ja likaa hylkivä pinnoite ovat myös suosittuja pinnoitevalintoja. Ne pidentävät yleensä silmälasien käyttöikää ja niiden hinta on suhteellisen edullinen.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että päiväsaikaan, aktiivisissa toimissa ja sosiaalisissa tilanteissa käytettävät silmälasit hyötyvät yleensä jonkinlaisesta pinnoitteesta.

Jos tarpeesi ovat yksilöllisemmät, kannattaa kysyä optikolta, mitä pinnoitteita on tarjolla.

Voiko pinnoittamattomia silmälaseja käyttää?

Pinnoittamattomia silmälaseja voi käyttää, mutta sitä ei välttämättä voi suositella. Et näe yhtä tarkasti ja linssien pinnat naarmuuntuvat helpommin.

Haluatko juuri omiin tarpeisiisi sopivat ensimmäiset silmälasit?

Anna asiantuntijoidemme auttaa

Varaa aika

Mikä on linssipinnoitteiden yleisin käyttötarkoitus?

Pinnoitteilla on monia käyttötarkoituksia. Niistä tavallisimmat ovat:

Näkemisen selvyys: pinnoitteet vähentävät heijastuksia ja häikäisyä ja päästävät enemmän valoa linssin läpi. Tuloksena on selvempi ja tarkempi näkymä, erityisesti muuttuvissa tai haasteellisissa valaistusolosuhteissa. Heijastamaton (eli AR) pinnoite on yleensä järkevä valinta kaikille silmälaseja päivittäin käyttäville.

Kestävyys: naarmuuntumista ehkäisevät pinnoitteet voivat vähentää linssien naarmuuntumista, jolloin silmälasien optinen laatu säilyy hyvänä pidempään jatkuvasta puhdistuksesta ja käsittelystä huolimatta.

Helpompi puhdistaminen: pinnoitteet voivat hylkiä vettä, öljyä ja likaa, jolloin niiden puhdistaminen helpottuu ja puhdistustarve vähenee.

Huurtumisen ehkäisy: huurtumista ehkäisevä pinnoite estää kosteuden tiivistymistä linssin pinnalle. Koska sitä ei voi yhdistää heijastamattomaan tai likaa hylkivään pinnoitteeseen, käytetään sitä yleensä hyvin tarkasti rajattuihin tilanteisiin tai tehtäviin, kuten esimerkiksi työskentelyyn jäähdytetyissä tiloissa.

Suojaaminen: tietyt pinnoitteet suodattavat vahingollista UV-säteilyä ja suojaavat siten silmiä mahdolliselta pitkäaikaisen auringon UV-säteilyn aiheuttamalta vahingolta.

Silmien rasittumisen vähentäminen: sinistä valoa suodattavat linssit voivat auttaa tekemään näkemisestä miellyttävämpää vähentämällä häikäisyä ja parantamalla kontrastia. Siitä voi olla hyötyä, jos käytät digitaalisia päätelaitteita ja olet keinovalaistuissa tiloissa useita tunteja päivässä. Huomaa kuitenkin, ettei sinisen valon ole tieteellisissä tutkimuksissa toistaiseksi osoitettu olevan haitallista.

Itsellesi sopivin pinnoite riippuu omista tarpeistasi.

Ammattitaitoinen optikko voi auttaa sinua valitsemaan omaan elämääsi ja käyttötarkoituksiisi parhaiten sopivan pinnoitteen tai pinnoiteyhdistelmän.

Mitkä ovat kolme suosittua pinnoitetta?

Jotkut pinnoitteista ovat niin käytännöllisiä, että niistä on hyötyä lähes kaikille silmälaseja säännöllisesti käyttäville.

Jos haluat parantaa silmälasiesi käyttömukavuutta ja kestävyyttä, kannattaa harkita jotain näistä pinnoitteista.

Specsaversin kolme suosituinta pinnoitetta ovat:

UltraClear: heijastamaton ja naarmuuntumista ehkäisevä kovapinnoite. Poistaa linssien pinnalta ärsyttävät heijastukset ja auttaa näkemään selvemmin ja tarkemmin.

UltraClear SuperClean: tehokkaammin heijastusta ja naarmuuntumista ehkäisevä käsittely lisätyillä ominaisuuksilla, joiden ansiosta linssit myös keräävät vähemmän pölyä, pysyvät puhtaina kauemmin ja ovat helpommat puhdistaa.

UV-suoja: UV-suoja ja väri suodattavat auringon haitalliset säteet kokonaan ja suojaavat silmiä UV-säteilyltä.

Mikä on sinistä valoa suodattava pinnoite?

Sinistä valoa suodattava pinnoite on erikoispinnoite, joka vähentää ympäristöstä silmään pääsevän sinisen valon määrää.

Sininen valo on auringon säteilemää lyhytaaltoista valoa. Myös erilaisten elektronisten laitteiden, kuten tietokoneiden, älypuhelimien ja tablettien digitaaliset näytöt säteilevät sinistä valoa. Viime vuosina on huolestuttu sinisen valon vaikutuksesta silmien terveyteen.

Tutkimusten mukaan näyttöpäätteistä saadaan kuitenkin selvästi päivänvaloa pienempi määrä sinistä valoa. Kummastakaan lähteestä saatava sinisen valon määrä ei kuitenkaan ole lähelläkään sille asetettuja raja-arvoja. Siten sinistä valoa suodattava linssipinnoite on jokaisen henkilökohtainen valinta ja parantaa nykytiedon mukaan lähinnä näkömukavuutta.

Lue lisää sinisestä valosta täältä.

Halutessasi voit lisätä sinistä valoa suodattavan pinnoitteen ilman lisäveloitusta UltraClear SuperClean -pinnoitteeseen.

Kuinka saan silmälaseihini pinnoitteen?

Joihinkin silmälaseihin pinnoite kuuluu hintaan.

Muissa tapauksissa pinnoite on uusiin silmälaseihin ostettava lisäkäsittely.